Είναι ώρα για σινεμά… Σε μια πολύ ήρεμη, ζεστή και διακριτική τελετή κηρύχθηκε χθές το βράδυ η έναρξη του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξάγεται μέχρι και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Ελένη Τσόκα

 
Από τα γηραιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος τα 55α γενέθλια του δίνοντας ραντεβού με το σινεφίλ κοινό του στις γνωστές αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας) και στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές και Φρίντα Λιάππα που βρίσονται στο Λιμάνι. Παράλληλα όμως,  γιορτάζει και τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζοντας μια επιλογή των αγαπημένων ταινιών του κοινού.

Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις θα γεμίσουν την ατζέντα του δεκαήμερου αυτού. Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Πηνελόπη Τσιλίκα, η οποία αφού χαιρέτισε την 55η διοργάνωση και καλωσόρισε το κοινό, κάλεσε πάνω στην σκηνή την ψυχή του Φεσιβάλ Θεσσαλονίκης, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κο Δημήτρη Ειπίδη. Ο Δημήτρης Ειπίδης ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης που εδώ και πολλά χρόνια γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες με sold out προβολές, αλλά και τους παρευρισκόμενους, τους χορηγούς και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που στηρίζει τόσα χρόνια τον θεσμό.

«Το στίγμα του φεστιβάλ παραμένει ο στόχος του αναδείξει νέους δημιουργούς του ανεξάρτητου κινηματογράφου» είπε ο κος Ειπίδης και πολύ σύντομα παρουσίασε το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ: «Το διαγωνιστικό τμήμα είναι σύνθετο και διαθέτει πολυμορφία με ταινίες απο την Ελλάδα, τις σκανδιναβικές χώρες και την Ισπανία έως και το Μεξικό και την Αμερική. Στους ανοιχτούς ορίζοντες, το κύριο τμήμα του φεστιβάλ καλούμε τους θεατές να ανακαλύψουν τις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης παραγωγής. Επίσης, θα παρουσιάσουμε 3 αφιερώματα στους διακεκριμένους δημιουργούς Κορνέλ Μούντρουτσο, Ρόι Άντερσον και Ραμίν Μπαχράνι. Ορόσημο της φετινής διοργάνωσης είναι ο εορτασμός των 100 χρόνων του ελληνικού σινεμά, με την προβολή επιλεγμένων ταινιών που έχουν αφήσει εποχή καθώς και ταινιών πρόσφατης παραγωγής. Στο πρόγραμμα Ματιές στα Βαλκάνια θα παρακολουθήσουμε την πρόσφατη παραγωγή της περιοχής καθώς και ένα σημαντικό αφιέρωμα στο έργο του Σέρβου κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Τέλος το φεστιβάλ φέτος τιμά την μεγάλη Κυρία του ευρωπαικού σινεμά, Χάνα Συγκούλα, η οποία θα βραβευθεί με Χρυσό Αλέξανδρο».

Στην συνέχεια στην σκηνή ανέβηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κήρυξε επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ. «Η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της διατηρούν μια ξεχωριστή σχέση με το Φεστιβάλ. Είναι μια κορυφαία διεθνής εκδήλωση που ανοίγει τις πόρτες της στον κόσμο και αναδεικνύει την εξωστρέφεια της πόλης, το σύγχρονο πρόσωπο της, την φιλόξενη διάθεση της και το δυναμικό της(…) Στηρίζουμε το φεστιβάλ γιατί το αγαπάμε. Δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα, να μας θυμίζει την δική μας μύηση στον σινεμά και να ανανεώνει αυτόν τον μοναδικό δεσμό ανάμεσα στους δημιουργούς και τους θεατές».

Μετα του λόγους των δύο κυρίων η βραδιά προχώρησε με την προβολή της ταινίας που κέρδισε τον Μαίο το φετινό βραβείο «’Ενα κάποιο βλέμμα» στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες. Είανι η ταινία «Λευκός Θεός» του Κόρνελ Μούντρουτσο. Ο σκηνοθέτης δυστυχώς επειδή δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί, έστειλε ένα βίντεο στο όποιο ευχαριστεί το φεστιβάλ και τους θεατές και παρουσιάζει την ταινία του. «Είναι μια ιστορία περι αδικίας. Καταδικάζει τον ρατσισμό και ελπίζει για ειρήνη», είπε ο σκηνοθέτης.

Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1975, ο Μούντρουτσο σπούδασε στο Ουγγρικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο. Η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του «Ευχάριστες ημέρες», κέρδισε την Αργυρή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ των Καννών. Έκτοτε και οι επόμενες ταινίες («Γιοχάνα», «Δέλτα», «Στοργικός Γιός-Σχέδιο Φρανκεσταιν») του ταξίδεψαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και διακρίθηκαν.

Η νέα του δημιουργία είναι το φίλμ που είδαμε χθές «Λευκός Θεός». Πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στους αφιλόξενους δρόμους καθώς και ενα 12χρονο κορίτσι που ψάχνει να το βρεί για να το σώσει. Ένα φαινομενικά άκακο μέτρο που στοχεύει στο να ελέγξει καλύτερα την εκτροφή σκύλων, πυροδοτεί μια σειρά απο απίθανα γεγονότα. Μεροληπτώντας υπερ των σκύλων ράτσας η νέα νομοθεσία φορολογεί σκληρά τους ημίαιμους. Οι ιδιοκτήτες παρατούν τους σκύλους τους στους δρόμους και ετσι τα καταφύγια ζώων σύντομα γεμίζουν απο αδέσποτα. Η 12χρονη Λίλι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Απελπισμένη, μισεί τον πατέρα της που έδιωξε το σκυλί της και το πέταξε στο δρόμο. Η Λίλι ξεκινάει να βρεί τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν, παλεύοντας να επιβιώσει συνειδητοποιεί πόσο σκληρός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος. Τα βασανιστήρια που δέχεται μπορούν πραγματικά να σε αφήσουν άναυδο. Περιπλανώμενος στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές. Όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό απο ποτέ. Όμως αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι θα αρπάξουν την ευκαιρία να εξεγερθούν και να κάνουν επανάσταση ενάντια στους ανθρώπους.  Ο πόλεμος τους θα έιναι σκληρός και αμείλικτος.

«Μέσα απ’αυτό το μελόδραμα ή απ’αυτήν την ιστορία του πως ένα κορίτσι προσπαθεί να βρεί τον σκύλο της, αντιλαμβάνεσαι για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω απο ζυγούς» λέει ο σκηνοθέτης.

Ο «Λευκός Θεός» άφησε χθές στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ τις καλύτερες εντυπώσεις. Σκληρό φίλμ αλλά αληθινό. Μας υπενθυμίζει πόσο άκαρδος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος και που μπορεί αυτό να οδηγήσει. Η ερμηνεία του νεαρού κοριτσιού που υποδύεται την Λίλι είναι αυτή που χρειαζόταν η ταινία για να ολοκληρωθεί ενώ ο Μπόντι και ο Λιούκ, τα δύο σκυλάκια που υποδύονται τον πρωταγωνιστή Χάγκεν … βραβεύθηκαν στις Κάννες με το βραβείο «Palm Dog». Ο «Λευκός Θεός» είναι η επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Πρόταση που η Ακαδημία πρέπει να λάβει σοβαρά υποψην της.

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες