Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

White Rabbit Red Rabbit του Nassim Soleimanpour στα 49 Δημήτρια

White Rabbit Red Rabbit του Nassim Soleimanpour στα 49 Δημήτρια

Το BIOS και τα Δημήτρια παρουσιάζουν την ιδιοφυή περφόρμανς του Nassim Soleimanpour, White Rabbit, Red Rabbit, που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς για δύο μόνο παραστάσεις στο πρώην maison crystal.


Η παράσταση White Rabbit, Red Rabbit αποτελεί μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που παρουσιάζει το BIOS φέτος στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων, μέσω του οποίου επιχειρούμε να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό πεδίο επικοινωνίας και διαλόγου αλλά και ένα δίκτυο καλλιτεχνικής παραγωγής μεταξύ των δύο πόλεων. Η παράσταση White Rabbit, Red Rabbit πραγματοποιήθηκε με μεγάλη απήχηση για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 2013, στο φεστιβάλ περφόρμανς Live Manual, μία παραγωγή του BIOS σε συνεργασία με το Forest Fringe του Εδιμβούργου.


Χωρίς σκηνοθέτη και σκηνικό, ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει το κείμενο του Nassim Soleimanpour, ενός Ιρανού συγγραφέα που επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2011, το White Rabbit, Red Rabbit είναι μια παράσταση της οποίας η ιστορία και η έκβαση είναι έκπληξη τόσο για το κοινό, όσο και για τον ίδιο τον ηθοποιό.


Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν από την στιγμή που βρίσκεται μπροστά στο κοινό. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκπλήξεων που επιφυλάσσεται για το κοινό στην ιδιοφυή παραβολή του Ιρανού συγγραφέα. Η απουσία του συγγραφέα συμβολικά καλύπτεται από μια άδεια καρέκλα που κρατείται για αυτόν σε κάθε παράσταση. Η παρουσία του, όμως, είναι αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.


Το κείμενο διαβάζουν οι:
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου: Βασίλης Σπυρόπουλος

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου: Ελένη Δημοπούλου


…ένα συγκλονιστικό δείγμα θεάτρου, που διεγείρει τη σκέψη και θέτει ηθικά διλήμματα. Είναι μια υπέροχη απόδειξη της δύναμης των λέξεων που διαπερνά τις διαφορετικές κουλτούρες και τα σύνορα. Αξίζει σίγουρα 5 αστέρια.

**** Fringe Review

Το πιο σημαντικό είναι ότι θέτει την αυθεντία των αρχών υπό αμφισβήτηση.

Huffington Post

…μια τρυφερή και ευρηματική αντίδραση στην καταπίεση και τον εξαναγκασμό…

Lyn  Gardner, The Guardian

Σχετικές ειδήσεις
Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη, της Χριστίνας Σαμπανίκου στον Κινητήρα
17.10.2016 13:50
Οι Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου - από τα βασικά μέλη του καλλιτεχνικού δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ- επιστρέφουν στο σπίτι τους, τον Κινητήρα και παρουσιάζουν από τις 5 Νοεμβρίου σε επανάληψη για δεύτερη χρονιά την παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», μία μαύρη ανατρεπτική κωμωδία με θέμα την προσωπική κρίση ενός άνεργου εργένη σαραντάρη.
Compassion. The History of the Machine Gun στα 51α Δημήτρια
28.09.2016 15:33
Η παράσταση «Compassion. The History of the Machine Gun» σε σκηνοθεσία Milo Rau με το Schaubühne Berlin Theatre, θα παρουσιαστεί στα 51α Δημήτρια, στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Μηδέν, από την ομάδα “arTις ει” για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Φαργκάνη
09.02.2016 12:05
Η παράσταση «ΜΗΔΕΝ» που μάγεψε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει από την καλλιτεχνική ομάδα “arTις ει” για έξι μόνο παραστάσεις από τις 13 Φεβρουαρίου 2016 στο Θέατρο Φαργκάνη.
Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
26.01.2016 12:39
Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για τρεις μόνο παραστάσεις!
Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση στο White Rabbit
13.01.2016 13:24
Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση ανέβηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο τον περασμένο Μάιο και μετά από την θερμή υποδοχή του κοινού συνεχίζουν και το 2016 -από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 και κάθε Παρασκευή στις 9:00μμ, για τέσσερεις παραστάσεις στη θεατρική σκηνή του ‘Rabbit Hall’ στο πατάρι του ‘White Rabbit’ στα Εξάρχεια, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.