Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εκθέσεις «Λόγος Χ» από τη PhotoBiennale στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ

Εκθέσεις «Λόγος Χ» από τη PhotoBiennale στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την εξαιρετική συνεργασία του με το ΚΘΒΕ (μετά τη συμμετοχή του πρώτου στις εκδηλώσεις “Big Days” του δεύτερου), παρουσιάζει, στο πλαίσιο της PhotoBiennale, την έκθεση «Λόγος Χ» στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ.


Η έκθεση, που έχει ως θέμα την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, περιλαμβάνει τις ενότητες:  

-  “Terra Thrakia”, μια παραγωγή του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, με έργα 12 δημιουργών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Το ομώνυμο λεύκωμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

- «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά, ο Μουσουλμανικός κόσμος της», με έργα της Πέπης Λουλακάκη και κείμενα της Έλενας Μοσχίδη. Το ομώνυμο λεύκωμα  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Terra Thrakia

Πριν από εφτά χρόνια, το  Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης ξεκίνησε μία φωτογραφική δουλεία με τον τίτλο  «Terra Thrakia». Στόχος μας ήταν να αποτυπώσουμε τον τόπο στον οποίο ζούμε, τη Θράκη.  Διευρύνοντας τη σκέψη μας, προσκαλέσαμε γνωστούς φωτογράφους από τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Βουλγαρία, ώστε να συμπεριλάβουμε στο γεωγραφικό μας πεδίο όλη την ιστορική Θράκη που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα και στις τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία – μια πολυπολιτισμική γεωγραφική περιοχή με τόσες ομοιότητες αλλά και με τόσες διαφορές. Προκειμένου να υπάρξει μία ανταλλαγή απόψεων, ο κάθε φωτογράφος φωτογράφισε έξω από τη χώρα του.

Σκοπός μας ήταν η πολιτιστική “συνάντηση” με τους γειτονικούς λαούς και η ανάπτυξη μίας αμφίδρομης επικοινωνίας με κοινό μέσο έκφρασης τη φωτογραφική “γλώσσα”. Έτσι, μπορέσαμε  να ξαναδούμε  τον τόπο μας, μέσα από τη φωτογραφική ματιά των γειτόνων μας.

Το σημαντικότερο για εμάς ήταν ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε με την Τέχνη να συνεργαστούμε με τους γείτονες μας, να ξαναδούμε με άλλη ματιά τον τόπο που μας ενώνει και να τον αναδείξουμε μέσω του λευκώματος και των εκθέσεων που θα ακολουθήσουν, διεθνώς.

Το έργο αυτό, δημιουργήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και πήρε σάρκα και οστά, με την έκδοση του λευκώματος  “Terra Thrakia” και την ομώνυμη  έκθεση.

Οι φωτογραφίες του λευκώματος επιλέχθηκαν από τους διεθνώς αναγνωρισμένους και βραβευμένους φωτογράφους George Georgiou και Vanessa Winship μέσα από ένα σύνολο  περίπου 400 φωτογραφιών.

Θεοδόσης Γιαννακίδης

Πρόεδρος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης
www.kedifot.gr


Δημιουργοί: Terra Thrakia - Arif AşçiTR, Pavel BelchevBG, Serkan TaycanTR, Kerem UzelTR, Veneta ZacharievaBG , Θεοδόσης Γιαννακίδης GR, Βασίλης Καραφυλλίδης GR, Μαρία ΚοσμίδουGR, Πατήρ Πέτρος Κυπουρός GR, Μιχάλης Μπολιάκης GR, Χρίστος Μυρογιάννης GR, Σίμος Χατζηλίδης GRΘράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά, ο Μουσουλμανικός κόσμος της
Πέπη ΛουλακάκηGR

Τι γνωρίζει άραγε ο σύγχρονος Έλληνας από τον επτασφράγιστο κόσμο της μουσουλμανικής Θράκης; Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη σπάζοντας το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας (Πομάκων, Τουρκογενών, Ρομά και Σουδανών),  κατορθώνει με το φακό της να εστιάσει για πρώτη φορά σε προσωπικές στιγμές της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας, των παιδιών στα μειονοτικά σχολεία και στη διασκέδασή τους, και να μας γνωρίσει αυτούς τους «άγνωστους» συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Γιατί όταν οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί έρχονται  σε επαφή ο χώρος του διαλόγου και της πολιτισμικής ανταλλαγής μεγαλώνει και μικραίνουν αντίστοιχα οι διαστάσεις της προκατάληψης.
Κοινωνός και συνοδοιπόρος σε αυτό το έργο από το οποίο προέκυψε και το ομώνυμο βιβλίο, η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη που υπογράφει τα κείμενα.

Το λεύκωμα «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο μουσουλμανικός κόσμος της», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Συνδιοργάνωση: ΚΘΒΕ / Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης  


Φωτό: Βασίλης Καραφυλλίδης

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: έκθεση κοστουμιών από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
04.10.2016 15:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 11:34
Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12:00 ξεναγούμαστε στις δύο τρέχουσες εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.
Ετήσια έκθεση της Ομάδας Φωτογραφίας Δήμου Καλλιθέας
27.06.2016 15:12
H Ομάδα Φωτογραφίας Δήμου Καλλιθέας κλείνει φέτος 25 χρόνια και σας προσκαλεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με βασικό θέμα τον "Τόπο", μέρος της τριλογίας "Χρόνος- Τόπος- Λόγος".
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.