Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Vogue: το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Vogue: το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea παρουσιάζει στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου, με τίτλο Vogue.


Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του Περικλή Αντωναρόπουλου:

"Στον καμβά του εικαστικού καλλιτέχνη Περικλή Αντωναρόπουλου, οι πλατιές χρωματικές επιφάνειες σε εικονιστική παράθεση αλληγορική, επισημαίνουν το "νόημα" και αναδεικνύουν το "μήνυμα".  Πρόκειται για μια "μεταμοντέρνα διαμαρτυρία".

Μια παραμόρφωση του ιδεατού και επιβεβλημένου -  «Vogue» - μία  νέα γυναίκα κρυμμένη, σχεδιασμένη ωχρή , πίσω από ένα "τείχος" συσσωρευμένων αντικειμένων που σχετίζονται όλα με την σύγχρονη βιομηχανία του γυναικείου καλλωπισμού. Προϊόντα περιποίησης και ‘ομορφιάς’ παρατίθενται ζωηρά, έτοιμα να μεταμορφώσουν το άχρωμο, γυναικείο πρόσωπο σε πρόσωπο της "μόδας".
Πρόσωπο της μόδας ή θύμα της;

Στην «Αιώνια Εξίσωση», ένα «bar-code» κι ένα "ανθρώπινο προϊόν" σε εξίσωση. Οι στυλιζαρισμένες φόρμες, οι άλλοτε αφαιρετικές ,εστιάζουν όλες στο "κέντρο" της σύνθεσης · παρατηρούν κι άλλοτε σαν να γελάνε σαρκαστικά -  σχεδόν άμορφες. Στο επίκεντρο εγκλωβισμένο παραμένει, το "ανθρώπινο προϊόν". Ίσως το άμορφο να εξελιχθεί κι αυτό σε ένα "ανθρώπινο προϊόν" τοποθετημένο σε αιώνια εξίσωση.

Φύλακας Ι »- μορφές μπλεγμένες στο ασπρόμαυρο τους και κάπου μέσα στο "αφηρημένο" της "μετάλλαξης", ξεπετάγεται ένας κίτρινος και ένας πράσινος χρωματισμός. Πρόσωπα δύο που άλλοτε γίνονται ένα ή που ενώνονται μαζί σε "ένα".

Όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Η αναζήτηση του αληθινού, με εικαστικά μέσα, ίσως και να ορίζει το τι ακριβώς είναι η Τέχνη. Ενδελέχεια και στερεότυπα, δογματισμοί και ηθική, έρωτας και πολιτικές, φασαρία αλλά και ποίηση – όλα αυτά αληθινά- και διατυπώνουν όχι απαντήσεις αλλά "ερωτήματα"…»

Σχετικές ειδήσεις
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
02.11.2016 10:27
Οι… «Ψίθυροι», ή αλλιώς, οι καλλιτεχνικοί ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ενός άνδρα καλλιτέχνη θα φιλοξενηθούν στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο τίτλο, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 (Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, 21:30).
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Ourovoros: Έκθεση γλυπτικής του Περικλή Πραβήτα στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
29.03.2016 12:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου παρουσιάζει από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στις 20.00, την έκθεση γλυπτικής «Ourovoros» του εικαστικού Περικλή Πραβήτα.