Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το σταυροδρόμι των πολιτισμών

Το σταυροδρόμι των πολιτισμών
Τέσσερις καλλιτέχνες από την Αρμενία, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία εκθέτουν τα έργα τους σε μία ομαδική έκθεση, στο πλαίσιο της στήριξης της δημιουργικής πολυπολιτισμικότητας.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα Ρώσος, ένα Αρμένιος και δύο Βούλγαρους ζωγράφους φιλέλληνες, που ζουν και δημιουργούν στη χώρα μας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ο τόπος της συνειδητής επιλογής τους, της  θεματολογίας τους και της έμπνευσής τους.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός , στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας, αγκαλιάζει τους ξένους δημιουργούς που ζουν στην Ελλάδα και τη βιώνουν με το δικό τους προσωπικό ύφος, ταξιδεύοντάς μας στη χώρα μας μ’ έναν άλλον ανατρεπτικό τρόπο, προσκαλώντας μας να δούμε οικεία θέματα «με άλλο μάτι».     

Ο Βούλγαρος Στόγιαν Ντόνεβ  βρίσκει καταφύγιο και όραμα στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, σε μια πνευματική κατάδυση επώδυνη και δημιουργική, από την οποία αναδύεται ο ζωγραφικός ποιητικός του λόγος.

Ο επίσης Βούλγαρος Μάρτιν Κράστεβ επικεντρώνεται, αντίθετα, στον πραγματικό κόσμο, στα καθημερινά αντικείμενα και περιστατικά που τα διακρίνει η χαρά και η ευτυχία. Κινείται σε μια μεγάλη γκάμα όπου ο ένας πόλος είναι η μικρογραφία και ο άλλος έργα με επιβλητικές διαστάσεις.

Ο Ρώσος Αλεξέι Κυρίλωφ αναπλάθει τον δικό του κόσμο με εικόνες των αρχαίων θεών, δοσμένες όμως με μοντέρνο εικαστικό λεξιλόγιο. Οι παραστάσεις του Κυρίλωφ ταξιδεύουν ανάμεσα στην Αρχαιότητα και το Βυζάντιο , στην σύγχρονη πραγματικότητα και στον μυθολογικό χρόνο. Ένα παιχνίδι με τους μύθους και τα σύμβολα , τις ταυτότητες και τα θέματα .  

Τέλος, στο έργο του Αρμένιου  Ponchi ( Άρμεν Πρόγιαν) πρωταγωνίστριες είναι οι γυναίκες - «σειρήνες»,  σε ρόλους που συνεχώς εναλλάσσονται και κατακτούν το ενδιαφέρον του θεατή.

Σχετικές ειδήσεις
Η ζωή των πραγμάτων: Τέσσερις θεωρήσεις αβέβαιων αντικειμένων, ομαδική έκθεση στη γκαλερί CAN
02.11.2016 14:58
Η γκαλερί CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI εγκαινιάζει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση Η ζωή των πραγμάτων: Τέσσερις θεωρήσεις αβέβαιων αντικειμένων.
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.