Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Νίκη της δημοκρατίας και νέο Σύνταγμα - Κατερίνα Αλεξανδράτου Χατζηθεοδώρου

Νίκη της δημοκρατίας και νέο Σύνταγμα - Κατερίνα Αλεξανδράτου Χατζηθεοδώρου

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Νίκη της δημοκρατίας και νέο Σύνταγμα της Κατερίνας Αλεξανδράτου – Χατζηθεοδώρου.

Πώς λειτουργεί το Παγκόσμιο Σύστημα και το Ευρωπαϊκό υπό-σύστημα στην Ελλάδα; Πώς καταφέρνει να μας επιβάλλεται συνεχώς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του: η δομή, η μεθοδολογία του, οι «αρχές» του; Γιατί ο Ελληνικός λαός αποτυγχάνει σχεδόν σε κάθε διεκδίκησή του;

 

Τι σημαίνει πολιτικό αυτεξούσιο; Υπάρχει τρόπος ένα συλλογικό πολιτικό υποκείμενο (ο Ελληνικός λαός) να διεκδικήσει το πολιτικό του αυτεξούσιο και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική του απελευθέρωση; Πώς θα ήταν διαρθρωμένο ένα Σύνταγμα που θα κατοχύρωνε όλα αυτά; Τι μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση άμεσα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ανώτερο επίπεδο διαβίωσης και ελευθερίας, συνειδησιακής και πολιτικής;

 

Το βιβλίο πραγματεύεται πολλά επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα. Ψηλαφεί το «ενιαίο» Σύστημα (παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, ελληνικό): τις «αρχές», τις μεθόδους, τη δομή, τον υφέρποντα ολοκληρωτισμό του και το πώς αναπτύσσει τη δυναμική του προς παγκόσμια ολιγαρχία. Δίνει μια «αιρετική» ερμηνεία –με την έννοια ότι πηγαίνει κόντρα σε ό,τι είναι γενικά αποδεκτό από οικονομολόγους και μη– που βασίζεται στην αντίληψη ότι η απαρχή της παγκόσμιας κρίσης ήταν τεχνητή και καλά προσχεδιασμένη από τους κορυφαίους του Συστήματος, για λόγους που καταδεικνύονται και ερμηνεύονται.

Ανιχνεύονται οι αιτίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός αποτυγχάνει σε όλες σχεδόν τις διεκδικήσεις του και προτείνεται ως μόνη διέξοδος με προοπτική συνολικής και οριστικής νίκης του: ένα νέο Σύνταγμα. Διατυπώνονται προτάσεις για το πώς θα ήταν διαρθρωμένο, ως προς τις βασικές του αρχές, ένα Σύνταγμα που να κατοχυρώνει το πολιτικό αυτεξούσιο τού κάθε πολίτη. Επιπλέον στο βιβλίο επιχειρείται μια συγκριτική θεώρηση της «ολιγοκρατίας» και της δημοκρατίας και μια σύντομη διερεύνηση σημαντικών θεμάτων, όπως η προστασία του πλανήτη, ο αριστερός διεθνισμός, το μεταναστευτικό, η Χρυσή Αυγή, υπό το πρίσμα της συνολικής του οπτικής. Τέλος προτείνεται «πολιτική πράξη», που μπορεί να οδηγήσει στη νίκη της δημοκρατίας και στη συνειδησιακή και πολιτική άνοδο των Ελλήνων.

 

Η Κατερίνα Αλεξανδράτου–Χατζηθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Το 1971 απεφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Εργάστηκε επί μια 7ετία στο Πολεοδομικό Γραφείο Πάτρας, από το οποίο οικειοθελώς παραιτήθηκε και συνέχισε ως ελεύθερη επαγγελματίας. Το 1988 απεφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε μερικά χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 1997 έως το καλοκαίρι του 2014 που συνταξιοδοτήθηκε, διηύθυνε και πρακτικά εργάστηκε στο πατρογονικό της αρτοποιείο στην Πάτρα.

Σχετικές ειδήσεις
Κράτος Δήμων - Μάξιμος Λάμπρος Πυροβέτσης
30.09.2016 13:23
Οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Μάξιμος Λάμπρος Πυροβέτσης, παρουσιάζουν το εγχειρίδιο πολιτικής οργάνωσης της δημοκρατίας, "Κράτος Δήμων".
Ο Μερλώ-Ποντύ και η κοινοτοπία της δημοκρατίας - Θανάσης Πολλάτος
24.08.2016 11:23
Από τις εκδόσεις Περισπωμένη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Μερλώ-Ποντύ και η κοινοτοπία της δημοκρατίας του Θανάση Πολλάτου
Η ρητορική του 4ου αιώνα π.Χ. - Ευάγγελος Αλεξίου
23.08.2016 10:46
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Η ρητορική του 4ου αιώνα π.Χ. Το ελιξίριο της Δημοκρατίας και η Ατομικότητα του Ευάγγελου Αλεξίου.
Ένα καινοτόμο σύνταγμα για την Ελλάδα: Κείμενα εργασίας - Συλλογικό
30.06.2016 13:04
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το συλλογικό βιβλίο, Ένα καινοτόμο σύνταγμα για την Ελλάδα: Κείμενα εργασίας.
Η 11η Γιορτή Ποίησης –  Γιορτή των Ποιητών
21.03.2016 10:13
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση την «11η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης μας, για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO.