Η φετινή διοργάνωση του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπίπτει με μια ξεχωριστή συγκυρία: τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ελληνικού κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ γιορτάζει και τιμά αυτή την επέτειο μέσα από ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα, το οποίο διαμόρφωσε το ίδιο το κοινό με την ψήφο του, επιλέγοντας την αγαπημένη του ταινία μέσα από μια λίστα με 200 τίτλους. Χαιρόμαστε πολύ που οι θεατές, οι οποίοι στηρίζουν και αγκαλιάζουν χρόνια τώρα το θεσμό, συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδραστική διαδικασία, ανακάλυψαν ξανά ταινίες που τους καθόρισαν, έκαναν νοερά μια διαδρομή σε φιλμ – σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτή η διεργασία μας οδήγησε σε ένα εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό για το ελληνικό σινεμά αφιέρωμα. Φέτος θα θυμηθούμε ταινίες από διαφορετικές περιόδους, που άφησαν το στίγμα τους στη συνείδηση του κοινού, ταινίες που σηματοδότησαν την εξέλιξη της ελληνικής παραγωγής. Θα γιορτάσουμε 100 χρόνια γεμάτα εικόνες, συγκινήσεις και δημιουργικότητα.

Κι όλο αυτό σε μια περίοδο που ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Από το 1914 ως σήμερα, το ελληνικό σινεμά έχει αναδείξει σημαντικούς σκηνοθέτες, φωνές και ρεύματα, αποσπώντας πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Οι νέοι κινηματογραφιστές διαθέτουν μια εντελώς φρέσκια ματιά, είναι τολμηροί και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο. Το Φεστιβάλ υποστηρίζει τους έλληνες δημιουργούς, προωθεί το έργο τους και τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να εκφραστούν, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να καταξιωθούν διεθνώς.

Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος – ελληνικός και ξένος – βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ αναζητά και προτείνει νέες κινηματογραφικές φωνές και τάσεις, χαράσσει τους δρόμους στους οποίους θα πορευτούν οι σινεφίλ του αύριο, παραμένει ανήσυχο και δραστήριο. Αλληλεπιδρά με τους δημιουργούς και τους θεατές, μέσα από δεσμούς που αντέχουν στο χρόνο και γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προσβλέποντας σε ένα μέλλον γεμάτο από δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες.  
 

Info: O Δημήτρης Εϊπίδης είναι Κριτικός κινηματογράφου και Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Αμερικανικό Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου. Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι σήμερα, είναι στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Το 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς, ενώ το 1999, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της FIPRESCI για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προγραμμάτων των «Νέων Οριζόντων» του ΦΚΘ. Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Δίδαξε Ιστορία Κινηματογράφου και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ.

*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 30