Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Τσίνο Τζούκκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διάλεξη του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Τσίνο Τζούκκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα «Νέα πρότυπα του αστικού χώρου» καθώς και ζητήματα σχετικά με την πολεοδομία και το περιβάλλον στη σύγχρονη αρχιτεκτονική θα επιχειρήσει να διερευνήσει ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Τσίνο Τζούκκι στην ομιλία του, που πραγματοποιείται την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Παρουσιαστής και συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Ανδρέας Γιακουμακάτος.


Αναφερόμενος στο θέμα της διάλεξής του («Η πόλη [δεν] είναι ένα δέντρο - Νέα πρότυπα αστικού χώρου»), ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου Τσίνο Τζούκκι σημειώνει: «Το τοπίο της νέας χιλιετίας δεν μπορεί παρά να είναι ένα παράδοξο υβρίδιο φυσικών και τεχνητών περιβαλλόντων σε συμβιωτική σχέση. Οφείλουμε μάλλον να αναθεωρήσουμε τις σχεδιαστικές μας συμπεριφορές δημιουργώντας νέους αστικούς χώρους επί των ήδη υπαρχόντων, παρά να χαθούμε σε ουτοπικούς κόσμους. Μια σειρά πρόσφατων εμπειριών ανασχεδιασμού εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών περιοχών μού επέτρεψε να αντιμετωπίσω πολλά από αυτά τα προβλήματα με εξειδικευμένο τρόπο, εφαρμόζοντας στρατηγικές τοπικής παρέμβασης υπό το φως των αρχών της αειφορίας. Και, υπό αυτή την έννοια, αειφορία σημαίνει όχι μόνο προσοχή στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ικανότητα δημιουργίας μιας σειράς από περιβάλλοντα ουσιαστικής σημασίας, γεμάτα ζωή και προσαρμόσιμα, μέσα στο χρόνο, σε παραγνωρισμένους ρόλους και λειτουργίες, περιβάλλοντα ικανά να οικοδομήσουν το αγαπημένο υπόβαθρο των ζωών μας.
 
 
O αρχιτέκτων Τσίνο Τζούκκι (Cino Zucchi) που γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1955, είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ενώ έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στο Χάρβαρντ. Έχει δώσει επανειλημμένως διαλέξεις και έχει διδάξει σε σεμινάρια στην Ιταλία και το εξωτερικό, ενώ καλείται συχνά να λάβει μέρος ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει γράψει πολλά εξειδικευμένα βιβλία και έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση και επιμέλεια έκθεσης στο πλαίσιο της 15ης, 16ης, 18ης και 19ης Τριενάλε. Eπίσης, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την 21η Τριενάλε που θα γίνει το 2016 στο Μιλάνο και επιμελητής του Ιταλικού Περίπτερου της 14ης Μπιενάλε της Βενετίας. Έχει συντάξει σειρά μελετών για τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων και τον επανασχεδιασμό αγροτικών, βιομηχανικών και ιστορικών περιοχών. Από αυτές ξεχωρίζουν η εκπόνηση του Κατευθυντηρίου Σχεδίου για την περιοχή Keski Pasila του Ελσίνκι, καθώς και οι κατασκευές κτηρίων για οικιστική και επαγγελματική χρήση στο Μιλάνο, το Μπολτσάνο, τη Ραβέννα και την Μπολόνια της Ιταλίας. Ο Τσίνο Τζούκκι έχει τιμηθεί κατά καιρούς με αξιόλογες διακρίσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει το βραβείο Inarch/Ance (2011) για την ανακατασκευή και επέκταση του Εθνικού Μουσείου Αυτοκινήτου στο Τορίνο.

 
Ο αρχιτέκτων Ανδρέας Γιακουμακάτος είναι Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και την Φλωρεντία. Ως αποδέκτης υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση και του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, φοίτησε στις αρχιτεκτονικές σχολές της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (1981-2001) και Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, ενώ διατέλεσε συντονιστής του μεταπτυχιακού προγράμματος Μουσειολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Ως ακαδημαϊκός διδάσκαλος, συνεργάζεται ακόμη με το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος Ιστορίας της Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στο Βερολίνο αλλά και στο Τόκυο και έχει δώσει διαλέξεις στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Τη δεκαετία του 1980, ίδρυσε και διηύθυνε στη Φλωρεντία τον εκδοτικό οίκο «Aletheia», με αντικείμενο τον νεοελληνικό πολιτισμό. Είναι επίσης μέλος της Ιταλικής Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών. Η δραστηριότητά του ως συντάκτη, μεταφραστή και επιμελητή ειδικών συγγραμμάτων είναι πλούσια εντός και εκτός Ελλάδος. Μάλιστα, η μετάφραση του βιβλίου Το μέλλον του «κλασικού» του Salvatore Settis  (εκδόσεις Νεφέλη, 2006) απέσπασε βραβείο του ιταλικού Υπ. Εξωτερικών (2008). Επιπλέον, ο Ανδρέας Γιακουμακάτος έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με έγκριτα έντυπα σχετικά με θέματα αρχιτεκτονικής, χώρου και τεχνών. Βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από μορφωτικά ιδρύματα και γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Οι δημοσιεύσεις του (βιβλία, ανακοινώσεις σε συνέδρια, άρθρα και κατάλογοι εκθέσεων στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες) υπερβαίνουν τις 380. Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος κατείχε κατά καιρούς σημαντικές θέσεις σε διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις και εκθέσεις αρχιτεκτονικής (Μπιενάλε, κ.ά.), ενώ έχει συντονίσει τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων («Δημήτρης Μητρόπουλος», Θεατρικό Μουσείο της Σκάλα του Μιλάνου). Για τη διακρατική προσφορά του στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας (2006).
 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης: https://webcast.grnet.gr/

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη του Γιώργου Καραδέδου στο Μέγαρο Μουσικής
15.02.2017 12:47
Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και την τεχνολογία των αρχαιοελληνικών θεάτρων στον βορειοελλαδικό χώρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργου Καραδέδου, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 7 το βράδυ, ο οποίος θα μιλήσει στο κοινό για την «Τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μέσα από τα θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης (εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός)». Συντονίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος.
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
Διάλεξη της Joanna Bourke στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 16:15
Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.
Διάλεξη του αρχιτέκτονα Haim Dotan στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.11.2016 10:11
Τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Haim Dotan [Χαΐμ Ντοτάν], πρωτοπόρο στις κατασκευαστικές τεχνικές αιχμής, φιλοξενεί το Megaron Plus την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ.
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.