Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος, αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής

Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος, αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής

Αφιέρωμα στην πολύπλευρη προσωπικότητα του «ιεροφάντη» της μουσικής, του Δημήτρη Μητρόπουλου, μέσα από τη σύμπραξη ήχου, λόγου και εικόνας φιλοξενείται την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 στο Μέγαρο. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Αιμιλία Βλαχογιάννη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων (PhD), η οποία έχει επίσης επιφορτιστεί με την παρουσίαση των αφηγηματικών μερών της βραδιάς.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη μουσικολογική εισήγηση από τον Νικόλαο Μαλιάρα, Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD).

 

Στο καλλιτεχνικό μέρος του αφιερώματος λαμβάνουν μέρος ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός , ο οποίος θα διαβάσει επιλεγμένα αποσπάσματα από επιστολές και συνεντεύξεις του Δημήτρη Μητρόπουλου και η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη. Στο πιάνο θα συνοδεύει ο Διονύσης Μαλλούχος.

 

Πολύτιμη υπήρξε για τη διοργάνωση του αφιερώματος η συμβολή του Απόστολου Κώστιου, καθηγητή Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ph.D («Ρrofessor») και επιστημονικού συμβούλου της εκδήλωσης, ο οποίος πρόσφερε το μουσικό υλικό.

 

Το αφιέρωμα «Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.

 

Ο λόγος, ο ήχος, η εικόνα…

… σε ένα «μοντάζ» δομημένο αρμονικά, διαλεκτικά και αιτιακά, θα συντελέσουν στην εκπλήρωση του σκοπού της εκδήλωσης, όπως αυτός υποδηλώνεται από τον τίτλο «Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος». Η επιλογή των διασωζόμενων επιστολών και απόψεων-συνεντεύξεων του θρυλικού μαέστρου και συνθέτη είναι ιδεολογικά σημαίνουσα, διότι μέσω αυτών ο Μητρόπουλος αυτοπροσδιορίζεται. Μέσω αυτών επίσης επιδιώκεται να δημιουργηθεί στον θεατή-ακροατή μια αίσθηση ομαλής ροής του χωροχρόνου αλλά και των αναδρομών, έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να προσλάβει σφαιρικά τις συνιστώσες της πολυσύνθετης προσωπικότητας του καλλιτέχνη, με συνεκτική αφηγηματική σειρά, μουσικά ακούσματα από τις συνθέσεις του, καθώς και επιστημονικές μουσικολογικές αναφορές. Στο μουσικό μέρος της βραδιάς θα ακουστούν οι Τέσσερις Κυθηραϊκοί χοροί για σόλο πιάνο, δύο από τις δέκα Inventions του Μητρόπουλου για φωνή και πιάνο σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς και οι συνθέσεις για φωνή και πιάνο Ελπίδες χαμένες (σε στίχους αγνώστου ποιητή) και Η καρδιά της μάνας (σε ποίηση Ζαν Ρισεπέν και στιχουργική απόδοση στα ελληνικά του Αγγέλου Βλάχου).

 

Η Αιμιλία Βλαχογιάννη

… η αφηγήτρια της βραδιάς, σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με άριστα στο Τμήμα  Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ, PhD,1999) του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει σε δημόσια σχολεία της Δημόσιας και Ανώτερης Εκπαίδευσης, καθώς και στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Διευθύντρια στο Βαρβάκειο Πειραματικό  Γυμνάσιο, και Πρόεδρος της Επιτροπής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων Γ΄ Αθήνας. Συμμετείχε σε επιμορφωτικά προγράμματα για τη διαφοροποιημένη παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο  της Γαλλίας (Centre international d’études pédagogiques- CIEP-Paris, Sèvres), για την εκπαιδευτική πολιτική στο Βέλγιο (Υπουργείο Παιδείας της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου), καθώς και στo Ερευνητικό Σχέδιο Σχολικής Ανάπτυξης για την «Εθνική και την  ευρωπαϊκή ταυτότητα» στην Τσεχία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε παγκόσμια και πανελλαδικά συνέδρια. Έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια , ημερίδες και πολιτιστικές  εκδηλώσεις. Ένα από τα βιβλία της  διδάσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.

 

Ο Νικόλαος Μαλιάρας

… γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και Βυζαντινή Φιλολογία και Ιστορία, Μουσικολογία και Μουσικοπαιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (PhD,1990). Εργάζεται ως Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διευθυντής του Τομέα Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας και του Εργαστηρίου Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και κείμενα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπήρξε συνεργάτης του τομέα εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ασχολείται επιστημονικά με την εξερεύνηση του πεδίου της δυτικοευρωπαϊκής και της βυζαντινής κοσμικής μουσικής και των μουσικών οργάνων. Επικεντρώνει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στη μελέτη της μουσικής του Μανώλη Καλομοίρη και άλλων ελλήνων συνθετών. Είναι διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών από την ίδρυσή της (1998), της Παιδικής Χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ).

 

Ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Καταλειφός

… ο οποίος, τη βραδιά της 3ης Νοεμβρίου, θα αναγνώσει πρωτογενές υλικό από επιστολές και συνεντεύξεις του Δημήτρη Μητρόπουλου, έχει τιμηθεί με το έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης» (2001-2003) για τις ερμηνείες του στα έργα «Ξεριζωμός» του Φρίελ και «Τρία βήματα πριν» (σύνθεση μονοπράκτων του Καμπανέλλη, Τσέχωφ και Μπέκετ), καθώς και με το βραβείο κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»  για τις ερμηνείες του και πάλι στον «Ξεριζωμό», τους «Βρικόλακες» του Ίψεν και τον «Επιστάτη» του Πίντερ. Το 1987, του απενεμήθη το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη. Άριστες επίσης ήταν οι εντυπώσεις που άφησε ο Δημήτρης Καταλειφός στην τηλεοπτική σειρά «Δέκα» (βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου-«Έθνος»). Από το 1975 εμφανίζεται στο θέατρο σε έργα του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, κλασικού και σύγχρονου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Σκηνής» (1980), του «Εμπρός» (1990) και τακτικός συνεργάτης του «Απλού Θεάτρου», τη δεκαετία του 2000. Εδώ και τρία χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο «Εμπορικόν». Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί σε ταινίες των Βούλγαρη , Παπαστάθη, Σμαραγδή, Παναγιωτόπουλου, Ευαγγελάκου, Γιαννακάκη, Nossiter και άλλων σκηνοθετών. Στην τηλεόραση έπαιξε στις  σειρές  «Το μινόρε της αυγής» του Φώτη Μεσθεναίου  και «Δέκα» της Πηγής Δημητρακοπούλου (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μανώλη Καραγάτση). Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Διδάσκει υποκριτική εδώ και είκοσι χρόνια, τελευταία και στη  Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη

… έκανε το ντεμπούτο της ως Κάρμεν στο Τράπανι της Σικελίας. Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές της ΕΛΣ, του ΜΜΑ και του ΜΜΘ, καθώς και άλλων ελληνικών πολιτιστικών φορέων, καθώς και σε φημισμένες σκηνές του εξωτερικού (Όπερα της Ρώμης, Κομουνάλε της Φλωρεντίας, Ρέτζο του Τορίνο, Θέρμες του Καρακάλλα, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Φραγκφούρτης, Κόβεντ Γκάρντεν, Μάσσιμο του Παλέρμο, κ.ά.) ερμηνεύοντας αντιπροσωπευτικούς ρόλους για μετζοσοπράνο του μπαρόκ, κλασικού, ρομαντικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα , τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και έχει λάβει μέρος σε πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Έχει ηχογραφήσει για γνωστές εταιρείες. Σπούδασε μονωδία στη Ρώμη, το Λονδίνο και το Μιλάνο με υποτροφίες των Ιδρυμάτων «Μαρία Κάλλας» και «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Η Ειρήνη Καράγιαννη έχει ακόμη αποσπάσει το α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τζουζέππε ντι Στέφανο.

 

Ο σολίστ του πιάνου Διονύσης Μαλλούχος

… γνωστός στους φίλους των ερτζιανών από τις εκπομπές του στο Τρίτο Πρόγραμμα , μελέτησε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, το Ωδείο Αθηνών και την Ακαδημία «Φέρεντς Λιστ» της Βουδαπέστης. Είναι επίσης απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με ελληνικά σύνολα, καθώς και με την Ορχήστρα Εγχόρδων «Φραντς Λιστ» της Ουγγαρίας. Συμμετέχει τακτικά σε συναυλίες της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει κυρίως έργα Ελλήνων συνθετών. Υπήρξε σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ έχει μακρά πείρα στην παιδαγωγική του πιάνου (Ωδείο Αθηνών, Αττικό Ωδείο, κ.ά.). Συμμετέχει ως διδάσκων σε masterclasses στην Αθήνα και την ελληνική περιφέρεια, συνεργαζόμενος με τοπικούς φορείς και ωδεία. Διδάσκει μουσική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Διετέλεσε συντονιστής του ετήσιου μετεκπαιδευτικού σεμιναριακού κύκλου «Πιάνο Χωρίς Σύνορα».

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Σχετικές ειδήσεις
Tα κορίτσια του Νείλου - Banat El Nile Band στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 10:59
Οι Γέφυρες Πολιτισμών, ένας από τους βασικούς άξονες εκδηλώσεων της Σειράς Γέφυρες, φιλοξενούν, αυτό τον Ιανουάριο, μια ακόμη συναυλία που εξερευνά τα μουσικά μονοπάτια Ανατολής και Δύσης. Έτσι, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται το συγκρότημα Τα κορίτσια του Νείλου-Banat El Nile Band (μουσική διεύθυνση: Nervatte Mohamed Rifaat Garanah). Η εμφάνιση του γυναικείου μουσικού σχήματος στο Μέγαρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Tη Σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.11.2016 15:58
Το σύνολο Ex Silentio [Εξ Σιλέντσιο], υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Bon appétit, του Lee Hoiby με τον Στέλιο Παρλιάρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 14:39
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ομάδα όπερας The Medium Project παρουσιάζουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια Bon appétit (1989) του Lee Hoiby [Λη Χόιμπυ], η οποία ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε πανελλήνια πρώτη, τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.