Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ανταποκριτές στην εμπόλεμη Ισπανία

Ανταποκριτές στην εμπόλεμη Ισπανία
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει μία έκθεση γεμάτη από αντικείμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες από τον ισπανικό εμφύλιο, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τον αντίκτυπο που είχε παγκοσμίως.

Ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος της Ισπανίας αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο επειδή παιζόταν η ισορροπία δυνάμεων που θα καθόριζε τον 20ό αιώνα, όσο και για το γεγονός ότι τράβηξε πολύ κοντά του τον Τύπο και τον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο πόλεμος αυτός συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, συγγραφέων, διανοουμένων και καλλιτεχνών, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ευρωπαϊκής ιστορίας, στέλνοντας τους καλύτερους επαγγελματίες των Μέσων για να καλύψουν τη σύρραξη.

Η έκθεση Οι πολεμικοί ανταποκριτές του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου μέσα από μια σειρά αντικειμένων, φωτογραφιών εποχής, αλλά και με τις διάσημες ανταποκρίσεις, μας εισάγει στο κλίμα της ταραγμένης αυτής περιόδου.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται οι 31 καλύτερες ανταποκρίσεις, περιγραφές τόπων και ανθρώπων, που γράφτηκαν στο ίδιο το πεδίο της μάχης και είχαν διεθνή αντίκτυπο, από ανταποκριτές που απέκτησαν διεθνή φήμη, όχι μόνο λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Ανάμεσά τους ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έρντστ Χέμινγουέι, Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ, Ιλία Έρενμπουργκ, Τζωρτζ Όργουελ, Χάρολντ «Κιμ» Φίλμπι, Μάρθα Γκέρλχορν, Ίντρο Μοντανέλλι και άλλοι.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ίδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας, το Μουσείο Καζαντζάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» υπό την αιγίδα του Προξενικού Σώματος Ελλάδος, και εντάσσεται στο πρόγραμμα των 43ων Δημητρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Σημειωματάρια: Φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου στην Θεσσαλονίκη
10.11.2016 14:53
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου, Σημειωματάρια, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.
Δίδυμα Τοπία: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
15.09.2016 11:19
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου, Δίδυμα Τοπία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη.
Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική: η έκθεση του ΜΙΕΤ στη Λιβαδειά
31.08.2016 12:50
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο Δήμος Λεβαδέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς και ο σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ», στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού των Τροφωνίων παρουσιάζουν την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, Χαρακτική.
Νίκος Δραγούμης, ο Ζωγράφος 1874-1933: έκθεση από το ΜΙΕΤ στην Καστοριά
24.03.2016 14:35
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση Νίκος Δραγούμης, ο Ζωγράφος 1874-1933, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Αρχοντικό Βέργου.
Παραμύθια από ποιήματα: έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπουλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
25.02.2016 14:16
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ίκαρος και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο Παραμύθια από ποιήματα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 20.00, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.