Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο από τους Εν Χορδαίς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο από τους Εν Χορδαίς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το διακεκριμένο σύνολο Εν Χορδαίς ανιχνεύει τη σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική , σε μία συναυλία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ποια ήταν η σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική; Πώς επηρέαζε το ζωγραφικό του έργο την έμπνευση και την καθημερινότητά του; Ποιες μυστικές διαδρομές συνδέουν τη μουσική της εποχής του με τους αξεπέραστους εικαστικούς κώδικές του;


Τις δικές του μουσικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δώσει το συγκρότημα «Εν Χορδαίς», με τη συναυλία «Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο», στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης , μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Επιλογές.


Το πολυβραβευμένο σχήμα, το οποίο αναδεικνύει την ελληνική και μεσογειακή μουσική κληρονομιά και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράττει με διακεκριμένους ιταλούς και ιρανοκαναδούς καλλιτέχνες , τον διεθνούς φήμης ιταλό τενόρο Μάρκο Μπίσλεϊ, την καναδή σοπράνο Σουζί Λεμπλάν και τη Μαρία Φαραντούρη που συνεχίζει να ανιχνεύει καλλιτεχνικές συγγένειες και εσωτερικά μουσικά τοπία και η οποία θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και μεσαιωνικά τραγούδια.


Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του Ελ Γκρέκο το «Εν Χορδαίς» ακολουθεί βήμα βήμα το ταξίδι του από την Κρήτη, στη Βενετία και από εκεί στο Τολέδο. Αφουγκράζεται τα μουσικά ερεθίσματα του μεγάλου ζωγράφου από τη μεταβυζαντινή Κρήτη, τη Βενετία της Αναγέννησης και το Τολέδο της θρησκευτικής ανάτασης. Αποκαλύπτει νότα νότα το μουσικό ψηφιδωτό που πλαισίωνε τον μέγα πρόδρομο της σύγχρονης τέχνης, με έργα μεταβυζαντινών μελουργών, σκοπούς και τραγούδια από την κρητική παράδοση (στίχους από τον Ερωτόκριτο του Βιντσέντζου Κορνάρου και την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση), καθώς και με αναγεννησιακή μουσική από την Ιταλία και την Ισπανία. Σκιαγραφεί έναν πίνακα μελωδιών που αναπαριστά το μουσικό περιβάλλον της εποχής και των συνοικιών όπου έζησε και μεγαλούργησε ο μοναδικός κρητικός καλλιτέχνης: στην Κρήτη από το 1541 μέχρι το 1568, στη Βενετία και τη Ρώμη από το 1568 έως το 1576 και στο Τολέδο από το 1576 μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του το 1614.


Το «Εν χορδαίς» έχει το μοναδικό χάρισμα να ταξιδεύει στο χρόνο, την παράδοση και τη μουσική κληρονομιά, ειδικά της Μεσογείου. Ερευνά, ενώνει, συνθέτει και αναδεικνύει διαχρονικές αξίες, αποκρυπτογραφεί παρτιτούρες και μετουσιώνει τη μουσική σε πράξη, βίωμα και ουσιαστική εμπειρία. Στα 21 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, με εμπνευστή τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο δίνοντας περισσότερες από 800 συναυλίες σε σημαντικά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ: από το Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης μέχρι τη συμφωνική αίθουσα Σίτι Χολ του Χονγκ Κονγκ και από το Θέατρο του Μολιέρου στις Βρυξέλλες μέχρι το Φεστιβάλ της Φες στο Μαρόκο. Με αξιοζήλευτο έργο έρευνας, διδασκαλίας και δισκογραφίας, αποτελεί μία μοναδική στα διεθνή χρονικά περίπτωση που συνδέει οργανικά την τεράστια μουσική κληρονομιά της παράδοσης του Βυζαντίου και του Ελληνισμού με τους μεγάλους συνθέτες της Μεσογείου. Κάθε συναυλία του συγκροτήματος «Εν χορδαίς» είναι ένας διάλογος με την Ιστορία. Μία συνάντηση Ανατολής και Δύσης. Μία  προτροπή ανακάλυψης του βαθύτερου μας εαυτού.


Η συναυλία «Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο» είναι μια δυναμική σύμπραξη του συγκροτήματος «Εν Χορδαίς» με τη Μαρία Φαραντούρη και το Ensemble Constantinople, το οποίο αποτελείται από τον Κιά Ταμπασσιάν (περσικό σέταρ, τραγούδι), τον Πιερ-Υβ Μαρτέλ (βιόλα ντα γκάμπα), τον Ενρίκ Σολινίς (μπαρόκ κιθάρα και θεόρβη), τον Ζιά Ταμπασσιάν (κρουστά) και τη Σουζί Λεμπλάν (τραγούδι). Μαζί τους εμφανίζονται ακόμη η χορωδία «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» (διεύθυνση: Αχιλλέας Χαλδαιάκης) και ο διεθνούς φήμης ιταλός τενόρος Μάρκο Μπίσλεϊ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έχουν ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο Κιά Ταμπασσιάν. Το συγκρότημα «Εν χορδαίς» απαρτίζεται από τους: Κυριάκο Πετρά (βιολί), Κυριάκο Καλαϊτζίδη (ούτι), Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι), Άλκη Ζοπόγλου (κανονάκι) και Πέτρο Παπαγεωργίου (κρουστά). Στη συναυλία της 27ης Νοεμβρίου συμμετέχουν επίσης ο Ηλίας Ανδρεουλάκης (κρητική λύρα) και ο Κάρολος Κουκλάκης (κρητικό λαούτο).


Μετά την Αθήνα, η μουσική παράσταση του συγκροτήματος «Εν χορδαίς», θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, διαδίδοντας το μήνυμα του πανανθρώπινου χαρακτήρα του έργου του Ελ Γκρέκο.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».
Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 10:25
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.