O Λεωνίδας Καβάκος κέρδισε το Gramophone Award – Καλλιτέχνης της Χρονιάς. To βραβείο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και είναι το μόνο Gramophone Award που αποφασίζεται από ψηφοφορία του κοινού διεθνώς.
 

Ο φημισμένος Έλληνας βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος κέρδισε το ξεχωριστό βραβείο “Καλλιτέχνης της Χρονιάς” στα φετινά Gramophone Classical Music Awards, που έλαβαν χώρα στην πλατεία St. Johns Smith, στο Λονδίνο στις 17 Σεπτεμβρίου.

Το βραβείο Gramophone συχνά αναφέρεται ως το “Oscar” της κλασσικής μουσικής.
 

Όταν έλαβε το βραβείο του από την τρομπετίστα Alison Balsom, ο 46χρόνος μουσικός ήταν βαθιά συγκινημένος και είπε “δεν υπάρχει τρόπος να πετύχει κανείς μόνος του”, και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που είναι κοντά του και όλους τους ανθρώπους που είχε “το προνόμιο να δημιουργήσει μουσική μαζί
τους”.

 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τo βραβείο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και είναι το μόνο Gramophone Award που αποφασίζεται από ψηφοφορία του κοινού διεθνώς. Οι προηγούμενοι νικητές του υψηλού κύρους βραβείου είναι οι Alison Balsom, Joseph Calleja, Gustavo Dudamel και Joyce DiDonato.
 

Με σημείο αναφοράς την υποψηφιότητα για το βραβείο, το Gramophone Magazine εγκωμίασε τόσο την ηχογράφηση του Καβάκου όσο και την ερμηνεία του έργου του: “o Καβάκος είχε μία εκπληκτική χρονιά, δίνοντας παραστάσεις σε κάποιες από τις καλύτερες σκηνές του κόσμου, με τις καλύτερες ορχήστρες, πέρασε στην καθολική αναγνώριση. Ηχογράφησε τις ‘The Violin Sonatas’ του Brahms με τoν Chailly και την Gewandhaus Orchestra για την Decca (‘απόδειξη του αφθόνου πάθους και την ιδιοσυγκρασίας’ σύμφωνα με τον Duncan Druce τον περασμένο Δεκέμβρη) και έκανε ένα υπέροχο set με την Yuja Wang στο πιάνο, στις σονάτες του Brahms – μία Editor’s Choice αυτό το μήνα. Βλέποντας τον όλο και περισσότερο με το δοξάρι στο χέρι, ο Καβάκος έχει κάνει μία τεράστια διαδρομή από τότε που κέρδισε το Gramophone Concerto Award το 1991 για το Sibelius Violin Concerto στην αυθεντική του εκδοχή για την BIS”.
 

Το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει Καβάκο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 Οκτωβρίου, σε ένα υπέροχο κονσέρτο όπου παρουσίασε μια επιλογή από τις σονάτες του Brahms με την κλασική πιανίστα Yuja Wang.