Ο πολιτιστικός οργανισμός ΟΡΦΕΟ εγκαινιάζει τη δραστηριότητά του με μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης με αναφορά στο Βυζάντιο και ιδιαίτερα στη Μάχη της Πελαγονίας, όπως την περιγράφει το Χρονικό του Μορέως.

Κύριος σκοπός της Κοινωφελούς Συνεταιριστικής επιχείρησης «Κέντρο ερμηνείας Πολιτισμού-ΟΡΦΕΟ» είναι η χρήση και προώθηση των πολιτιστικών αξιών για την αειφόρο ανάπτυξη και την δια βίου μάθηση. Κυρίως αντικείμενο αποτελεί η ενασχόληση με το σύνολο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αρχαίας και Μεσαιωνικής με αφετηρία τις καινοτόμες λύσεις στα θέματα σύνδεσης Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Τ’αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης» θα παρουσιαστεί το Σαββάτο 25 Οκτωβρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στεφόπουλος και Κώστας Φιλίππογλου, και τους συνοδεύουν τα μουσικά σύνολα: «Κέλσος» με δυτικά μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τραγούδια και ο Όμιλος Ελληνικών Τεχνών με δημοτικά του ακριτικού κύκλου.

Το θεατρικό μέρος αποτελείται από την απαγγελία ενός αποσπάσματος από το Χρονικό του Μορέως, που περιγράφει τα γεγονότα της Μάχης της Πελαγονίας. Στην μάχη αυτή οι Φράγκοι ιππότες του πριγκιπάτου της Αχαΐας νικήθηκαν από τους Βυζαντινούς και αναγκάστηκαν να τους παραδώσουν τα κάστρα του Μυστρά, της Μονεμβασιάς και της Μάνης.

Η εκδήλωση  πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.