Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα Χρώματα των Συναισθημάτων: Β' και Γ' κύκλος του Βιωματικού Εργαστηρίου για παιδιά από το ΚΜΣΤ

Τα Χρώματα των Συναισθημάτων: Β' και Γ' κύκλος του Βιωματικού Εργαστηρίου για παιδιά από το ΚΜΣΤ

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Σάββατο 25.10, ολοκληρώνεται με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου για παιδιά με τίτλο «Τα Xρώματα των Συναισθημάτων». Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές για τον Β’ κύκλο που ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου 2014.


Ο Β’ κύκλος θα πραγματοποιηθεί τα Σάββατα 15, 22 & 29 Νοεμβρίου 2014, 10:30-12:00 και θα απευθύνεται σε μαθητές Γ’, Δ’, Ε’ Δημοτικού.


Στον δεύτερο κύκλο, τα βασικά συναισθήματα  προς εξερεύνηση και διαχείριση είναι ο ενθουσιασμός, η απογοήτευση και ο φόβος. Οι εικαστικές δραστηριότητες, τα μουσικοκινητικά παιχνίδια, οι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί καθώς και τα ομαδικά παιχνίδια έκφρασης δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν τα συναισθήματα τους και στο πλαίσιο αυτό να δημιουργήσουν μια εικόνα του εαυτού τους καθώς και της σχέσης τους με τους άλλους και το ευρύτερο περιβάλλον . Κεντρική εισηγήτρια του εργαστηρίου είναι η ψυχολόγος Μαρία Ορφανίδου (MSc, PGradD, Play Therapy).


Η πρώτη συνάντηση, αναφέρεται στα πράγματα που μας ενθουσιάζουν, αλλά και σ’ αυτά που μας απογοητεύουν. Μαθαίνουμε τους ήχους και τα χρώματα των δύο αυτών συναισθημάτων,  αλλά και την έκφραση του σώματός μας σε σχέση με αυτά. Μαζί ξεκινάμε το παραμύθι που θα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του κύκλου με θέμα την απογοήτευση και τον φόβο.


Η δεύτερη συνάντηση, αναφέρεται στον φόβο. Άραγε τι μορφή έχει ο φόβος; Πόσα μάτια, χέρια και πόδια; Στη συνέχεια τα παιδιά αναφέρονται στους δικούς τους φόβους και πώς δημιουργήθηκαν.


Η τρίτη συνάντηση, θα δώσει με τη βοήθεια των ζώων του δάσους, που εκδηλώνουν παρόμοιες ανησυχίες με μας, συμβουλές και λύσεις για την αντιμετώπιση των φόβων μας. Στοχεύει στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ειδικότερα στην αναγνώριση και διαχείριση των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής & η προεγγραφή για τον Β΄και Γ΄κύκλο. Περιορισμένες θέσεις .


Γ΄ κύκλος: Ζήλια – Ανησυχία - Ντροπή

Στην πρώτη συνάντηση του τρίτου κύκλου, αφήνουμε τις σημειώσεις μας για τα πράγματα που ζηλεύουμε στο κουτί των μυστικών. Με παιχνίδι ρόλων βιώνουμε διάφορες καταστάσεις ζήλειας.

Στη δεύτερη συνάντηση, μιλάμε για την ντροπή. Ανακαλύπτουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε με αυτό το συναίσθημα και πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε, όταν αυτό μας δυσκολεύει.

Στην τρίτη συνάντηση, θα αναφερθούμε στην ανησυχία, στον τρόπο με τον οποίο αυτή εκδηλώνεται και θα γνωρίσουμε πώς συνδέεται με το άγχος. Με τις σαπουνόφουσκες θα μάθουμε να αναπνέουμε σωστά (διαφραγματική αναπνοή) φτιάχνοντας πολλές και μεγάλες σαπουνόφουσκες.


Απαραίτητη η προεγγραφή και η δήλωση συμμετοχής για Β΄και Γ΄κύκλο –

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και η παρακολούθησή του μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή συνεχόμενα σε σχέση με τους υπόλοιπους κύκλους.

* Στις εγγραφές για τον Β΄ και Γ΄ κύκλο προτεραιότητα έχουν τα μέλη της ομάδας του Α΄ και Β’ κύκλου αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι περιορισμένος -10 άτομα-οι προεγγραφές ολοκληρώνονται με την εξόφληση της συμμετοχής έως και την τελευταία ημέρα κάθε περιόδου εγγραφών: 11 Νοεμβρίου & 2 Δεκεμβρίου για τον  Β΄ και τον Γ΄ κύκλο αντίστοιχα, στη Μονή Λαζαριστών, Τρίτη -Σάββατο, 10:30-17:00.

Οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο βιωματικό εργαστήριο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο την ξενάγηση που προσφέρει το ΚΜΣΤ για τη συλλογή Κωστάκη και τις περιοδικές εκθέσεις του, κάθε Σάββατο,12:00-13:30.


Φωτό: Αντώνης Κεκιδάκης

Σχετικές ειδήσεις
Χριστουγεννιάτικα παιχνιδομαγειρέματα στο Θέατρο 104
29.11.2016 15:42
Η παράσταση «Χριστουγεννιάτικα Παιχνιδομαγέματα» του θεάτρου 104 είναι γεμάτη χρώματα, μουσικές, και παραμυθένιες σκηνικές δράσεις ευαισθητοποιεί και συγκινεί παιδιά απο 3 μέχρι 93 ετών.
Ο Πινόκιο από την ομάδα L&C στο Θέατρο Σταθμός
27.10.2016 12:49
Η πιο γοητευτική κλασσική περιπέτεια του κόσμου, η ιστορία του Πινόκιο, του ξύλινου παιδιού με την χρυσή καρδιά και τον αδαμάντινο χαρακτήρα, έρχεται στο Θέατρο Σταθμός στις 20 Νοεμβρίου από την ομάδα βιωματικού διαδραστικού θεάτρου για παιδιά, L&C.
Εκδήλωση των παιδικών Εργαστηρίων του Χαλκηδόνιου Ωδείου
06.06.2016 11:31
Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χαλκηδόνιου Ωδείου της Ν. Φιλαδέλφειας θα γίνει η παρουσίαση των τμημάτων της Μουσικής Προπαιδείας, των εργαστηριών Γερμανικά σε ΝΤΟ#, Οι Ιστορίες του κ.ΣΟΛ και του Εργαστηρίου Ζωγραφικής για παιδιά.
 Ιστορίες για γέλια και για χρώματα - Παυλίνα Παμπούδη
15.04.2016 12:42
Από τις εκδόσεις Ροές, και στη νέα (υπο)σειρά μικρά microMEGA!, κυκλοφόρησαν οκτώ παιχνιδιάρικα βιβλιαράκια της Παυλίνας Παμπούδη με γενικό τίτλο «Ιστορίες για γέλια και για χρώματα»
2ο Φεστιβάλ χειροτεχνίας για παιδιά... μα και μεγάλους στο ξενοδοχείο Caravel!
21.03.2016 15:53
Ο πολυχώρος για παιδιά ‘‘Hello kids’’ διοργανώνει το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 το «2ο Φεστιβάλ χειροτεχνίας για παιδιά… μα και μεγάλους», στο Ξενοδοχείο Caravel, στην αίθουσα Ιλισός.