Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Parody or it hurts με την Μαρίκα Κλαμπατσέα στη Ρότα

Parody or it hurts με την Μαρίκα Κλαμπατσέα στη Ρότα

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα έρχεται την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 στη Ρότα για μια performance με τίτλο «Parody or it hurts».

 

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα σοπράνο, πιανίστα και συνθέτης στην πρωτοποριακή μουσική – με κύρια αιχμή τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό είναι γνωστή για το ιδιόμορφο μουσικό της ιδίωμα να παρεμβαίνει αλλά και να ανασυνθέτει την κλασσική φόρμα. Χρησιμοποιεί στοιχεία από ροκ ή  τραγούδια που θυμίζουν αυτά της Κάτω Ιταλίας, blues,  τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, την όπερα , αλλά και την πικρή Παρωδία.

 

Με μια φωνή που φτάνει στα άκρα αυτοσχεδιάζει στο πιάνο έργα των συνθετών Henry Purcell ,Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi, Cole Porter , Kurt Weill,  Georges Bizet, George Gerswhin κ.α ακόμη τραγούδια που ερμήνευσε η Billie Holiday,  η Judy Garland, η Mairilyn Monroe o Elvis Presley ή ο κόντρα τενόρος Klaus Nomi ενώ παρουσιάζει ακόμα αποσπάσματα από έργα της.  Με τον τίτλο “Parody or it hurts” “Παρωδία ή πόνος?” θέλει να υπενθυμίσει ότι στην Παρωδία εμπεριέχεται και η Τραγική πλευρά, ο πόνος που ακυρώνεται, αυτοαναιρείται, αυτοσαρκάζεται αλλά και αναπλάθεται εξισορροπώντας στο τέλος στην ένωση του κωμικού με το τραγικό στοιχείο.

 

Ο άξονας που ενώνει τα έργα της σ' αυτή τη performance αλλά και που αναλύει την μουσικοθεατρική και ψυχική της προσέγγιση είναι όταν ταυτίζεται και συμπάσχει στα έργα της με το δράμα τους χαρακτήρες και ρόλους μέσα από μια ερμηνεία που πολλές φορές φτάνει στα άκρα (παραμορφώνοντας) τη φωνή της.

 

“Το άλογο μου ο Σατανάς”,  απόσπασμα από την “Καλάμιτυ Τζαίην Γράμματα στην Κόρη της(1877-1902)” έργο που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο 2003 είναι και ένα απ αυτά που θα ακούσουμε. Ταυτίζεται με το δράμα της Καλάμιτυ όταν θρηνεί για τον χαμό του αγαπημένου της αλόγου σε ένα γράμμα από το ημερολόγιο που στέλνει στην κόρη της.

 

Ο Σατανάς! το άλογο αυτό που ήταν σύντροφος της Καλάμιτυ της ηρωίδας του Φαρ Ουέστ μέχρι το τέρμα της ζωής της και όπου γίνεται αυτοσχεδιασμός από την Μαρίκα στην etude του Frederic Chopin.

Σχετικές ειδήσεις
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
20.02.2017 12:36
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, Σοπράνο, Συνθέτρια και Πιανίστα της Avant Garde σκηνής, θα παρουσιάσει τη νέα της συναυλία “I Have a Dream” στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, 21:00.
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα παρουσιάζει το KALT στο Μουσείο Μπενάκη
27.12.2016 11:56
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, σοπράνο, συνθέτις και πιανίστα της avant-garde σκηνής, γνωστή για τις τολμηρές ερμηνείες και συνθέσεις της στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό αλλά και την ανασύνθεση της κλασσικής φόρμας, παρουσιάζει την performance «KALT» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 27 Ιανουαρίου 2017.
08.11.2016 10:59
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα κάνει μια σειρά εμφανίσεων για το αγαπημένο της κοινό, με αφετηρία το art bar Ρότα στις 11 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει την performance «Smile».
Η Ευρυδίκη unplugged live στη Ρότα
07.09.2016 11:35
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ευρυδίκη έρχεται και πάλι στη Ρότα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 για ένα μοναδικό Live, όπως μας συνηθίζει πάντα!
Η Ευρυδίκη live στη Ρότα
25.07.2016 13:20
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια ΕΥΡΥΔΙΚΗ κάνει μία στάση από την περιοδεία της ανά την Ελλάδα με τους Victory In Rio και έρχεται και πάλι στη Ρότα την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, για ένα μοναδικό Live, όπως μας συνηθίζει πάντα!