Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στο ελληνικό κοινό, στο Open Day του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών τον Ιούνιο, η παραγωγή “Lysistrata project”, που άνοιξε το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου “Art Carnuntum” στην Αυστρία στις 4 Οκτωβρίου 2014, θα παρουσιαστεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στις 15 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων.

Μια παράσταση «τσέπης», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

Το έργο

Μέσα στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.χ., ο Αριστοφάνης επινοεί τη Λυσιστράτη. Η ηρωίδα του ομώνυμου έργου του, συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τους προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την επίτευξη της ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια η σεξουαλική αποχή. Από την άλλη η κατάληψη του  δημοσίου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου.  Η Λυσιστράτη, αυτή η ιδεαλίστρια, στο έργο του Αριστοφάνη, καταφέρνει τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Χάρη στο «λαμπερό και εύθραυστο» σχέδιο της ηρωίδας, στο τέλος του έργου η συμφιλίωση είναι ο μεγάλος νικητής. Με ποιον όμως συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην κάρδια της Ευρώπης; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών τις Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησης τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;

Συντελεστές

Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη, Απόστολος Καραούλης
Ειδική συνεργάτης: Αμαλία Κοντογιάννη
Οργάνωση Παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Ηθοποιοί:
Λυσιστράτη: Γιολάντα Μπαλαούρα
Καλονίκη: Λουκία Βασιλείου
Μυρίνη: Ιωάννα Παγιατάκη
Λαμπιτό: Μομώ Βλάχου