Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος παρουσιάζει στο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, έκθεση και εργαστήριο με τίτλο Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση.

Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, η Αlpha Bank, το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, οι συλλέκτες Γιάννης Παπακωνσταντίνου και Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών.
 

Έκθεση (έργα καλλιτεχνών)

Α. Τάσσος, Αλέξαδρος Κορογιαννάκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Άννα Κινδύνη, Ανδρέας Νομικός, Αντώνης Γκλίνος, Αντώνης Κανάς, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βάσω Κατράκη, Βασίλης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργης Δήμου, Γιώργος Βακιρτζής, Γιώργος Βελισσαρίδης, Γιώργος Γούλας, Γιώργος Μανουσάκης, Γιώργος Σικελιώτης, Δημήτρης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Μεγαλίδης, Δημήτρης Οικονομίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ελένη Περάκη–Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππος, Ευγένιος Σπαθάρης, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Ζιζή Μακρή, Θωμάς Μώλος, Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Κούλα Μπεκιάρη, Κώστας Μαλάμος, Κώστας Μπαλάφας, Κώστας Πλακωτάρης, Λορέτζος Καρπαθάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Μάριος Βατζιάς, Μέμος Μακρής, Μιχάλης Νικολινάκος, Ορέστης Κανέλλης, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Μελετζής, Τάκης Καλμούχος, Τάκης Μάρθας, Τηλέμαχος Κάνθος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρήστος Καπράλος, Χρίστος Δαγκλής  και ανώνυμοι καλλιτέχνες.
 

Η έκθεση και το εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου «Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Τόποι εξορίας ως το 1967» θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων από 29 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα εκτεθούν πρωτότυπα έργα σχετικά με την ιστορική αυτή περίοδο, ενώ στο Εργαστήριο Ιστορίας Τέχνης θα υπάρχουν προβολές των έργων μέσα από μια «βάση δεδομένων», που θα παρουσιάζει το σύνολο του έργου και των καλλιτεχνών που έχουν καταγραφεί.

Το ΕΕΤΕ εκτιμά ότι η διοργάνωση της Έκθεσης και του Εργαστηρίου Ιστορίας Τέχνης θα δώσει το έναυσμα για μια πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ιστορική αναδρομή και αποτίμηση ενός τόσο σημαντικού έργου.
 
Διοργάνωση:  Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ)

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)