Τη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, στις 9.30΄μ.μ., ξεκινούν στο θέατρο STUDIO Κυψέλης Αίθουσα «Βίλμα Κύρου», για δεύτερη σαιζόν, οι παραστάσεις του έργου «Καβάφης Επέστρεφε», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού.

Πρόκειται για τη μεταφορά στο σανίδι της ζωής του μεγάλου ποιητή. Οι συγγραφείς προσπαθούν όχι απλώς να καταγράψουν γεγονότα-σταθμούς που απετέλεσαν σημεία αναφοράς για τον Καβάφη, αλλά –μέσα από ημερολογιακές καταγραφές και μαρτυρίες- να αποκωδικοποιήσουν και να κατανοήσουν το χαρακτήρα του, ερευνώντας εκείνες τις πτυχές της ζωής του τις «έξω» από το ποιητικό του μεγαλείο, που, όμως, χωρίς αυτές, ίσως και να μην είχε εκδηλωθεί ποτέ αυτή του η καλλιτεχνική πλευρά.

Πολλές και διαφορετικές κατά καιρούς οι προσεγγίσεις του έργου του Καβάφη: διαχρονική, πολιτική, οικουμενική, με βάση το φύλο. Η παράσταση «Καβάφης Επέστρεφε» δεν αποτελεί μία ακόμη μελέτη του έργου του. Τόσο το κείμενο, όσο και η σκηνοθετική ματιά, προσδοκούν σε μια αποκρυπτογράφηση του ανθρώπου Καβάφη, ώστε να γίνει πιο προσιτός στο κοινό. Γνωρίζοντας τον ίδιο, αναγνωρίζοντας τις πηγές της έμπνευσής του, συναντώντας τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν, η ποίησή του «ανοίγεται» και διατίθεται με τέτοιο τρόπο που ο καθένας ίσως δει μέσα σ’ αυτήν κάποιο κομμάτι του εαυτού του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Σύμβουλος παράστασης: Μαριάννα Τόλη

Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος

Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Ζέρβας

Μουσική: Σάκης Τσιλίκης

Μουσικές επιλογές: Νίκη Γκουντούμη

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Μιχαλάκη

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Αλμαλής

Ηθοποιοί: Νίκος Βερλέκης (Καβάφης), Ελευθερία Ρήγου (Σίλα Ρόμπινσον), Γιώργος Λιβανός (Φερνάντο Πεσσόα), Βίβιαν Βαλσάμη, Νίκος Χαλατζίδης, Κωνσταντίνος Μούτσης, Έλενα Μιχαλάκη .

Στο πιάνο ζωντανά επί σκηνής η Νίκη Γκουντούμη.