Το Hidden Factory στη Βαρκελώνη φιλοξενεί την έκθεση των Μαρίας Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη και William Let, με τίτλο Barcelona Calling.

Ποτέ ένα αφιέρωμα δεν αναφέρεται απόλυτα σε μια πόλη, αυτή η έκθεση ωστόσο, ακούγεται ως μια πρόσκληση για να βουτήξει κανείς στην “πόλη των θαυμάτων” και να ανακαλύψει την Βαρκελώνη μέσα από τα μάτια τριών διεθνών καλλιτεχνών.

Η έκθεση δεν απευθύνεται στην πόλη ως ένα αστικό τοπίο, ένα τόπο αποκρυπτογραφημένο. Οι καλλιτέχνες δανείζονται δρόμους διαφορετικούς για να αποκαλύψουν πρόσωπα μιας πόλης ποικιλόμορφης και λιγότερο ομοιογενούς.

Όπως το είχε ήδη προμηνύσει ο Proust, «ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε μόνο μια φορά, αλλά κάθε φορά που ένα πρωτότυπο έργο τέχνης γεννιέται.” Αυτή η πρωτότυπη τέχνη είναι μια ελπίδα και μια προσπάθεια ενάντια “στον κόσμο τον τοποθετημένο σε μια βιτρίνα”. Δανειζόμαστε την ίδια προσέγγιση για να αντιληφθούμε την Βαρκελώνη μέσα από αυτές τις διαφορετικές μαρτυρίες των καλλιτεχνών.

Σχεδιασμένα ειδικά για την έκθεση, τα έργα αυτά μας προσκαλούν να δούμε τις δημιουργίες των μεγάλων δασκάλων σε ένα νέο φως (Μαρία Γιαννακάκη), ψάχνουν για μια ηχώ πνευματικής ανύψωσης (Aλέκος Κυραρίνης) ή να παρασυρθούν από “ιστορίες”, η φωτογραφία διερευνά εδώ ένα απροσδόκητα εκτεταμένο αφηγηματικό πεδίο (William LET).

Η ανακάλυψη της ψυχής της Βαρκελώνης είναι μια ασύγκριτη ευτυχία που δεν ανήκει παρά μόνο στον θεατή και αυτό το αφιέρωμα ελπίζει να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Hidden Factory, θέση απροσδόκητη, μυστική ψυχή και πεπρωμένο μιας πρωτόγνωρης Βαρκελώνης.

Caterina Tarasco

Έργο: Aλέκος Κυραρίνης