Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας "έφυγε" από τη ζωή...

Ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας

Ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας, ένας καλλιτέχνης που δρούσε πέρα από τον κύκλο του χρόνου και την διαδοχή των εποχών του, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 80 χρονών. Στον "αυτόχθονα των χρωμάτων", όπως τον είχε ονομάσει ο ποιητής Γιώργος Βεής, θα πουν το τελευταίο αντίο συγγενείς, φίλοι και «συνοδοιπόροι», την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, στις 15.00 στο Α’ Νεκροταφείο.

 

Ο Κώστας Πανιάρας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης, γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934. Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική, την οποία εγκατέλειψε, για να σπουδάσει ζωγραφική. Αρχικά, μαθήτευσε κοντά στον Θ. Λεκό, στη συνέχεια όμως εγγράφηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Ι. Μόραλη, για να βρεθεί, το 1956, στο Παρίσι, όπου πήρε μαθήματα λιθογραφίας, ζωγραφικής με τον Andre Lhote και ψηφιδωτού και νωπογραφίας με τον Gino Severini στην Σχολή Καλών Τεχνών. Παράμεινε στο Παρίσι έως το 1975, ταξιδεύοντας όμως αρκετά στην Αμερική και την Περσία.Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Παράλληλα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, με τις οποίες ασχολήθηκε κατ' εξοχήν ο Κώστας Πανιάρας, εργάστηκε και ως σκηνογράφος. Συνεργάστηκε μάλιστα με το Πειραματικό Θέατρο της Μ. Ριάλδη. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς από το 1961 και για περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίαζε τα έργα του συστηματικά στην Iolas Gallery, στη Νέα Υόρκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσά τους στη Μπιενάλε του Παρισιού, τη Μπιενάλε του Τόκιο κ.α.

 

Έργα του ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού: Στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε δημόσιους χώρους (Ισθμός Κορίνθου, 1993) κ.α.

 

Η φωτογραφία το έργου και το βιογραφικό του Κώστα Πανιάρα προέρχεται από το Ψηφιακό Αρχείο Τέχνης του Ιδρύματoς Β & Μ Θεοχαράκη . Περισσότερα εδώ

Σχετικές ειδήσεις
17.02.2017 10:14
Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ελλάδας, αλλά και σπουδαίος δάσκαλος, "έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ λόγω της ασθένειας είχε χάσει και την όραση του.
«Inside – Out: Η δική μου Αλήθεια»: Οι Κωνσταντίνος Κομνηνός στη Biennale Σαντορίνης 2016
06.09.2016 12:47
Ο Βολιώτης καλλιτέχνης, Κωνσταντίνος Κομνηνός, ζωγράφος - εικαστικός, θα συμμετάσχει στην διεθνή Μπιεννάλε Σαντορίνης 2016 με το έργο που τιτλοφορείται «Inside – Out: Η δική μου Αλήθεια».
Αρχέγονο/Primordial: έκθεση του Πάρι Ασβεστά στη Μύρινα
25.08.2016 13:25
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Πάρις Ασβεστάς παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο: «ΑΡΧΕΓΟΝΟ/PRIMORDIAL» στην «ΑΠΟΘΗΚΗ», στο παλιό λιμάνι της Μύρινας.
«μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Λάρισα
07.03.2016 15:41
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενηθεί από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2016, η εικαστική έκθεση με τίτλο «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής (αλλά και κόσμημα, κέντημα και γλυπτά) σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και φιλολογική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ Τασούλας Μαρκομιχελάκη.
07.03.2016 09:56
Ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 91 ετών ύστερα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο.