Ο Λέμι Πονιφάζιο μάς φέρνει αντιμέτωπους με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας σε μια διαρκώς επιτηρούμενη πραγματικότητα. Μία παράσταση μοναδικής εικαστικής δύναμης από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία.

Πόσοι βέβαιοι μπορούμε να είμαστε για τα όριά μας; Πώς γνωρίζουμε ότι δεν μας παρακολουθούν;

Μετά το εντυπωσιακό Birds with Skymirrors, ο Πολυνήσιος Λέμι Πονιφάζιο επιστρέφει στη Στέγη για να μας αφήσει ξανά εκστατικούς. Επισκέπτεται τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την ομάδα χορευτών Μαορί MAU και με τη νέα του δουλειά ερευνά τα όρια της ελευθερίας μας. Η παράσταση με τίτλο The Crimson House θα παρουσιαστεί από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Ακτιβιστής της χορογραφίας, ο Πονιφάζιο επιστρατεύει τη δύναμη των υπέροχων, υπνωτικών εικόνων των παραστάσεών του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Στο The Crimson House θέτει ερωτήματα για την όλο και περισσότερο επιτηρούμενη ζωή μας, που έχει φτάσει να γίνει σαν μια περίοπτη φυλακή, σαν το Panopticon του Φουκώ: μια κοινωνία που δεν της έχει μείνει ίχνος ιδιωτικής ζωής, καθώς όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται, όπου όμως η ίδια ξεχνά να στρέψει το βλέμμα στον εαυτό της και στη συνείδησή της. Ο Πονιφάζιο συνδέει αυτό το φαινόμενο με την πανταχού παρουσία του θείου στις παραδόσεις των θρησκειών και θίγει την ύβρη των ανθρώπων, που νομίζουν ότι μέσω της παρακολούθησης μπορούν να κατακτήσουν την απόλυτη γνώση. Αργές τελετουργικές κινήσεις, μινιμαλιστική αισθητική, τραγούδι, απόμακρη μουσική και αντηχήσεις των τελετών ενός μακρινού πολιτισμού συνθέτουν ένα ποιητικό και σπάνιας εικαστικής ομορφιάς περιβάλλον που μαγεύει τον θεατή και ταυτόχρονα του αφήνει το χώρο να αναστοχαστεί. Μια αριστουργηματική παράσταση ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του πλανήτη.

Σύλληψη, Σχεδιασμός, Χορογραφία & Σκηνοθεσία: Lemi Ponifasio
Φωτισμοί: Helen Todd
MAU Company: Ioane Papalii, Charles Koroneho, Nina Arsenault, Teataki Tamango, Bainrebu Tonganibeia. Arikitau Tentau, Muagututia Kelemete Fu’a, Maereke Teteka

Τεχνική διεύθυνση: Helen Todd
Εκτελεστική διευθύντρια: Susana Lei’ataua
Παραγωγή: MAU
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Νέας Ζηλανδίας, Théâtre de la Ville (Παρίσι), Festspielhaus St Polten (Αυστρία), Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), Ολλανδικό Φεστιβάλ, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Αθήνα), Φεστιβάλ Τεχνών Μελβούρνης (Αυστραλία)

Διάρκεια: 1 ώρα (χωρίς διάλειμμα)