Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2014-2015 στο Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2014-2015 στο Σχολείο του Σινεμά

Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου για την περίοδο  2014 - 2015, το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, με εισηγητή τον Νίκο Λερό.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα «μυστικά» της σεναριακής γραφής, να τους βοηθήσει να χειριστούν δραματουργικά τις ιδέες τους και να τους εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να τις παρουσιάσουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο.


Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της δραματικής αφήγησης (από τον Αριστοτέλη μέχρι την σύγχρονη αντίληψη ενός κινηματογραφικού σεναρίου) και θα εξεταστούν ζητήματα όπως η αρχική ιδέα και το θέμα ενός σεναρίου, το ύφος και το είδος του, η δραματουργική δομή του και οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενδιαφέρουσας πλοκής και χαρακτήρων με βάθος. Θα αναλυθoύν επίσης η σημασία του διαλόγου, η χρήση ήχων και εικόνων, ο τρόπος οικοδόμησης του σεναρίου και η γραπτή μορφή του. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από κινηματογραφικά σενάρια και αποσπάσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για την καλύτερη κατανόηση όλων των προς συζήτηση θεμάτων.


Συνεχείς ασκήσεις συγγραφής θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα είναι η συγγραφή από κάθε συμμετέχοντα ενός ολοκληρωμένου σεναρίου μικρού μήκους.


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

1η συνάντηση:
Λογοτεχνική και κινηματογραφική αφήγηση
Τι σημαίνει γράφω για ένα οπτικοακουστικό μέσο. Οι ιδιαιτερότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης και το παράδοξο ενός γραπτού κειμένου που αφηγείται μια ιστορία με εικόνες και ήχους.


2η συνάντηση:
Από την αρχική ιδέα στο τελικό draft
Η γραπτή μορφή ενός σεναρίου και τα στάδια κατασκευής του. Σύνοψη, outline, treatment: Τι σημαίνουν ακριβώς; Τι συμβαίνει σε μια μικρού μήκους ταινία;
Παρουσίαση των ιδεών των συμμετεχόντων.


3η συνάντηση:
Αναπτύσσοντας την αρχική ιδέα
Δουλεύοντας με το θέμα, ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες και επινοώντας την δραματική κατάσταση. Έρευνα και ερωτηματολόγια.
Ιστορία ↔ Πλοκή, Θέμα ↔ Φόρμα, Είδος ↔ Ύφος.
Ανάλυση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετέχοντων.


4η συνάντηση:
Στήνοντας την ιστορία
Plot is character: Βρίσκοντας τη ραχοκοκαλιά του βασικού χαρακτήρα. Τι θέλει ο πρωταγωνιστής; Τι μαθαίνει ή τι αρνείται να μάθει στο τέλος; Σημεία πλοκής και πορεία του χαρακτήρα από την άγνοια στη γνώση.
Παρουσίαση και ανάλυση συνόψεων.


5η συνάντηση:
Πλοκή και ανάπτυξη των χαρακτήρων
Πρωταγωνιστής και Ανταγωνιστής, επιθυμία και βαθύτερη ανάγκη των χαρακτήρων, σχέδιο του πρωταγωνιστή και επιπλοκές. Δημιουργώντας χαρακτήρες με βάθος.
Επεξεργασία και παρουσίαση νέων συνόψεων.


6η συνάντηση:
Δραματουργική δομή
Τρίπρακτη δομή και πενταμερής δομή. Ένας καταλύτης – δύο turning points – τρείς πράξεις – οκτώ σεκάνς. Τι συμβαίνει σε μια μικρού μήκους ταινία;
Παρουσίαση και ανάλυση treatments.


7η συνάντηση:
Οικοδομώντας το σενάριο
Σκηνή – σεκάνς – πράξη. Υποπλοκές και δευτερεύοντες χαρακτήρες και οι λειτουργίες που επιτελούν.
Επεξεργασία και παρουσίαση νέων treatments.


8η συνάντηση:
Γράφοντας τη σκηνή
Διάλογος και δράση. Χώρος και χρόνος της σκηνής. Το νόημα της σκηνής: Point of view και δραματική κατάσταση.
Παρουσίαση και ανάλυση πρώτου draft σεναρίων.


9η συνάντηση:
Γράφοντας τη σκηνή
Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο διάλογος σε ένα σενάριο; Διάλογος και υπο-κείμενο. Δουλεύοντας με εικόνες και ήχους σε ένα σενάριο .
Επεξεργασία και παρουσίαση νέων drafts.


10η συνάντηση:
Παρουσίαση τελικών drafts.


Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.


Σύντομο βιογραφικό Νίκου Λερού

Ο Νίκος Λερός είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην σκηνοθεσία και το σενάριο στο Sheffield Hallam University. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και video clips και εργάζεται σαν σεναριογράφος και script editor στον κινηματογράφο και την τηλεόραση . Έχει διδάξει κινηματογραφικά μαθήματα σε ιδιωτικές σχολές και δημόσια ΙΕΚ. Διδάσκει σενάριο και σκηνοθεσία στο Τμήμα 3D Animation & Multimedia Production του AKTO College και στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2017 στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 16:11
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για το νέο έτος.
Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017 στο Σχολείο του Σινεμά
15.09.2016 15:17
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει και μας περιμένει και φέτος στο Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ.
Νέο Σεμινάριο/Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος
23.08.2016 13:39
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προσφέρει ένα επιπλέον σεμινάριο που θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για όσους δεν πρόλαβαν να το παρακολουθήσουν τις δυο προηγούμενες φορές.
Ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας στο Σχολείο του Σινεμά
14.07.2016 14:40
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας, από 18- 31 Ιουλίου 2016, σε καλοκαιρινή τιμή έκπληξη, με δημιουργία και μοντάζ δίλεπτης ταινίας μικρού μήκους.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής 2016 στο Σχολείο του Σινεμά
04.05.2016 13:12
Το Σχολείο του Σινεμά για τον Μάιο-Ιούνιο 2016 οργανώνει ένα νέο κύκλο μαθημάτων, στον οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς, επίσης για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το μάθημα κινηματογράφου στα σχολεία τους.