Ένα από τα σημαντικότερα post-punk συγκροτήματα της τελευταίας δεκαετίας στην Αθήνα. Oι Xiu Xiu στις 9 Νοεμβρίου στη σκηνή του six d.o.g.s για ένα απρόβλεπτο ‘best of’ live!

Στα 12 χρόνια δημιουργικής ενασχόλησης με το προσωπικό μουσικό project των Xiu Xiu, o Jamie Stewart έχει σίγουρα κερδίσει την προσοχή όλων ως ένας απ’τους πιο εκκεντρικούς τραγουδοποιούς της post punk σκηνής. Μετά από αρκετές αλλαγές μελών κατέληξε το 2009 στην Angela Soe με την οποία και έχουν υπάρξει ιδιαίτερα παραγωγικοί τα τελευταία χρόνια.

Οι δισκογραφικές δουλείες των Xiu Xiu απολαμβάνουν σταθερά διθυραμβικές κριτικές και το συγκρότημα έχει καταφέρει να καλλιεργήσει ένα αρκετά αφoσιωμένο fanbase μέσα στα χρόνια.

Η ιδιαίτερη εκφραστική προσέγγιση του Stewart έχει καταφέρει να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα συνήθως των φορτισμένων ερμηνειών του που ενέχουν την υπόσταση προσωπικών εξομολογήσεων ικανών να δημιουργήσουν αμηχανία, ή της επιλογής του να εξερευνά και να πειραματίζεται με θέματα όπως η βία, το sex και η απόγνωση, με όχημα τον διαπεραστικό λυρισμό και τη σπαρακτική τραχύτητα των θορυβωδών και επιτηδευμένα ‘κακόφωνων’ μελωδιών του.

Η μουσική των Xiu Xiu ισορροπεί ανάμεσα στη σύγκρουση και την οικειότητα, δημιουργώντας ένα αντισυμβατικό μείγμα, έκδηλο και στις live εμφανίσεις τους, στοιχείο που τους ξεχώρισε και στη συνείδηση του Michael Gira, που επέλεξε τη συνοδεία των Xiu Xiu σε περιοδεία των Swans. Αυτή τους η συνεργασία, η οποία έτυχε ιδιαίτερα ένθερμης υποδοχής από το κοινό, είχε ως αποτέλεσμα τη συνεισφορά του Thor Harris στον τελευταίο δίσκο της μπάντας.

Μπροστά σε μια αδιάκοπη ροή κυκλοφοριών, καλλιτεχνικών συμπράξεων και εκτεταμένων διεθνών περιοδειών από το 2002, μόνο φέτος οι Xiu Xiu κυκλοφόρησαν 3 (!) albums μεταξύ των οποίων και ένα ‘best of’ το οποίο και θα παρουσιάσουν ζωντανά στην Αθήνα. Αναφορές στα πρόσφατα shows τους κάνουν λόγο για οριακές πειραματικές performance που καθηλώνουν το κοινό με την απορρέουσα δραματικότητα τους, καθιστώντας τους ως ένα μοναδικό συγκρότημα που δεν έχει σταματήσει να συναρπάζει με τις απρόβλεπτες εμφανίσεις του ανά τον κόσμο.

Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Suicide Bond, το νέο μουσικό project του Αντώνη Κωνσταντάρα (Le Page, Strawberry Pills).

www.facebook.com/xiuxiuforlife
www.xiuxiu.org/

www.facebook.com/suicidebond