Η gallery genesis παρουσιάζει δύο Σουηδούς καλλιτέχνες, την Bodil Hedlund (ζωγραφική) και Mikael Kihlman (ζωγραφική – drypoint).

 
Δύο λόγια για τους καλλιτέχνες και το έργο τους
 
Η Bodil Hedlund γεννήθηκε το 1946 στο Östersund στη Σουηδία και τώρα ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη και το Cape Town. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Χιλή, Νότια Αφρική) και έχει παρουσιάσει 70 ατομικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, στη Νότια Αφρική, σε μουσεία, στην ιδιωτική συλλογή της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας και στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Τα έργα της Bodil Hedlund πηγάζουν από τις μεγάλες εσωτερικές αναζητήσεις, τα μακρινά κομμάτια της ζωής και του κόσμου και από την υπαρξιακή εμπειρία. Ζωγραφίζοντας πάνω στον καμβά σε πολλαπλά επίπεδα με διάφορες τεχνικές, αλλά και σκιτσάροντας πάνω σε παλιούς τοίχους που η ίδια δημιουργεί, μας μιλάει για τις ανθρώπινες εμπειρίες, την επιθυμία, τη μοναξιά την ειλικρίνεια, την ευπάθεια. Η παλέτα της είναι ευφυής, χαμηλών τόνων και συγκρατημένη, συχνά πλούσια σε αποχρώσεις του γκρί.

 
Ο Mikael Kihlman γεννήθηκε το 1953 στην Uppsala στη Σουηδία και τώρα ζει στη Στοκχόλμη. Έχει στο ενεργητικό του ένα μεγάλο αριθμό εκθέσεων στη Σουηδία και στο εξωτερικό. Για τα ασπρόμαυρα έργα του που χρησιμοποιεί την τεχνική “drypoint”  έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών στον Canada (Toronto and Montreal), Poland, China, Romania, Serbia, Spain and Japan. Στη Σουηδία έλαβε το 2001 το Karlskoga Nobel Art Award, το 2004 υποτροφία από το Swedish Printmakers Associatons Eric Wessel-Fougstedts και το 2009 έλαβε τιμητική υποτροφία μαζί με τον πολιτιστικό δημοσιογράφο Karl Haskel από το Nils G. Stenqvists Memorial Fund 2009.

Ο Mikael Kihlman είναι ο ήσυχος ποιητής της αντίστροφης πλευράς των πραγμάτων. Με τα ασπρόμαυρα “drypoints” έργα του αποτυπώνει τις αυλές, τις φθαρμένες προσόψεις και την εικόνα της μοναξιάς. Αφουγκράζεται τα τραγούδια των γατιών και των σκυλιών, παρατηρεί τις αντανακλάσεις των νερών στους βρεγμένους δρόμους, τις πύλες, τις σκάλες, τα δαιδαλώδη δρομάκια σε πόλεις υπαρκτές ή φανταστικές, αυτά είναι τα θέματά του. Ο Mikael Kihlman είναι ένας καλλιτέχνης που εστιάζει την ματιά του στην ορατή πραγματικότητα που όμως περιέχει εκείνες τις αόρατες διαστάσεις που αποκαλούμε μεταφυσικές ή μαγικές.

Cristina Karlstam
 

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης
 
Η έκθεση έχει την υποστήριξη της Σουηδικής πρεσβείας