Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση: έκθεση στο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων

Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση: έκθεση στο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος παρουσιάζει στο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, έκθεση και εργαστήριο με τίτλο Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση.


Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη , το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, η Αlpha Bank, το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, οι συλλέκτες Γιάννης Παπακωνσταντίνου και Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών.
 

Έκθεση (έργα καλλιτεχνών)

Α. Τάσσος, Αλέξαδρος Κορογιαννάκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Άννα Κινδύνη, Ανδρέας Νομικός, Αντώνης Γκλίνος, Αντώνης Κανάς, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βάσω Κατράκη , Βασίλης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργης Δήμου, Γιώργος Βακιρτζής, Γιώργος Βελισσαρίδης, Γιώργος Γούλας, Γιώργος Μανουσάκης, Γιώργος Σικελιώτης, Δημήτρης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Μεγαλίδης, Δημήτρης Οικονομίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ελένη Περάκη–Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππος, Ευγένιος Σπαθάρης, Ευθύμιος Παπαδημητρίου , Ζιζή Μακρή, Θωμάς Μώλος, Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Κούλα Μπεκιάρη, Κώστας Μαλάμος, Κώστας Μπαλάφας, Κώστας Πλακωτάρης, Λορέτζος Καρπαθάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Μάριος Βατζιάς, Μέμος Μακρής, Μιχάλης Νικολινάκος, Ορέστης Κανέλλης, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Μελετζής, Τάκης Καλμούχος, Τάκης Μάρθας, Τηλέμαχος Κάνθος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρήστος Καπράλος, Χρίστος Δαγκλής  και ανώνυμοι καλλιτέχνες .
 

Η έκθεση και το εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου «Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Τόποι εξορίας ως το 1967» θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων από 29 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2014.


Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα εκτεθούν πρωτότυπα έργα σχετικά με την ιστορική αυτή περίοδο, ενώ στο Εργαστήριο Ιστορίας Τέχνης θα υπάρχουν προβολές των έργων μέσα από μια «βάση δεδομένων», που θα παρουσιάζει το σύνολο του έργου και των καλλιτεχνών που έχουν καταγραφεί.


Το ΕΕΤΕ εκτιμά ότι η διοργάνωση της Έκθεσης και του Εργαστηρίου Ιστορίας Τέχνης θα δώσει το έναυσμα για μια πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ιστορική αναδρομή και αποτίμηση ενός τόσο σημαντικού έργου.
 
Διοργάνωση:  Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ)

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974, έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
04.01.2017 15:47
Μετά τις εκθέσεις «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 1949» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης αναφορικά με την έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974.
Ξεναγήσεις στην έκθεση
16.12.2016 15:23
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής, στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο Πειραιώς, από τις 19 Οκτωβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών
19.05.2016 11:16
Η έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.