Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ας ξαναμιλήσομε περί μουσικής: συζήτηση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ας ξαναμιλήσομε περί μουσικής: συζήτηση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί σε μία συζήτηση με τον Θεοδόση Τάσιο και τον Φώτη Παπαθανασίου, με θέμα Ας ξαναμιλήσομε περί μουσικής, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014.


Ένας φιλοσοφικός διάλογος ανάμεσα στο στοχαστή, μηχανικό, ακαδημαϊκό και συγγραφέα, Θεοδόση Τάσιο, και το Διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτη Παπαθανασίου. Συζητούν για την ουσιώδη «φύση» του μουσικού ενεργήματος, το αναμενόμενο ατομικό και κοινωνικό όφελος, τη μουσική εκπαίδευση, τη σχέση της μουσικής με τη ζωγραφική και τις πιθανές θεραπευτικές της ικανότητες.
 

Περίληψη
 
Οι δύο συνομιλητές, ανά αντικείμενο εναλλασσόμενοι στον ρόλο του Εισηγητή και του Σχολιαστή, παρουσιάζουν τους προβληματισμούς τους για τα ακόλουθα αντικείμενα.

Ποιά είναι η ουσιώδης «φύση» του μουσικού ενεργήματος; Μ’ άλλα λόγια πώς θα μπορούσε κανείς να ορίσει τη Μουσική ανάμεσα στις άλλες Τέχνες, κι ανάμεσα σ’ όλες τις διαστάσεις τής Συνείδησης (το γνωσιακό και το ηθικό ενέργημα).


Έτσι ελπίζεται να φανεί καθαρότερα το αναμενόμενο ατομικό και το κοινωνικό όφελος απ’ τη Μουσική.


Οπότε τεκμηριώνεται καλύτερα και το αίτημα για μια πλατειά και αποδοτική Μουσική Εκπαίδευση, στο Σχολείο, στα ευρύτερα κοινωνικά σύνολα, μέ ή χωρίς την υποστήριξη του Κράτους.


Για να φανεί μάλιστα σαφέστερη η θέση της Μουσικής στην κάλυψη των Αισθητικών αναγκών τού Ανθρώπου, θα γίνει και μια παραγωγική συσχέτιση Μουσικής και Ζωγραφικής.


Τέλος, θα γίνει λόγος για τις ακουόμενες (και αμφισβητούμενες) ειδικές θεραπευτικές ικανότητες ορισμένων μουσικών ειδών.

Σχετικές ειδήσεις
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Ιστορίες με χρώματα αρμονικά: Συνεχίζονται και φέτος με τη Σάσα Βούλγαρη στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
04.10.2016 15:28
Η Σάσα Βούλγαρη επιστρέφει για να μας διηγηθεί και φέτος Ιστορίες με χρώματα αρμονικά, στο πλαίσιο της έκθεσης Σπύρος Παπαλουκάς – Synopsis 1915 – 1956, από τη Συλλογή Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.09.2016 17:15
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου».
Στην Εποχή των Τεράτων: συζήτηση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
18.05.2016 11:44

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Στέφανος Ροζάνης και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Στάθης Γκόνος συζητούν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη για την “Εποχή των Τεράτων”.
Το πρόγραμμα της Μουσικής Βιβλιοθήκης για τις ημέρες του Πάσχα
21.04.2016 16:28
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα παιδικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις και συναυλίες.