Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη σε έκθεση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης

Το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη σε έκθεση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης

Την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, το οποίο από το Σεπτέμβριο φιλοξενείται στη Λωζάνη, έπειτα από τη διετή παραμονή του στο Μουσείο της Ακρόπολης.


To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε τo Κύπελλο τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο διεθνούς δημοπρασίας. Η απόκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την άμεση δέσμευση του Ιδρύματος να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό.


Τα εγκαίνια της έκθεσης διοργανώθηκαν από το Ολυμπιακό Μουσείο, στο πλαίσιο του διεθνούς Μαραθωνίου της Λωζάνης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, με τη συμμετοχή 3.000 περίπου δρομέων από όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση που σηματοδότησε τα εγκαίνια της έκθεσης του Κυπέλλου στο Μουσείο, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριος Thomas Bach, ο Έλληνας Πρέσβης στην Ελβετία, κύριος Χαράλαμπος Μάνεσης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα εγκαίνια ακολούθησε η τελετή βράβευσης των νικητών του διεθνούς Μαραθωνίου.


Το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο στο Ολυμπιακό Μουσείο, στη Λωζάνη, όπου και θα παραμείνει έως τον Μάρτιο του 2015, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες της πόλης να το θαυμάσουν από κοντά και να ενημερωθούν για την ιστορία του.


Στη συνέχεια, το Κύπελλο θα επιστρέψει στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, θα εκτεθεί και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη θα εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ.

Σχετικές ειδήσεις
Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών: επιστημονική συνάντηση στο Μουσείο Ακρόπολης
08.09.2016 16:38
Το Μουσείο Ακρόπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεργάστηκαν για την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το Μαντείο των Ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης (20.06.2016-10.01.2017). Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, το Μουσείο Ακρόπολης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών. Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα» στο Μουσείο Ακρόπολης στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας ανοίγει τις πύλες του
02.06.2016 14:47
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, ένα έργο – σταθμός για τον πολιτισμό της Ελλάδας, εγκαινιάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, με τα εγκαίνια να αποτελούν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας για το 2016.
Η Οδύσσεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
09.05.2016 15:24
Μια ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου από τo Εθνικό Θέατρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Έναρξη των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία» στο Μουσείο Ερμιτάζ
06.04.2016 10:03
Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης τα εγκαίνια της έκθεσης ενός σημαντικού πρόδρομου έργου από το Μουσείο Ακρόπολης.
Έναρξη των εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα» στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης
10.03.2016 11:58
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Πριχόντκο τα εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα».