Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα γίνει; Θα κοιμηθούμε απόψε; στο θέατρο Altera pars

Τι θα γίνει; Θα κοιμηθούμε απόψε; στο θέατρο Altera pars

Mια κωμωδία για τη λειτουργία του ύπνου και του εγκεφάλου από τον Αναστάσιο Μπονάκη (Λέκτορας Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Υπνολόγος) και τον Πέτρο Αλατζά (Ηθοποιός, Χημικός ΜSc) με τίτλο «Τι θα γίνει; Θα κοιμηθούμε απόψε;» έρχεται στο θέατρο Altera pars, από το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014.

 

Η παράσταση , η οποία συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με χιούμορ, σαφήνεια και επιστημονική εγκυρότητα, βοηθάει τους θεατές να κατανοήσουν τους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος που προάγουν και αναστέλλουν τον ύπνο. Επίσης, παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα στάδια του ύπνου και τη σημασία τους για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την υγεία του.

 

Μικροί και μεγάλοι θεατές έχουν την ευκαιρία να  κατανοήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με απλό, παραστατικό και χιουμοριστικό τρόπο, μέσω καταστάσεων  που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους. Στην παράσταση τονίζεται η αξία του ύπνου και η σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, της μνήμης και τη μάθησης.

 

Πριν και μετά από κάθε παράσταση, ειδικευμένος επιστήμονας συζητάει με τους θεατές για το μηχανισμό και την αξία του ύπνου, τις διαταραχές και την αντιμετώπισή τους ανοίγοντας μια διαδραστική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών, εκπαιδευτικών και του κοινού με τις νευροεπιστήμες.

 

Στόχος της παράστασης είναι αφενός να βοηθήσει το ευρύ κοινό, μέσω της κωμωδίας, στην προσέγγιση δυσνόητων επιστημονικών θεμάτων που αφορούν στην υγεία μας  και αφετέρου να αναδείξει μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική προσέγγιση στη διδακτική των θετικών επιστημών.

 

Η παράσταση αυτή φιλοδοξεί να είναι ένα παράδειγμα δημιουργικού, ψυχαγωγικού συνδυασμού τέχνης & επιστήμης ενώ παράλληλα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να αποκατασταθεί μια  εποικοδομητική και δημιουργική σχέση εκπαίδευσης και επιστήμης.

 

Η παράσταση έχει εγκριθεί ως προς το περιεχόμενο της και τελεί υπό την αιγίδα της

Ελληνικής Εταιρείας Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας

Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου

Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων

Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες


Λίγα λόγια για την παράσταση

Το ΣΩΜΑ (έφηβη κοπέλα) δεν έχει κοιμηθεί αρκετά εδώ και τρεις μέρες. Σήμερα αποφασίζει να οργανώσει στο σπίτι της ένα πάρτι με τις φίλες της για να διασκεδάσει. Στον εγκέφαλο έχει σημάνει συναγερμός. Ο ΘΑΛΑΜΟΣ και ο ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ πρέπει να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν ένα έξυπνο σχέδιο ώστε με τη βοήθεια των "φίλων του ΥΠΝΟΥ"  να καταπολεμήσουν τους "φίλους της ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ". Όταν επιτέλους καταφέρουν να πάει το ΣΩΜΑ για ύπνο δεν τελειώνουν τα βάσανά τους. Πρέπει σε κάθε στάδιο του ύπνου να φροντίσουν ώστε όλα να πάνε... ρολόι. Όση ώρα το ΣΩΜΑ κοιμάται συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα, τα οποία καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων, ώσπου στο τέλος, εξαντλημένοι πια, μπορούν να απολαύσουν, μαζί με τους θεατές, ένα όμορφο όνειρο!

 

Συντελεστές

Συγγραφή:

Αναστάσιος Μπονάκης (Λέκτορας Νευρολογίας ΕΚΠΑ - Υπνολόγος)

Πέτρος Αλατζάς (Ηθοποιός - Χημικός MSc)               

Σκηνοθεσία: Πέτρος Αλατζάς

 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Πέτρος Αλατζάς (Υποθάλαμος),

Νίκος Παντελίδης (Θάλαμος),

Λία Τσάνα (Το Σώμα)

 

Σε προβολή βίντεο κατά τη διάρκεια της παράστασης ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Ουρανία Φουρλάνου (Σεροτονίνη),

Έλενα Αρβανίτη (Ισταμίνη),

Μαργαρίτα Πανουσοπούλου (Ορεξίνη),

Φανή Γέμτου (Ντοπαμίνη),

Λουκία Μιχαλά (Ακετυλοχολίνη),

Ελίνα Λογαρίδου (Αδρεναλίνη),

Κατερίνα Χιωτίνη (Gaba),

Ελένη Καρακάση (Μελατονίνη),

Σοφία Αγγελή (Αδενοσίνη),

Άγης Εμμανουήλ (Ανιών Δικτυωτός Σχηματισμός),

Δανάη Αγγελάτου - Έλενα Κωνσταντίνου - Αθηνά Νιάβη (φίλες του Σώματος)

 

Κινησιολογική επιμέλεια και χορογραφίες: Ελίνα Λογαρίδου

Σχεδιασμός ήχων: Χρήστος Κραβαριώτης

Σκηνικά & κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Κινηματογραφήσεις: Κωνσταντίνος Πρέπης

Μοντάζ: Άρτεμις Αναστασιάδου

Σχετικές ειδήσεις
Αγγέλα, του Γιώργου Σεβαστίκογλου στο Θέατρο Altera Pars
17.11.2016 10:37
Ο Πέτρος Νάκος σκηνοθετεί στο Altera Pars την Αγγέλα, του Γιώργου Σεβαστίκογλου.
Ο ήχος του όπλου, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Altera Pars
29.09.2016 14:38
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, «Ο ήχος του όπλου», της Λούλας Αναγνωστάκη, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, ξαναζωντανεύει από τις 14 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο ALTERA PARS, με την σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου και τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας.
Άνθρωποι από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 14:17
Η Θεατρική Ομάδα ΟΠΑ παρουσιάζει την παράσταση Άνθρωποι στις 6, 7, 8, 9 Ιουνίου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από την ομάδα ΟΠΑ στο Θέατρο Altera Pars
23.05.2016 13:52
Η Θεατρική Ομάδα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο Θέατρο Altera Pars από 23 έως 26 Μαΐου 2016.