Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Απόπειρες Προσέγγισης του «Άλλου»: επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Απόπειρες Προσέγγισης του «Άλλου»: επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το "Σχολείο Παιχνιδιού" έχουν προετοιμάσει ένα Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Νέων με τίτλο Απόπειρες Προσέγγισης του «Άλλου» το οποίο αποτελείται σε κατ΄ αρχή  από ένα Εργαστήριο με εξειδικευμένους εισηγητές και στη συνέχεια από τρεις ξεχωριστές Σκηνικές Παρουσιάσεις.


Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης - Εθνική Υπηρεσία και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς  στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» - «Υποστήριξη Πρωτοβουλιών Νέων» - 2014.


Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται  το Βιωματικό Εργαστήρι Πολλαπλών Τεχνικών, προερχόμενων από τα πεδία της τέχνης, της παιδαγωγικής, της διδακτικής και της επικοινωνίας,


Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας των συμμετεχόντων ώστε να:

να διευρύνουν τους κώδικες επικοινωνίας τους
να ορίσουν ή και επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία
να γνωρίσουν και να συμμετέχουν στο θεατρικό παιχνίδι το οποίο προσφέρει ένα σταθερό πλαίσιο επικοινωνίας, αποδοχής και συνεργασίας χωρίς ανταγωνισμό και αντιπαλότητα
να αποκτήσουν γνώσεις και ικανότητα  εμψύχωσης άλλων ομάδων πάνω στο ίδιο αντικείμενο   


Το εργαστήρι απευθύνεται σε νέους 18-25 ετών, φοιτητές, σπουδαστές ή απόφοιτους σχολών ανθρωπιστικών επιστημών και καλλιτεχνικών επαγγελμάτων (όπως τμημάτων Παιδαγωγικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Θεατρολογίας, Μουσικών και Δραματικών Σχολών κ.λπ.)


Το εργαστήριο ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις:

Η A΄ Φάση περιλαμβάνει επιμόρφωση 50 διδακτικών ωρών για νέους, ηλικίας 18 έως 25 ετών, ενώ η Β΄ Φάση περιλαμβάνει  παρουσιάσεις σκηνικών διαδραστικών δρώμενων για ενήλικες και παιδιά.

Εισηγητές – Συντονιστές Προγράμματος (Α΄& Β΄ Φάσεις):
Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων έχουν οι:

Μαντώ Κουρετζή (Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια Θ.Π.-Ειδική σε θέματα Αισθητικής Αγωγής & Ελληνικού Πολιτισμού) (πρόγραμμα ενηλίκων, παιδιών, εφήβων)
Στέλιος Βγαγκές (Δάσκαλος - Εμψυχωτής Θ.Π.) (πρόγραμμα ενηλίκων, παιδιών, εφήβων)
Παναγιώτης Κυρίτσης (Δάσκαλος - Εμψυχωτής Θ.Π.) (πρόγραμμα ενηλίκων, παιδιών)
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Απόφοιτος του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού Τμήματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας (πρόγραμμα ενηλίκων)
Χριστίνα Στουραΐτη (Παιδαγωγός Εφαρμοσμένου Θεάτρου-Εμψυχώτρια Θ.Π.) (πρόγραμμα παιδιών)
Βιργινία Κεχαγιά (Θεατρολόγος- Εμψυχώτρια Θ.Π.) (πρόγραμμα εφήβων)
Μαρίνος Παρασκευόπουλος (Εμψυχωτής Θ.Π) (πρόγραμμα παιδιών)
Μαριλένα Μπεκρή (Ψυχολόγος- Εμψυχώτρια Θ.Π (πρόγραμμα παιδιών)


Όλοι οι εισηγητές/συντονιστές του προγράμματος, από το 1990, εφαρμόζουν νέες μεθοδολογίες σύνδεσης των τεχνών με την εκπαίδευση, σε συνεργασία με δημόσιους (ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ -Πολιτισμού-Παιδείας, ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, (Β. Αιγαίου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων), ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Δήμος Αθηναίων, ΟΕΠΕΚ, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς (Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, ΕΚΕΒΙ, HUB, ALLOU FUN PARK, Ελληνογερμανική Σχολή κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις
Ακρόαση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
02.02.2017 10:20
Για τη συμπλήρωση των αναγκών της διανομής της παραγωγής «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καλούνται άντρες και γυναίκες ηθοποιοί ηλικίας από 22 έως 45 ετών να καταθέσουν το βιογραφικό τους.
Χριστούγεννα 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.12.2016 16:45
Πλησιάζοντας οι γιορτές, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσαρμόζει το πρόγραμμά του με έκτακτες παραστάσεις και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα χρονιά με τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία «Στον Βυσσινόκηπο».
6 συγγραφείς ζητούν το κοινό τους: εργαστήρι νέων θεατρικών συγγραφέων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.12.2016 10:22
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τη χορηγική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, δίνει την ευκαιρία και υποστηρίζει νέους δημιουργούς για να γράψουν έργα σύγχρονα, καινοτόμα που μιλούν τη γλώσσα της εποχής μας.
Θράκη - Ο τόπος και οι  άνθρωποι: πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
27.04.2016 16:32
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην εκδήλωσή τους με γενικό τίτλο Θράκη - Ο τόπος και οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια σειρά από δράσεις (έκθεση, περφόρμανς, ομιλία, προβολές) δηλωτικές της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής, μέσα από στοιχεία του πολιτισμού της Θράκης, ο οποίος συγκροτήθηκε με βάση τις ιδιομορφίες του χώρου ως ο ενδιάμεσος τόπος Ανατολής και Δύσης.
Δημιουργώντας μία Περφόρμανς/ Performance Making με την Άννα Φέρς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12.04.2016 15:22
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, Anna Furse, διοργανώνει ένα πρότζεκτ το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, σπουδαστές, ερευνητές και θεωρητικούς των τεχνών να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν από κοινού και παράλληλα να διερευνήσουν: