Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

on Paper: ομαδική έκθεση στο Art Wall

on Paper: ομαδική έκθεση στο Art Wall

Το Art Wall παρουσιάζει το On Paper, μία έκθεση πέντε σύγχρονων καλλιτεχνών με διαφορετική εικαστική προέλευση και προβληματική, με κοινό άξονα και αφετηρία σκέψης, το χαρτί.

 
Επεμβαίνοντας στην ακρίβεια και την παραστατικότητα της αρχικής εικόνας, η Αλίκη Παλάσκα αφαιρεί κομμάτια από την επιφάνεια του χαρτιού με γρήγορες ή και τυχαίες χειρονομίες για να αναπτύξει το θέμα της. Με την πρακτική αυτή, αποτυπώνει μια σειρά από παπούτσια που ανήκουν σε γυναίκες της Συρίας καθώς μετά τον πόλεμο εκτελούν μια διαδρομή φυγής. Το χαρτί, μαρτυρία μιας νέας πραγματικότητας θυσιάζει την ολότητα του για να αποτελέσει την καταγραφή μιας ανθρώπινης διαδικασίας.

 

Οι εγκαταστάσεις της Ευδοκίας Κύρκου αποτυπώνουν την διαμαρτυρία του άγραφου, λευκού χαρτιού. Πρόκειται για ένα κάλεσμα σε μια δραστική ανασύσταση της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Η Κύρκου εκφράζει την αναγκαιότητα να γραφτούν εκ νέου «ιστορίες» (λευκό χαρτί), συνυφασμένες με τις νέες εξελίξεις σε συνδυασμό με την πολιτιστική παράδοση (χρήση της κλωστής) που επενεργεί ως ένα είδος γραφής στα λευκά χαρτιά.

 

Τα έργα της Κατερίνας Κατσιφαράκη αντιπαραθέτουν τα ίχνη της εικαστικής παρέμβασης στο χαρτί, με τα ίχνη που σχηματίζει ο άνθρωπος μέσα στο χρόνο. Επιλογές, ένστικτο, σημάδια, ίχνη, μνήμες, κάθαρση, η αποτύπωση και καταγραφή τους τεκμηριώνουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και αποτελούν την κεντρική ιδέα στα έργα της.

 

Ο Paul Cohn παρουσιάζει τη φωτογραφική καταγραφή αστικών επιφανειών μέσα από τις επισκέψεις που πραγματοποιεί στην Chennai, στην Ινδία και σε άλλες πόλεις όπου ταξιδεύει συχνά. Με τον φωτογραφικό του φακό ο Cohn απομονώνει και καταγράφει κομμάτια από επιφάνειες τοίχων της πόλης που έχουν υποστεί παρεμβάσεις με spray paints, αφίσες, γραφή και άλλα σημάδια που το σμιλεύουν. Η στιγμιαία αποτύπωση του φακού ενάγει το κομμάτι αυτό της επιφάνειας σε έργο , ένα εφήμερο, αστικό έργο, που αλλάζει ανάλογα με τις παρεμβάσεις των κατοίκων της πόλης.

 

Mέσα από πολλαπλά διπλώματα του χαρτιού ο Ηλίας Μαυρόβας δημιουργεί γεωμετρικά σχήματα που στην ένωση τους θυμίζουν καλειδοσκόπιο. Η παραισθητική εικόνα των αμέτρητων σχημάτων ασκεί γοητεία στον θεατή καθώς βρίσκεται μπροστά σε ένα οπτικό δέος που αλλάζει ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκεται να κοιτά το έργο.
 

Επιμέλεια: Φωτεινή Καπίρη

Συμμετέχουν: Paul Cohn, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Ευδοκία Κύρκου, Ηλίας Μαυρόβας, Αλίκη Παλάσκα

Ευχαριστίες στην Χριστίνα Πετρηνού, Ιστορικό Τέχνης / Επιμελήτρια


Έργο: Αλίκη Παλάσκα

Σχετικές ειδήσεις
Street Photography: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
29.12.2016 12:39
Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει μια ομαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Street Photography.
ΜΕΘΕΞΙΣ: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Dépôt Αrt gallery
13.12.2016 15:34
Η Dépôt Αrt gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρες 19:00 έως 23:00 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα " Μ Ε Θ Ε Ξ Ι Σ " σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα Fine Art στην Blank Wall Gallery
27.09.2016 16:41
Η Blank Wall Gallery εγκαινιάζει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 ομαδική έκθεση με θέμα Fine Art.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.