Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μας προσκαλεί στις νέες αφηγήσεις με την Σάσα Βούλγαρη, οι οποίες αυτή τη φορά έχουν θέμα Ελληνική Μυθολογία: Κοσμογονίες και Τιτανομαχίες, Κατορθώματα Θεών και Ηρώων.

Η αρχαία ελληνική Τέχνη των Ραψωδών συναντά την παραδοσιακή προφορική αφήγηση και μεταμορφώνεται στο στόμα μια σύγχρονης ελληνίδας αφηγήτριας.

Από που ήρθαν τα Τέρατα, τι γεννά ο Ωκεανός και πως ταξιδεύουν οι μεγάλοι ήρωες στον Κάτω Κόσμο; Με ποιά θεριά τα βάζουν ο Ηρακλής, ο Περσέας και ο Θησέας, πως περνά κανείς από τη Σκύλλα κι από τη Χάρυβδη, και ποια είναι η απάντηση στο αίνιγμα της Σφίγγας… Κι ακόμα πόσο θεσπέσια είναι τα μήλα των Εσπερίδων, πόσα δόντια έχουν όλες μαζί οι Γραίες, πως μοιάζουν τα μαλλιά της Γοργόνας κι από που γεννήθηκε ο Πήγασος, το Φτερωτό Άλογο…

Με ιστορίες που αλλάζουν κάθε φορά, με λιτή σκηνική παρουσία, όπως ταιριάζει στην αφήγηση των μύθων με όχημα την φωνή, το τραγούδι, την αυτοσχεδιαστική κίνηση και με πρωτότυπα μουσικά όργανα μια παραμυθού βάζει τα πιο δυνατά της λόγια… για να ζωντανέψει τις μυθολογικές εικόνες μπροστά στα μάτια σας!

Σχεδιασμός  Προγράμματος – Πρωτότυπη Ιδέα, Διασκευή Κειμένων, Αφήγηση, Τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη

Λίγα λόγια για τη Σάσα Βούλγαρη από τη Σάσα Βούλγαρη

Είμαι η Σάσα η παραμυθού…

γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καρδίτσα ακούγοντας, λέγοντας, παίζοντας και… τρώγοντας ιστορίες μέχρι που άρχισα να αφηγούμαι παραμύθια ασταμάτητα – η γλώσσα μου ροδάνι! – λέω ιστορίες από το 1993, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όταν ακόμα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα επαγγελματίες παραμυθάδες!

Αγαπώ πολύ τα παιδιά γι΄αυτό σπούδασα ψυχολογία και παιδαγωγικά κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι συνέχεια με παιδιά παίζοντας, δημιουργώντας, μαθαίνοντας…

Αγαπώ πολύ και τα μουσεία, γι΄ αυτό έφτιαξα πολλά – πολλά προγράμματα με ιστορίες για πολλά – πολλά μουσεία, όπως το Λαϊκής Τέχνης, το Κυκλαδικής Τέχνης, το Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, το Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – κέντρο Γαία, κ.α.

Ήμουν η πρώτη παραμυθού της ελληνικής τηλεόρασης και αφηγήθηκα 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην ΕΤ 1, το 1998. Τα παραμύθια αυτά μεταδόθηκαν πολλές φορές  και πολλά παιδάκια εντωμεταξύ μεγάλωσαν αλλά έρχονται και με ακούνε ακόμα.

Τις ιστορίες μου τις λέω σε σχολεία και σε βιβλιοθήκες παραπάνω από 20 χρόνια σε όλες τις ηλικίες από τα προνήπια έως και τα Λύκεια ακόμα και σε Πανεπιστήμια!

Δεν μαθαίνω ποτέ τα παραμύθια «απ΄ έξω»!

Κάθε φορά λέω τις ιστορίες με δικά μου λόγια, και γι΄αυτό ποτέ δεν ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί σε κάθε μου αφήγηση: είναι σα να ξαναφτιάχνω τα παραμύθια μαζί με όσους με ακούνε κάθε φορά. Έτσι έκαναν πάντα οι παλιοί παραδοσιακοί παραμυθάδες που θέλω να τους μοιάζω.
Άλλωστε… έτσι έχει πιο πολύ πλάκα!!! Τα παραμύθια είναι κάθε φορά διαφορετικά και γεμάτα εκπλήξεις και γω γεμίζω από νέες ιδέες, λέξεις και εικόνες.

Εμπνέομαι από όσα συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή που λέω την ιστορία!

Όταν λέω τις ιστορίες μου, μου αρέσει συχνά να τραγουδάω, να αλλάζω με τρόπο παράξενο τη φωνή μου για να ταιριάζει στον κάθε ήρωα, να παίζω μουσικά όργανα απ΄ όλον τον κόσμο, να κουνάω χέρια, πόδια και όλο μου το σώμα σα να χορεύω!

Α! Μου αρέσει επίσης να ζωγραφίζω τα παραμύθια μου για να τα θυμάμαι καλύτερα!

Περισσότερο απ΄ όλα όμως μου αρέσει η καλή σας παρέα όταν έρχεστε κοντά μου για να σας πω τα παραμύθια μου!

Σημαντικό: τα παιδάκια πρέπει να είναι το λιγότερο 5 ετών και να συνοδεύονται οπωσδήποτε από κάποιον ενήλικο! Τα παραμύθια είναι απολαυστικά για όλες τις ηλικίες, για αυτό όποιος θέλει μπορεί να τα ακούσει χωρίς να συνοδεύεται απαραίτητα  από παιδάκι!