Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

4η Μεξικάνικη Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα

4η Μεξικάνικη Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα

Ο Σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα «BALAM», διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τη Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το BOO CAFE-BAR, την Αστική Πολιτιστική Εταιρεία «la Melena del Huachinango», τις Εκδόσεις Οσελότος, το μουσικό συγκρότημαQualified”, καθώς και με τη συμμετοχή μελών της μεξικάνικης κοινότητας.


Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, ο Βωμός των Νεκρών αφιερώνεται σε έναν ή και σε περισσότερους νεκρούς. Φέτος τον αφιερώνουμε στους Έλληνες και Μεξικάνους καλλιτέχνες και διανοουμένους που απεβίωσαν μέσα στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2013 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014.


Για τους Μεξικανούς, σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν τους νεκρούς την 1η και 2η Νοεμβρίου με φαγητό, ποτό, μουσική , τραγούδι και χορό, στα νεκροταφεία, τα σπίτια, τα σχολεία, τα γραφεία, κ.ά. Προσπαθώντας να φανταστούν πως είναι το επέκεινα, οι Μεξικάνοι διοργανώνουν αναπαραστάσεις και δρώμενα, τα οποία βαδίζουν στον άγνωστο κόσμο που σηματοδοτεί ο θάνατος, και που μόνο με σύμβολα μπορεί κανείς να τον φανταστεί. Η γιορτή έχει κηρυχθεί άϋλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.


Αναλυτικό πρόγραμμα:

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 (ώρα 20:00)

-Έναρξη των εκδηλώσεων (καλωσόρισμα και χαιρετισμοί).

-Τί είναι η Ημέρα των Νεκρών; (σύντομη ιστορική αναδρομή της γιορτής).

-Παρουσίαση του Βωμού των Νεκρών (σύντομη αναφορά στον γενικό συμβολισμό του).

-Παρουσίαση του εικαστικού έργου «Οι 9 Μούσες» της Ελληνομεξικάνας εικαστικού καλλιτέχνιδας Melina Moisidelis.

-Παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής “Catrinas” του Μεξικάνου εικαστικού καλλιτέχνη Jesús Buenrostro Galicia.


Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 (ώρα 20:00)

-Παρουσίαση του βιβλίου Ιστορίες του Θανατά – λαϊκοί μεξικάνικοι θρύλοι και μύθοι τρόμου (Εκδόσεις Οσελότος) του Μεξικάνου συγγραφέα Luis Gómezbeck.

-Ανάγνωση μεξικάνικων ιστοριών τρόμου στα ελληνικά από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.

-Παρέλαση των... νεκρών στην περιοχή του Ψυρρή (παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να μεταμφιεσθούν σε νεκροκεφαλές ή σκελετούς μεξικάνικου ύφους και όχι σε μορφές που παραπέμπουν στο Χάλογουιν).

-Μουσικό πρόγραμμα , στον χώρο των εκδηλώσεων, με το συγκρότημα “Qualified”, που αποτελείται από τους μουσικούς Παναγιώτη Παπανικολάου, Σταμάτη Καππάτο, Περικλή Χατζή και Μιχάλη Σκουτέλη.

-Λήξη των εκδηλώσεων.

Σχετικές ειδήσεις
Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα
12.01.2017 17:14
Η Robin4Arts, με αφορμή την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Bertolt Brecht, διοργανώνει το φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα».
Brass Band Fest: Συνάντηση Φιλαρμονικών  στη Μονή Λαζαριστών
25.08.2016 16:31
Μια γιορτή μουσικής έκφρασης, αλλά κι ένα ολοζώντανο διήμερο πανηγύρι μουσικής συμμετοχής αποτελεί το πρώτο Brass Band Fest , την ξεχωριστή αυτή συνάντηση φιλαρμονικών που διοργανώνει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών την Τετάρτη 31 Αυγούστου και την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
1ο Φεστιβάλ Reborn in Athens στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες
27.06.2016 11:27
Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χανιά, Πάτρα, Άρτα δίνουν το θεατρικό τους στίγμα στην Αθήνα και παρουσιάζουν παραστάσεις που ξεχώρισαν τη σαιζόν που πέρασε στο 1ο Festival Reborn in Athens: το φεστιβάλ που διοργανώνει η εταιρεία PRO 4, με στόχο την παρουσίαση δυνατών παραστάσεων σε μία γιορτή θεάτρου αποκλειστικά αφιερωμένη στη δημιουργία εκτός Αθηνών.
8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Η ελληνο-ιβηροαμερικανική γιορτή του Λόγου!
08.06.2016 16:23
Το 8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ελληνο-ιβηροαμερικανική γιορτή του Λόγου, θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 25 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, και για πρώτη φορά φέτος και στη Λευκάδα, στις 23 και 24 Ιουνίου.
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για το 17o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος
05.04.2016 10:54
Κερδίστε προσκλήσεις για το 17o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ θα δώσει δυναμικά το παρών στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως Τετάρτη 20 Απριλίου 2016.