Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Μνήμη Βυζαντίου, εκδήλωση από το Κέντρο Ερμηνείας Πολιτισμού ΟΡΦΕΟ στη Λαμία

Μνήμη Βυζαντίου, εκδήλωση από το Κέντρο Ερμηνείας Πολιτισμού ΟΡΦΕΟ στη Λαμία

Ο πολιτιστικός οργανισμός ΟΡΦΕΟ εγκαινιάζει τη δραστηριότητά του με μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης με αναφορά στο Βυζάντιο και ιδιαίτερα στη Μάχη της Πελαγονίας, όπως την περιγράφει το Χρονικό του Μορέως.

 

Κύριος σκοπός της Κοινωφελούς Συνεταιριστικής επιχείρησης «Κέντρο ερμηνείας Πολιτισμού-ΟΡΦΕΟ» είναι η χρήση και προώθηση των πολιτιστικών αξιών για την αειφόρο ανάπτυξη και την δια βίου μάθηση. Κυρίως αντικείμενο αποτελεί η ενασχόληση με το σύνολο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αρχαίας και Μεσαιωνικής με αφετηρία τις καινοτόμες λύσεις στα θέματα σύνδεσης Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Τ’αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης» θα παρουσιαστεί το Σαββάτο 25 Οκτωβρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στεφόπουλος και Κώστας Φιλίππογλου, και τους συνοδεύουν τα μουσικά σύνολα: «Κέλσος» με δυτικά μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τραγούδια και ο Όμιλος Ελληνικών Τεχνών με δημοτικά του ακριτικού κύκλου.

 

Το θεατρικό μέρος αποτελείται από την απαγγελία ενός αποσπάσματος από το Χρονικό του Μορέως, που περιγράφει τα γεγονότα της Μάχης της Πελαγονίας. Στην μάχη αυτή οι Φράγκοι ιππότες του πριγκιπάτου της Αχαΐας νικήθηκαν από τους Βυζαντινούς και αναγκάστηκαν να τους παραδώσουν τα κάστρα του Μυστρά, της Μονεμβασιάς και της Μάνης.

 

Η εκδήλωση  πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις
Το Battlefield του Peter Brook στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
19.09.2016 15:42
Η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία παρουσιάζει το έργο του Peter Brook, Battlefield, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
12 ανδρικοί μονόλογοι στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
23.03.2016 17:02
Ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture Theatre Production κλείνει την επιτυχημένη φετινή θεατρική χρονιά με το φεστιβάλ ανδρικών μονολόγων "Οι άνδρες απαντούν στις γυναίκες με ψηλά το κεφάλι", από τις 15 έως τις 26 Απριλίου, στο θέατρο Τζένη Καρέζη.
Αλληλεγγύη: Η εκδίκηση του καλού: 24 ηθοποιοί και 14 ποιητές ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες
23.03.2016 10:27
Αθήνα και Θεσσαλονίκη συντονίζονται στην ίδια εκδήλωση με το κοινό σύνθημα: «Η Αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού». 14 ποιητές, 24 ηθοποιοί και 3 μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, 16.00-18.00.
Ας ερχόσουν για λίγο, του Δημήτρη Μαλισσόβα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
08.02.2016 12:39
Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί το έργο του Δημήτρη Μαλισσόβα, Ας ερχόσουν για λίγο, μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Σουγιούλ, από 14 Μαρτίου 2016.
Μια ελληνική ερευνητική ομάδα διαπρέπει στο εξωτερικό
24.11.2015 15:10
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ανακήρυξε προσφάτως το θεατρικό αρχείο της Socìetas Raffaello Sanzio «ιδιαιτέρως σημαντικού ιστορικού ενδιαφέροντος», του οποίου τα διατηρητέα τεκμήρια μαρτυρούν τη δραστηριότητα ενός από τους πιο σημαντικούς θιάσους της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.