Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση από το Ουέστ Εντ του Λονδίνου, του Skylight, του Ντέιβιντ Χέαρ, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ με αγγλικούς υπότιτλους. Με την Κάρυ Μάλλιγκαν και τον Μπιλ Νάυ, σε σκηνοθεσία του Στήβεν Ντόλντρυ.

Skylight ή αλλιώς Φεγγίτης. «Ένα θεατρικό έργο», όπως έγραψε η βρετανική Guardian, «όπου η πολιτική και το πάθος είναι τόσο στενά συνυφασμένα ώστε να μην μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει· και το πιο συγκινητικό […] είναι ότι δύο άνθρωποι που, ενώ βρίσκονται σε κοινωνικά αντίθετους πλανήτες, κατορθώνουν να συναντηθούν επιδιώκοντας εναγωνίως να συντονίσουν τις αντιδράσεις και τις επιθυμίες τους. […] Το έργο του Χέαρ […] είναι ένα μείγμα “ιδιωτικής” οδύνης και “δημόσιου” μένους, μέσα σε μια βαθιά πολωμένη κοινωνία. […] Το πραγματικό μυστικό του έργου κρύβεται στη δεινότητα του Χέαρ να παρατηρεί την πάλη των αξιών μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον παράδοξων ανισοτήτων».

Με τον Φεγγίτη (Skylight), ο επιτυχημένος βρετανός δραματουργός και σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέαρ (David Hare), που έχει γράψει περί τα 30 θεατρικά έργα, ανοίγει μια χαραμάδα στη ζωή ενός ώριμου άνδρα και μιας νεαρής γυναίκας. Μέσα από αυτή τη σχισμή, επιχειρεί να ρίξει φως στις πιο μύχιες και σκοτεινές πτυχές της σχέσης τους· μιας σχέσης διαλυμένης, με κομμάτια σπασμένα που ίσως να μην επανασυγκολληθούν ποτέ, παρά τις προσπάθειες της Κύρας και του Τομ, των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας, να κλείσουν τις γλυκόπικρες εκκρεμότητες του κοινού τους παρελθόντος.

Ο Φεγγίτης (Skylight) είναι η δεύτερη παραγωγή της φετινής σειράς αναμεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ένα παγωμένο βράδυ, η Kύρα Χόλλις (Κάρυ Μάλλιγκαν) δέχεται στο διαμέρισμά της μιαν αναπάντεχη επίσκεψη από τον παλιό της αγαπημένο Τομ Σάρτζεντ (Μπιλ Νάυ), έναν χαρισματικό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης. Ο Τομ, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη γυναίκα του και βασανίζεται από τύψεις για το θάνατό της, αναζητά την παρηγοριά στην αγκαλιά της πρώην ερωμένης και συνεργάτιδός του, Κύρας, που εργάζεται πλέον ως δασκάλα σε ένα σχολείο με προβληματικούς μαθητές, στο Ηστ Εντ του Λονδίνου. Καθώς το απόγευμα κυλά, οι δυο τους προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν το παλιό τους πάθος, αλλά το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους μοιάζει αγεφύρωτο: η Κύρα είναι μια γυναίκα κοινωνικά και πολιτικά συνειδητοποιημένη, ενώ ο Τομ παραμένει πάντοτε ένας κυνικός, ευκατάστατος και υπερόπτης επιχειρηματίας. Στο τέλος της βραδιάς, αυτό που καταφέρνουν τελικά είναι να εγκλωβιστούν σε μια επικίνδυνη πάλη αλληλοσυγκρουόμενων ιδεολογιών και αμοιβαίων επιθυμιών.

Πλειάδα διακρίσεων και βραβείων συνοδεύει τη φήμη αυτής της εξαίρετης παραγωγής που πρωτοπαρουσιάστηκε στα 1995 από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και τιμήθηκε με το βραβείο Ολίβιε (καλύτερο νέο έργο της χρονιάς), για να ταξιδέψει αργότερα από τo Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και το Μπρόντγουεϋ. Η Κάρυ Μάλλιγκαν (Carey Mulligan) –γνωστή από τις κινηματογραφικές εμφανίσεις της στις ταινίες «Περηφάνια και προκατάληψη» και «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ»– που υποδύεται την Κύρα Χόλλις, έχει τιμηθεί από τη Bρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου-Τηλεόρασης (BAFTA) με το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου 2010 για την ερμηνεία της στην ταινία Μια κάποια εκπαίδευση, ενώ υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Ο Μπιλ Νάυ (Bill Nighy), στο ρόλο του Τομ Σάρτζεντ, έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα (2005), βραβείο BAFTA β΄ ανδρικού ρόλου (2003), καθώς και το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου της Βρετανικής Τηλεοπτικής Ακαδημίας (2003). Ο σκηνοθέτης της παράστασης Στήβεν Ντόλντρυ (Stephen Daldry), το βιογραφικό του οποίου περιλαμβάνει συνεργασίες με ονομαστές σκηνές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει κερδίσει βραβείο Tony για τη μουσικοθεατρική εκδοχή της ταινίας Μπίλλυ Έλλιοτ (2009). Από τις κινηματογραφικές παραγωγές που φέρουν την υπογραφή του ξεχωρίζουν οι Ώρες (υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας & απονομή Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου στη Νικόλ Κίντμαν-2002), καθώς και το Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά (υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας & β΄ ανδρικού ρόλου για τον Μαξ φον Σίντοφ-2011).