Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Βιβάλντι: συναυλία στο 4ο Φεστιβάλ Αντανάκλασις

Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Βιβάλντι: συναυλία στο 4ο Φεστιβάλ Αντανάκλασις

Η τρίτη συναυλία του 4ο Φεστιβάλ Αντανάκλασις, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, θα γιορτάσει τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου)... πώς αλλιώς; με ένα αφιέρωμα σε συνθέτες που τον ενέπνευσαν, όπως ο Βιβάλντι ανάμεσα σε άλλους, ποιητές που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο Νίκος Γκάτσος, αλλά και με μια επιλογή από τα ωραιότερα τραγούδια του, ερμηνευμένα από το Αθηναϊκό κουιντέτο Δ. Δούνης και την φωνή της Ιωάννας Φόρτη.


Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ και πριν από την τρίτη αυτή συναυλία, την ίδια ημέρα, θα δοθεί δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο στους μαθητές της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Μυκόνου "Γ. Αξιώτης" (καλ. διευθυντής Μπάμπης Αμοιρίδης), στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, από μουσικούς  - μέλη της Αθηναϊκής Μαντολινάτας "Νικόλαος Λάβδας", με θέμα το μαντολίνο, την ιστορία και τη χρήση του στη χώρα μας. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν, θα έχουν την ευκαιρία, με τρόπο διαδραστικό, να έρθουν σε επαφή με το κλασικό μαντολίνο, να ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα από την ορχήστρα , να πειραματιστούν με τη μουσική ορολογία και να μάθουν την  ιστορία του οργάνου μέσα απο εικόνες και παιχνίδι. Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα, μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται από μέλη της, μουσικοπαιδαγωγούς, εστιάζει στη γνωριμία των μαθητών με ένα όργανο το οποίο έχει πλούσια ιστορία στη χώρα μας,  δίνοντας έτσι το κίνητρο για την ενασχόληση τους με αυτό και προτείνοντας μια ολοκληρωμένη και συστηματική μουσική εκπαίδευση.


Το Αθηναϊκό Κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης” της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας, ιδρύθηκε προς τιμήν ενός απ’ τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του μαντολίνου και αποτελείται από τους Γιώργο Γουμενάκη και Μιχάλη Σιδηρόπουλο, μαντολίνο, Γιάννη Γουμενάκη, μαντόλα, Γιώργο Θεοδωρόπουλο, μαντολοντσέλο και Βασιλική Λεοντάρη, κιθάρα.  Η  Ιωάννα Φόρτη έχει σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που περιλαμβάνουν σημαντικούς συνθέτες, μαέστρους, τραγουδιστές και σκηνοθέτες και τους περισσότερους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς.


Αθηναϊκό κουιντέτο Δ. Δούνης
Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο / Μιχάλης Σιδηρόπουλος, μαντολίνο
Γιάννης Γουμενάκης, μαντόλα / Γιώργος Θεοδωρόπουλος , μαντολοντσέλο
Βασιλική Λεοντάρη, κιθάρα
Ιωάννα Φόρτη, τραγούδι

Ταγμένο στο σκοπό του, να αντανακλά τις μουσικές τάσεις της εποχής, σεβόμενο συνάμα και τη μουσική παράδοση Ανατολής και Δύσης, επανέρχεται για τέταρτη συναπτή χρονιά το Φεστιβάλ "Αντανάκλασις", στη Μύκονο, με τρεις φθινοπωρινές συναντήσεις καλλιτεχνών από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, που θα ερμηνεύσουν για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, έργα συνθετών απὀ τον 17ο αιώνα ως και τις μέρες μας.


Συνδιοργάνωση: Γρυπάρειο Πολιτισικό Κέντρο Μυκόνου και specs 'n' arts

Σχετικές ειδήσεις
Πρόσφυγες Συνθέτες από την ΚΟΑ στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.10.2016 16:30
Τρία μεγαλειώδη συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα, γραμμένα από συνθέτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους, κατορθώνοντας ωστόσο να διατηρήσουν στη νέα τους πατρίδα τη δημιουργικότητά τους και να μεγαλουργήσουν, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας «Πρόσφυγες Συνθέτες» που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο Φεστιβάλ Τήνου
23.08.2016 12:51
Το Φεστιβάλ Τήνου μας προσκαλεί σε μία συναυλία με τίτλο Φάροι του Πολιτισμού- Μεσόγειος Της Ειρήνης, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016.
3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική: συναυλία από τον ΛύρΑυλο στο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού
08.07.2016 17:13
Ο ΛύρΑυλος μας προσκαλεί στη συναυλία "3 χιλιετίες ελληνικής μουσικής". Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά με μια συναυλία - γιορτή
24.05.2016 12:50
Το Φεστιβάλ Αθηνών 2016 ξεκινάει με μία γιορτή, μια μεγάλη συναυλία στον χώρο που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι το φιλότεχνο κοινό, την Πειραιώς 260.