Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

To μέσο είναι το μήνυμα: έκθεση του Μανώλη Ζαχαριουδάκη στη γκαλερί Alma

To μέσο είναι το μήνυμα: έκθεση του Μανώλη Ζαχαριουδάκη στη γκαλερί Alma

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης (ΜΣΑΖ) παρουσιάζει μια σειρά έργων με γενικό τίτλο «To μέσο είναι το μήνυμα» (τίτλος δανεισμένος από τον φιλόσοφο Marshall McLuhan). Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην γκαλερί Alma.


Εκτίθενται έργα μεγάλων διαστάσεων κατασκευασμένα από χειροποίητο χαρτόνι. Οι εικόνες, ζωγραφισμένες με ακρυλικά και τέμπερες, είναι άλλοτε γυναικείες φιγούρες και άλλοτε πλέγματα ή ρυθμικοί σχηματισμοί.


Για τον Ζαχαριουδάκη, η διαδικασία κατασκευής του χαρτονιού από χαρτοπολτό, που κατασκευάζει ο ίδιος χρησιμοποιώντας εκτυπωμένο χαρτί, είναι εξίσου σημαντική με την εικόνα. Τα χαρτόνια είναι συγχρόνως φορείς και κύριοι του έργου, πρωταγωνιστές, η αρχή της σύνθεσης και της δημιουργίας του. Αρχή και τέλος, αφού πολλές φορές το πλαίσιο, η κορνίζα που το περικλείει, είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει το έργο , είναι κι αυτή φτιαγμένη με τον ίδιο τρόπο, κομμάτι του αναπόσπαστο.


Ο Ζαχαριουδάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλικότητα του έργου και όχι στην εννοιολογική του υπόσταση. Δεν διαχωρίζει τη μορφή από το περιεχόμενο, την ύλη από το νόημα. Το απτό, το υλικό, το βαρύ χάρτινο τελάρο, εκπέμπει πνευματικότητα, ιερατικότητα. Δίνει έμφαση στο πλαίσιο-κορνίζα, που ορίζει και τονίζει το έργο-αντικείμενο. Γιατί αυτό που έχει σημασία για τον ζωγράφο είναι το αντικείμενο-μέσο. Η πρώτη ύλη του έργου εμπεριέχει το μήνυμα του έργου, ενώ η εικόνα είναι ασταθής, «πτητική». Τα έργα ως αντικείμενα έχουν όγκο και βάρος, είναι απτά και μοναδικά, σε αντίθεση με την εικόνα-περιεχόμενο, που μπορεί να αναπαραχθεί, να μεταδοθεί, να τροποποιηθεί, να μεγαλώσει ή να μικρύνει, να φωτογραφηθεί, να μπει στο ίντερνετ. Αντίθετα, το αντικείμενο χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να καταστραφεί ή να χαθεί για πάντα και το κατέχει μόνο ένας!

 
Στη χειρωνακτική διαδικασία παραγωγής του έργου εμπλέκεται όλο το σώμα . Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κουράζει και λερώνει και λειτουργεί ως αντίστιξη στη δημιουργία ψηφιακών, άυλων έργων που ο Ζαχαριουδάκης παράλληλα παράγει σε όλη του την καριέρα, από το 1985.


Στο http://msaz058.blogspot.gr και στο Facebook http://www.facebook.com/msaz0 και http://www.facebook.com/msazpage μπορείτε να δείτε έργα διαφόρων περιόδων και να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του Μανώλη Ζαχαριουδάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Η περιπέτεια της εικόνας, ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα στη γκαλερί Alma
22.12.2016 14:24
Η αίθουσα τέχνης Alma παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα, με τίτλο Η περιπέτεια της εικόνας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00.
Προσοχή στο κενό: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Alma
23.11.2016 15:50
Η αίθουσα τέχνης ALMA παρουσίαζει την ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ», σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, στις 20:00.
Ενδιάμεσα: έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά στη γκαλερί Alma
15.04.2016 15:05
Η Μανταλίνα Ψωμά παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση στην Γκαλερί ALMA στα Τρίκαλα, έργα από την δουλειά των τελευταίων δύο ετών.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».