Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την όπερα Η Αρκούδα του Τσέχωφ, του William Walton, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014.
                                 
 
Εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Η αρκούδα» είναι η ομώνυμη όπερα του Βρετανού συνθέτη, William Walton. Πρόκειται για μια ευφυέστατη μεταφορά του θεατρικού έργου η οποία ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή χάρη στην συνδρομή του λιμπρετίστα Paul Dehn.

Kρατώντας αναλλοίωτους τους καρικατουρίστικους χαρακτήρες του έργου, Walton και Dehn, εμπλούτισαν μουσικά το έργο με νότες και συνθέσεις που φλερτάρουν με την κινηματογραφική μουσική και το καμπαρέ.

Ο ίδιος ο Walton ονόμασε το έργο του “extravaganza σε μια πράξη” θέλοντας να τονίσει την ακρότητα και την συναισθηματική φόρτιση των χαρακτήρων.

Η ιστορία έχει ως εξής: Η χήρα Πόποβα θρηνώντας το χαμό του όχι και τόσο πιστού συζύγου της, κάτω απ διερευνητικό βλέμμα του πιστού υπηρέτη Λούκα , δέχεται την επίσκεψη του Σμύρνοφ που ζητά τα χρήματα τα οποία του οφείλει ο μακαρίτης.

Η έντονη αντιπαράθεση Σμυρνόφ και Πόποβας οδηγείται σε ακρότητες, με μοναδική λύση την μονομαχία. Τα πιστόλια δεν αργούν να βγουν. Μόνο που τη θέση του μίσους παίρνει ο παθιασμένος έρωτας.

Το έργο ξεκίνησε να γράφεται από τον Walton το 1965 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1967 στο Φεστιβαλ του Aldeburgh (του οποίου ήταν παραγγελία) με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε, αποτελεί μέρος του παγκόσμιου ρεπερτορίου, με πάμπολλες και σημαντικές ερμηνείες του από κορυφαίους λυρικούς ερμηνευτές.

Στην δική του εκδοχή για την «Αρκούδα», ο Walton χρησιμοποίησε την παρωδιακή γραφή της μεγάλης επιτυχίας του “Facade”, τραβώντας στο όριο τους ιδιοσυγκρασιακούς χαρακτήρες του Τσέχωφ με το πρόσχημα της “extravaganza”.

Στην «Αρκούδα» καταφέρνει όχι μόνο να αναπαράγει πιστά το Τσεχοφικό κλίμα μα και να πάει ένα βήμα πιο μακριά φτάνοντας με στυλ στα όρια της καρικατούρας τους μοναδικούς αυτούς χαρακτήρες.

Η Αρκούδα του Τσέχωφ θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία – φωτισμούς Νίκου Διαμαντή, σε μουσική William Walton και λιμπρέτο των Paul Dehn -William Walton. Η μουσική διδασκαλία και η ζωντανή εκτέλεση της μουσικής είναι του Νίκου Βασιλείου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ειρήνη Αθανασίου [Πόπποβα], Αρκάδιος Ρακόπουλος – Μιχάλης Ψύρας [Σμυρνόφ], Μιχάλης Κατσούλης [Λούκα]. Φωτογραφίες Αλέξανδρος Παπαιωάννου.

Διάρκεια παράστασης 1 ώρα