Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Vogue: το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Vogue: το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea παρουσιάζει στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου, με τίτλο Vogue.


Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου:

"Στον καμβά του εικαστικού καλλιτέχνη Περικλή Αντωναρόπουλου, οι πλατιές χρωματικές επιφάνειες σε εικονιστική παράθεση αλληγορική, επισημαίνουν το "νόημα" και αναδεικνύουν το "μήνυμα".  Πρόκειται για μια "μεταμοντέρνα διαμαρτυρία".

Μια παραμόρφωση του ιδεατού και επιβεβλημένου -  «Vogue» - μία  νέα γυναίκα κρυμμένη, σχεδιασμένη ωχρή , πίσω από ένα "τείχος" συσσωρευμένων αντικειμένων που σχετίζονται όλα με την σύγχρονη βιομηχανία του γυναικείου καλλωπισμού. Προϊόντα περιποίησης και ‘ομορφιάς’ παρατίθενται ζωηρά, έτοιμα να μεταμορφώσουν το άχρωμο, γυναικείο πρόσωπο σε πρόσωπο της "μόδας".
Πρόσωπο της μόδας ή θύμα της;

Στην «Αιώνια Εξίσωση», ένα «bar-code» κι ένα "ανθρώπινο προϊόν" σε εξίσωση. Οι στυλιζαρισμένες φόρμες, οι άλλοτε αφαιρετικές ,εστιάζουν όλες στο "κέντρο" της σύνθεσης · παρατηρούν κι άλλοτε σαν να γελάνε σαρκαστικά -  σχεδόν άμορφες. Στο επίκεντρο εγκλωβισμένο παραμένει, το "ανθρώπινο προϊόν". Ίσως το άμορφο να εξελιχθεί κι αυτό σε ένα "ανθρώπινο προϊόν" τοποθετημένο σε αιώνια εξίσωση.

Φύλακας Ι »- μορφές μπλεγμένες στο ασπρόμαυρο τους και κάπου μέσα στο "αφηρημένο" της "μετάλλαξης", ξεπετάγεται ένας κίτρινος και ένας πράσινος χρωματισμός. Πρόσωπα δύο που άλλοτε γίνονται ένα ή που ενώνονται μαζί σε "ένα".

Όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Η αναζήτηση του αληθινού, με εικαστικά μέσα, ίσως και να ορίζει το τι ακριβώς είναι η Τέχνη. Ενδελέχεια και στερεότυπα, δογματισμοί και ηθική, έρωτας και πολιτικές, φασαρία αλλά και ποίηση – όλα αυτά αληθινά- και διατυπώνουν όχι απαντήσεις αλλά "ερωτήματα"…»

Σχετικές ειδήσεις
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Ai Weiwei at Cycladic: έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
06.04.2016 17:02
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Ourovoros: Έκθεση γλυπτικής του Περικλή Πραβήτα στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
29.03.2016 12:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου παρουσιάζει από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στις 20.00, την έκθεση γλυπτικής «Ourovoros» του εικαστικού Περικλή Πραβήτα.
Το χρηστικό αντικείμενο ως έργο τέχνης – Το έργο τέχνης ως χρηστικό αντικείμενο: Έκθεση στην S.G. Art Gallery
21.12.2015 13:18
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο “Το χρηστικό αντικείμενο ως έργο τέχνης – Το έργο τέχνης ως χρηστικό αντικείμενο”, έως τις 9 Ιανουαρίου 2016.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.