Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, Electra ταξιδεύει στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια ελληνικής κινηματογραφίας. Η Electra εντάσσεται στο αφιέρωμα του φεστιβάλ «100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος – 2014», που περιλαμβάνει συνολικά 9 ταινίες φετινής παραγωγής.
 

Η Electra θα προβληθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 17:00 στην Αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ (Λιμάνι), παρουσία του σκηνοθέτη.

Με το μύθο της Ηλέκτρας να διατρέχει την ταινία και το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στη Σενεγάλη, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δούλεψε χωρίς κανένα συνεργείο πάνω σε ένα συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερα-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2014, η ταινία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή). Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ταινίας ή με καλεσμένους καλλιτέχνες, γιατί η τέχνη πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών.

Σύνοψη

Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας είναι η ίδια της η χώρα.

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις H.Π.A. Σκηνοθέτησε τις ταινίες μεγάλου μήκους: Άνεμος στην πόλη, Τρεις Στιγμές, Attractive Illusion, Electra. Στο θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στο εξωτερικό. Δίδαξε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και υποκριτική κινηματογράφου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έγχρωμη, 90 λεπτά, 2014, Ελλάδα
Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Wolof
 
Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

Μοντάζ – Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Χρήστος Γούσιος – Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης