Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το τελευταίο σπίρτο του Θωμά Σίδερη στο L.A. Theater

Το τελευταίο σπίρτο του Θωμά Σίδερη στο L.A. Theater

Το Life n’ Art Theater παρουσιάζει από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου  2014 την θεατρική παράσταση «Το Τελευταίο Σπίρτο» του Θωμά Σίδερη σε σκηνοθεσία του Σάββα Πασχαλίδη. Το έργο στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Θωμά Σίδερη  «Το μεσοφόρι που χόρευε » που είναι υπό έκδοση και μας αφηγείται την ιστορία μιας πόρνης, της Λέλας.

 

Μιας γυναίκας που η ζωή της αρχίζει στα πορνεία της Σμύρνης, κι όταν η πόλη καίγεται, η Λέλα την εγκαταλείπει κυνηγημένη, με μόνη της περιουσία την φωτογραφία ενός φαντάρου, του Αναστάση.  Μετά την καταστροφή φτάνει στον Πειραιά. Στα μπορντέλα των Βούρλων, στον διαβόητο οίκο ανοχής της Ντουντούς. Εκεί  θ’ αναζητήσει τους δικούς της ξένους και στην φλόγα ενός σπίρτου που καίγεται την στιγμιαία ελπίδα. Για να τελειώσει  τη ζωή της σε μια άδεια καμάρα στα πρόθυρα της τρέλας που σκεπάζει, όπως λέει και η ίδια, ολότελα  το νου της, από την απώλεια, τον θάνατο και την σύφιλη.

 

Κι όταν η Λέλα ανάβει το τελευταίο σπίρτο της με την ελπίδα να φωτίσει την απώλεια του θεού και του πατέρα της , αυτοπυρπολείται και να χάνεται όπως κι η πόλη της, η Σμύρνη. 

 

Ο Θωμάς Σίδερης δανείζεται την ηρωίδα του, την Λέλα, από το ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Εκείνη μαζί με τον Νίκο Καββαδία επισκέφτηκαν ένα  χειμωνιάτικο βράδυ τον όρμο της Κρεμμυδαρούς, όπου σε κάτι μισοβυθισμένες βάρκες, τα σλέπια ,εκτοπίζονταν οι πόρνες όταν έμεναν έγκυες η έπασχαν από  φθίση και αφροδίσια. Συγκλονισμένη από την ζωή αυτόν των γυναικών έγραψε  , « Το αμαρτωλό » 

 

Στη Σμύρνη Μέλπω, Ηρώ στη Σαλονίκη στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Λέλα.

 

Το τελευταίο σπίρτο είναι ένα θεατρικό έργο όπου με αφορμή την απώλεια προσπαθεί να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Τα πρόσωπα διαλύονται και τα κομμάτια τους επαναλαμβάνονται μέσα στο χρόνο με άλλα ονόματα αλλά με την ίδια νομοτέλεια. Η ανθρώπινη φύση έρημη και ανυπεράσπιστη κάτω από την απέραντη σιωπή του θεού.

 

Στο ρόλο της Λέλας η  Ευτυχία Φαναριώτη

Αναστάσης ο Βασίλης Ζώης.

Ακούγεται στον ρόλο της Ντουντούς η Μαρία Μαρτίκα.

 

Σκηνοθεσία – σκηνικά - κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης.

Μουσική επιλογή: Κώστας Χαριτάτος.

Φωτισμοί: Νίκος Κανέλλος.

Επιμέλειά video: Κώστας Χαραλάμπους.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά  

Μακιγιάζ : Αναστάσης Παπαλέξης

Σχετικές ειδήσεις
Το τελευταίο ψέμα, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
03.02.2017 16:57
«Το τελευταίο ψέμα», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Μιχάλη Κακογιάννη που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1958 με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη και με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής, στο -2 του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
03.11.2016 11:24
H θεατρική ομάδα ''H Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο'' συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας και από τις 4 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο παρουσιάζει στο Θέατρο ΑΒΑΤΟΝ το έργο «Κομφούζιο Νο.2- Τhe Clowns» του Παναγιώτη Κακατσίδη.
Η Δίκη του Κ., σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα
01.11.2016 16:40
Το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει το έργο Η Δίκη του Κ., σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Η Δίκη του Φραντς Κάφκα.
Φιλάνθρωπο Όπλο, σε σκηνοθεσία Ζαφείρη Νικήτα στο ΚΕΤ
06.04.2016 09:55
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί την παράσταση Φιλάνθρωπο Όπλο, σε σκηνοθεσία Ζαφείρη Νικήτα, βασισμένη στο μυθιστόρημα Ιστορία του Γιώργη Γιατρομανωλάκη.
Το Τελευταίο Πανέρι, των Φιλιώς Λαζανά - Γιάννη Σαρακατσάνη στο El Convento Del Arte
10.03.2016 15:47
Το El Convento Del Arte μας προσκαλεί για λίγες ακόμα Κυριακές στο θεατρικό δείπνο μυστηρίου, Το Τελευταίο Πανέρι, από τους Φιλιώ Λαζανά και Γιάννη Σαρακατσάνη.