Για δεύτερη χρονιά, βωβός κινηματογράφος και σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική συναντιούνται στο InMute ’14, ένα τριήμερο φεστιβάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Με έμφαση στον πειραματισμό και την αναζήτηση του αναπάντεχου, το InMute εντάσσει στο φετινό του πρόγραμμα σύγχρονες βωβές ταινίες. Τρεις νύχτες με 10 κινηματογραφικές σιωπηλές ταινίες και ατέλειωτο μουσικό πειραματισμό.

Στη δεύτερη διοργάνωσή του, το πρωτοποριακό InMute ’14 μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε διαφορετικά τον βουβό κινηματογράφο, συνοδεύοντάς τον με live σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου 2014, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Με αφετηρία το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική, το τριήμερο φεστιβάλ InMute εξερευνά και προτείνει νέα σημεία συνάντησης μεταξύ ήχου και κινούμενης εικόνας. Το αφηγηματικό και το αφηρημένο, το νέο και το αρχειακό, το πρωτότυπο και το ανοιχτό ή εν εξελίξει προσεγγίζονται, ερμηνεύονται και ανασυντίθενται σε ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της δεκαετίας του 1920, έργα της αμερικανικής μεταπολεμικής αβανγκάρντ και βωβές ταινίες του 21ου αιώνα. Για δεύτερη χρονιά, στο επίκεντρο του φεστιβάλ βρίσκονται ο πειραματισμός και η αναζήτηση του αναπάντεχου, όπου ο ήχος και η εικόνα, άλλοτε σε ταύτιση και άλλοτε πάλι σε σύγκρουση ή αντίστιξη, αναπτύσσονται έχοντας ως κοινό παρονομαστή το χρόνο της ζωντανής παράστασης.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει με μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες πειραματικού κινηματογράφου. Ταινίες των Σταν Μπρέκχατζ, Μαν Ρέυ, Χάρρυ Έβερετ Σμιθ, Γουάλας Μπέρμαν και Χανς Ρίχτερ συνοδεύονται από τους ηλεκτρονικούς και ακουστικούς ήχους των Μάικ Κούπερ, Γιώργη Σακελλαρίου, Balinese Beast και Γιώργου Κατσάνου.

Τη δεύτερη μέρα, η σύγχρονη βωβή ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Γκάυ Μάντιν, Cowards Bend the Knee, με την ηχητική συνοδεία του Βρετανού turntablist Φίλιπ Τζεκ, καθώς και το video score της Βίκι Μπέννετ, Notations, σε μια μοναδική ερμηνεία από το ελληνικό ντουέτο Acte Vide, αναδεικνύουν το σύγχρονο χαρακτήρα της βωβής κινούμενης εικόνας.

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο προπολεμικές λογοκριμένες ταινίες. Οι Voltnoi & Quetempo παρουσιάζουν μια οπτικοακουστική περφόρμανς βασισμένη στην ταινία Κοινωνική σαπίλα, που σκηνοθέτησε το 1932 ο Στέλιος Τατασόπουλος, ενώ το φεστιβάλ κλείνει με την εμβληματική ταινία The Passion of Joan Of Arc του Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ, για την οποία συνέθεσε νέα μουσική –ειδικά για το InMute ’14– ο Δανός καλλιτέχνης Γιάκομπ Κίρκεγκορ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ομιλία / παρουσίαση από τον Mike Cooper
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, 17:00

Oπτικοακουστική περφόρμανς του έργου “Consequences (One Thing Leads To Another)” από την People Like Us
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, 19:30

Ομιλία / παρουσίαση από τον Jacob Kirkegaard
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, 18:00

Επιμέλεια φεστιβάλ: Μιχάλης Μοσχούτης


Ευχαριστίες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την παραχώρηση του υλικού από την ταινία Κοινωνική σαπίλα, καθώς και στην οικογένεια του Στέλιου Τατασόπουλου για την παραχώρηση της άδειας προβολής του υλικού.