Το Μουσείο Φωτογραφίας  «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, παρουσιάζει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 17 Οκτωβρίου 2014 την έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η γιορτή της Ελευθερίας. Ο ΕΛΑΣ οργανώνει πάνδημο εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, 2 Νοεμβρίου 1944».

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση της αντίστοιχης έκδοσης του Μουσείου από τον ιστορικό- συγγραφέα κ. Πάνο Θεοδωρίδη.

Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης «κρύβει» άλλη μία απελευθέρωση, λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική για την ιστορία της πόλης, που  έμεινε ωστόσο στο περιθώριο της μνήμης. Πρόκειται για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής. Ελάχιστοι από τους συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι ο Οκτώβριος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης και για έναν ακόμα, εξίσου σημαντικό  λόγο, εκτός από την απελευθέρωση το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό. Ήταν το πρωινό της 30ης Οκτωβρίου 1944, όταν η 11η  Μεραρχία και το 50ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ εισήλθαν πανηγυρικά στην πόλη για να την προστατεύσουν από την ολοκληρωτική καταστροφή των βασικών της υποδομών, όπως του υδραγωγείου, των αποθηκών σιτηρών και του μύλου Αλλατίνη, των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και μέρους του λιμανιού που είχε μείνει ανέπαφο κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

Η προτελευταία μέρα, λοιπόν, του Οκτώβρη του ’44 δεν αποτέλεσε απλώς την τελευταία της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε και μια μέρα γιορτής για όλους τους κατοίκους της πόλης. Από το μεσημέρι, μόλις απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από τους υποχωρούντες Γερμανούς, ο κόσμος ξεχύθηκε στην πόλη και υποδεχόταν με ενθουσιασμό τους παρελαύνοντες αντάρτες της 11ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από τον πλούσιο αρχείο του Μουσείου, παρουσιάζει με λεπτομέρεια την πανηγυρική παρέλαση στην οδό Νίκης των εφεδρικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944, αλλά και την πρωτόφαντη κοσμοπλημμύρα στις 2 Νοεμβρίου 1944, όταν πλήθος κατοίκων συνέρευσε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της κατοχής και των νεκρών ηρώων του αντιναζιστικού αγώνα, κατά την δέηση που τελέστηκε. Η φωτογραφική έκθεση αλλά και η έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος που τη συνοδεύει αποτελούν μια ιστορική επιταγή με σκοπό την ανάδειξη της «παραμελημένης» αυτής απελευθέρωσης ως συλλογικής και επετειακής μνήμης για όλες τις επόμενες γενιές.