Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μια πρώιμη ματιά των Καταλανών στην Ελλάδα στο Λεξικοπωλείο

Μια πρώιμη ματιά των Καταλανών στην Ελλάδα στο Λεξικοπωλείο

Ο μεταφραστής Νίκος Πρατσίνης και ο καθηγητής Ισπανικής Φιλολογίας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παρουσιάζουν το βιβλίο του Ramon Muntaner «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή», την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 στο Λεξικοπωλείο. Μια λησμονημένη συνάντηση / αντιπαράθεση του δύοντος βυζαντινού κόσμου με μια αναδυόμενη μεσογειακή δύναμη της υστερομεσαιωνικής Δύσης.

 

Στις αρχές του 14ου αιώνα, ο βυζαντινός αυτοκράτορας σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους Τούρκους που απειλούσαν τη Βασιλεύουσα, προσλαμβάνει τους αλμογάβαρους μισθοφόρους του Στέμματος της Αραγώνας, γνωστούς και ως Καταλανική Εταιρία. Οι μισθοφόροι ανταποκρίνονται με επιτυχία στο έργο τους, αλλά μπλέκονται σε σφοδρή σύγκρουση με το Βυζάντιο και, μετά από αιματηρές μάχες και λεηλασίες, έρχονται να κατακτήσουν το φραγκικό δουκάτο των Αθηνών. Ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα παραμένει υπό την υψηλή κυριαρχία του Στέμματος της Αραγώνας για 70 χρόνια. Η Αθήνα θεωρείται «πετράδι στο Στέμμα», και το γεγονός αυτής της ιβηρικής επέκτασης στην καθ’ ημάς Ανατολή θα επηρεάζει μέχρι και τον εικοστό αιώνα το καταλανικό «φαντασιακό» στη λογοτεχνία , το θέατρο κ.λπ.

Τα γεγονότα περιγράφουν πολλοί βυζαντινοί χρονικογράφοι και ιστορικοί (Παχυμέρης, Γρηγοράς κά) και αυτό που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία ήταν η ματιά του «άλλου». Τη ματιά αυτή αποτυπώνει εξαιρετικά ο διαχειριστής και στρατιώτης της Καταλανικής Εταιρίας, ο Ραμόν Μουντανέ, σε εκατό περίπου σελίδες του περίφημου Χρονικού του, ενός πρώιμου κλασσικού έργου της καταλανικής γραμματείας, τις οποίες ο Έλληνας αναγνώστης μπορεί πλέον να διαβάσει σε μετάφραση -με εκτενή πρόλογο, σχόλια και σημειώσεις-  από τον Νίκο Πρατσίνη, υπό τον τίτλο «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή» (εκδ. Στοχαστής, Αθήνα, 2014)

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, και της συζήτησης που θα ακολουθήσει, θα εξετάσουμε πώς τα γεγονότα και το έργο στοίχειωσαν για αιώνες το καταλανικό «φαντασιακό».

 

Ο Νίκος Πρατσίνης είναι μεταφραστής, διερμηνέας και καθηγητής μετάφρασης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση της συλλογικής μετάφρασης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

O Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι Διδάκτορας Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάσκει Ισπανική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Ισπανική Γλώσσα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου

Σχετικές ειδήσεις
 Εκδήλωση για το βιβλίο
27.01.2017 09:59
Οι Εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν στην εκδήλωση για το βιβλίο, Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας του Γ.Μ. Σηφάκη την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 στο στο Polis Art Café.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο Νότης Παρασκευόπουλος στο Λεξικοπωλείο
23.11.2016 10:08
Με κέντρο το βιβλίο, ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Νότης Παρασκευόπουλος αντιπαραβάλλουν εικόνες και λέξεις το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στο Λεξικοπωλείο.
Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας - Γ.Μ. Σηφάκης
21.11.2016 10:08
Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας του Γ.Μ. Σηφάκη.
O πολυβραβευμένος γάλλος συγγραφέας Caryl Ferey στο Λεξικοπωλείο
26.10.2016 12:09
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, οι Εκδόσεις Άγρα και το Λεξικοπωλείο σας προσκαλούν να συναντήσετε και να μοιραστείτε ένα ποτήρι κρασί με τον Caryl Férey στο Λεξικοπωλείο.
Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας - Erich Auerbach
30.06.2016 12:34
Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας. Φιλολογία της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Erich Auerbach σε μετάφραση Γιώργου Ανδρουλιδάκη & Κώστα Σπαθαράκη και σε επίμετρο Διονύση Καψάλη.