Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας "έφυγε" από τη ζωή...

Ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας

Ο εικαστικός Κώστας Πανιάρας, ένας καλλιτέχνης που δρούσε πέρα από τον κύκλο του χρόνου και την διαδοχή των εποχών του, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 80 χρονών. Στον "αυτόχθονα των χρωμάτων", όπως τον είχε ονομάσει ο ποιητής Γιώργος Βεής, θα πουν το τελευταίο αντίο συγγενείς, φίλοι και «συνοδοιπόροι», την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, στις 15.00 στο Α’ Νεκροταφείο.

 

Ο Κώστας Πανιάρας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης, γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934. Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική, την οποία εγκατέλειψε, για να σπουδάσει ζωγραφική. Αρχικά, μαθήτευσε κοντά στον Θ. Λεκό, στη συνέχεια όμως εγγράφηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Ι. Μόραλη, για να βρεθεί, το 1956, στο Παρίσι, όπου πήρε μαθήματα λιθογραφίας, ζωγραφικής με τον Andre Lhote και ψηφιδωτού και νωπογραφίας με τον Gino Severini στην Σχολή Καλών Τεχνών. Παράμεινε στο Παρίσι έως το 1975, ταξιδεύοντας όμως αρκετά στην Αμερική και την Περσία.Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Παράλληλα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, με τις οποίες ασχολήθηκε κατ' εξοχήν ο Κώστας Πανιάρας, εργάστηκε και ως σκηνογράφος. Συνεργάστηκε μάλιστα με το Πειραματικό Θέατρο της Μ. Ριάλδη. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς από το 1961 και για περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίαζε τα έργα του συστηματικά στην Iolas Gallery, στη Νέα Υόρκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσά τους στη Μπιενάλε του Παρισιού, τη Μπιενάλε του Τόκιο κ.α.

 

Έργα του ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού: Στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε δημόσιους χώρους (Ισθμός Κορίνθου, 1993) κ.α.

 

Η φωτογραφία το έργου και το βιογραφικό του Κώστα Πανιάρα προέρχεται από το Ψηφιακό Αρχείο Τέχνης του Ιδρύματoς Β & Μ Θεοχαράκη . Περισσότερα εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Αρχέγονο/Primordial: έκθεση του Πάρι Ασβεστά στη Μύρινα
25.08.2016 13:25
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Πάρις Ασβεστάς παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο: «ΑΡΧΕΓΟΝΟ/PRIMORDIAL» στην «ΑΠΟΘΗΚΗ», στο παλιό λιμάνι της Μύρινας.
«μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Λάρισα
07.03.2016 15:41
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενηθεί από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2016, η εικαστική έκθεση με τίτλο «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής (αλλά και κόσμημα, κέντημα και γλυπτά) σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και φιλολογική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ Τασούλας Μαρκομιχελάκη.
26.01.2016 11:25
Ο γλύπτης Γιώργος Λάππας πέθανε την Κυριακή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν, από οξύτατη κρίση χολής, σε ηλικία 65 ετών.
Stand up for…: εικαστική έκθεση από το The ArtLoft
15.01.2016 16:42
Η εικαστική πλατφόρμα "The ArtLoft" που επιμελείται η εικαστικός Κέλλυ Αθανασιάδου παρουσιάζει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Stand up for...", στον εικαστικό πολυχώρο The Loft, στο κέντρο της Αθήνας.
17.12.2015 11:41
Για 12η συνεχή χρονιά, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" στις 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος "Λόγος και Ύφασμα" της "Άρσις".