Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρης Εϊπίδης: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παραμένει ανήσυχο και δραστήριο

Δημήτρης Εϊπίδης: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παραμένει ανήσυχο και δραστήριο

Η φετινή διοργάνωση του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπίπτει με μια ξεχωριστή συγκυρία: τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ελληνικού κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ γιορτάζει και τιμά αυτή την επέτειο μέσα από ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα , το οποίο διαμόρφωσε το ίδιο το κοινό με την ψήφο του, επιλέγοντας την αγαπημένη του ταινία μέσα από μια λίστα με 200 τίτλους. Χαιρόμαστε πολύ που οι θεατές , οι οποίοι στηρίζουν και αγκαλιάζουν χρόνια τώρα το θεσμό, συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδραστική διαδικασία, ανακάλυψαν ξανά ταινίες που τους καθόρισαν, έκαναν νοερά μια διαδρομή σε φιλμ – σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτή η διεργασία μας οδήγησε σε ένα εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό για το ελληνικό σινεμά αφιέρωμα. Φέτος θα θυμηθούμε ταινίες από διαφορετικές περιόδους, που άφησαν το στίγμα τους στη συνείδηση του κοινού, ταινίες που σηματοδότησαν την εξέλιξη της ελληνικής παραγωγής. Θα γιορτάσουμε 100 χρόνια γεμάτα εικόνες, συγκινήσεις και δημιουργικότητα.


Κι όλο αυτό σε μια περίοδο που ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Από το 1914 ως σήμερα, το ελληνικό σινεμά έχει αναδείξει σημαντικούς σκηνοθέτες, φωνές και ρεύματα, αποσπώντας πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Οι νέοι κινηματογραφιστές διαθέτουν μια εντελώς φρέσκια ματιά, είναι τολμηροί και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο. Το Φεστιβάλ υποστηρίζει τους έλληνες δημιουργούς, προωθεί το έργο τους και τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να εκφραστούν, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να καταξιωθούν διεθνώς.


Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος – ελληνικός και ξένος - βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ αναζητά και προτείνει νέες κινηματογραφικές φωνές και τάσεις, χαράσσει τους δρόμους στους οποίους θα πορευτούν οι σινεφίλ του αύριο, παραμένει ανήσυχο και δραστήριο. Αλληλεπιδρά με τους δημιουργούς και τους θεατές, μέσα από δεσμούς που αντέχουν στο χρόνο και γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προσβλέποντας σε ένα μέλλον γεμάτο από δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες.  
 

Info: O Δημήτρης Εϊπίδης είναι Κριτικός κινηματογράφου και Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Αμερικανικό Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου. Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι σήμερα, είναι στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Το 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς, ενώ το 1999, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της FIPRESCI για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προγραμμάτων των «Νέων Οριζόντων» του ΦΚΘ. Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Δίδαξε Ιστορία Κινηματογράφου και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ.


*Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 30

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον
11.11.2016 14:58
Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης του εαυτού που εκτυλίσσεται σε ενα μικρό χωριό της Ισλανδίας είδαμε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Delphine & Muriel Coulin: Μέσα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συμμετέχουμε στην ενίσχυση του διαλόγου
04.04.2016 11:42
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να προεδρεύσουμε στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Έχουμε έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Ερχόμαστε εδώ από τότε που ήμασταν παιδιά, κρατάμε πολύ προσωπικές αναμνήσεις από αυτούς που έγιναν η ελληνική μας οικογένεια και που με πολλή χαρά ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι –μερικές φορές και σε άλλες στιγμές του χρόνου…