Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

On Πause: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε

On Πause: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε

Το Videozoom είναι ένα πρότζεκτ του πολιτιστικού οργανισμού Sala 1, που από το 2001 στόχο έχει να παρουσιάσει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή της video art. Η ελληνική έκδοση με τον τίτλο On Πause θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014 στο Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε.

 

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ανταποκριθούν σε μια όλο και πιο απαιτητική αλλά και συνάμα απότομα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, η συνειδητοποίηση  ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συνεχών και ριζικών αλλαγών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το βαθύ αίσθημα της στασιμότητας και της αβεβαιότητας που βιώνουμε καθημερινά.

 

Παραδόξως, ο κόσμος συνεχίζει να κινείται στον ίδιο γρήγορο ρυθμό ενώ ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σχετικός. Τα άλλοτε σαφώς καθορισμένα όρια ξεθωριάζουν, η δυνατότητα για μακροπρόθεσμα σχέδια περιορίζεται και δεν υπάρχουν πια σταθερά σημεία αναφοράς.

 

Σύμφωνα με το Γερμανό φιλόσοφο Martin Heidegger, ο άνθρωπος προσπαθεί τις περισσότερες φορές μάταια να αντιληφθεί το χρόνο. Η κατανόηση όμως αυτή στηρίζεται στην επίγνωση της ορισμένης διάρκειας της ζωής του. Επομένως, ο χρόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός μέσα από την οπτική της θνησιμότητας και μοναδικό σημείο συνειδητής επαφής μας με αυτόν αποτελεί η σχεδόν ασύλληπτη έννοια του παρόντος.

 

Όταν το παρόν είναι τόσο αβέβαιο και φαίνεται τόσο ζοφερό, πώς διαμορφώνεται η αίσθηση και η έννοια του χρόνου;

 

Οι καλλιτέχνες Βασίλης Μπαλάσκας, Βασίλης Πάτμιος Καρούκ, Γιώργος Δρίβας, Λίνα Θεοδώρου, Λουκία Αλαβάνου και Cecilia Jardemar και Spiritual Studio, παρουσιάζουν τη δική τους πραγματικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα και τις σκέψεις  τους σχετικά με την αναζήτηση του νοήματος σε ένα κόσμο που χάνεται.

 

To Videozoom: Greece είναι μια παραγωγή της Sala 1 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος και υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία, της Ελληνικής Κοινότητας της Ρώμης, του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Ρώμης και της ΧΙΙ Μόνιμης Επιτροπής για τον Τουρισμό και τις Διεθνής Σχέσεις.

 

Επιμέλεια: Μαρία Παπαϊωάννου και Μαρία Διαλεκτάκη

Σχετικές ειδήσεις
Ιστορίες Μυστηρίου: ομαδική εικαστική έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
11.11.2016 13:17
Εναρμονισμένη με το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, που διοργανώνει ο ΙΑΝΟS σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) για τον μήνα Νοέμβριο, η IANOS Αίθουσα Τέχνης σχεδίασε και παρουσιάζει την έκθεση "Ιστορίες Μυστηρίου".
FORM/Less: έκθεση της Μαρίας Φραγουδάκη στο Εβραϊκό Μουσείο
26.09.2016 16:54
Έπειτα από την τελευταία επιτυχημένη έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, η σύγχρονη Ελληνίδα εικαστικός επιστρέφει στην ελληνική σκηνή.
Η Ελληνική Σημαία: Ομαδική έκθεση στην Gallery Genesis
05.07.2016 15:28
H gallery genesis κάνει τα τελευταία εγκαίνια της σαιζόν 2015 – 2016, στις 14 Ιουλίου 2016 με την ομαδική έκθεση «Η Ελληνική Σημαία».
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Ασκήσεις επί… Χάρτου: Ομαδική έκθεση της ΑΣΚΤ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου
19.04.2016 13:04
Η Ομαδική Έκθεση «Ασκήσεις επί… Χάρτου» του Η' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου, θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2016.