Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Παλίμψηστες πτυχώσεις: έκθεση του Μίλτου Παντελιά στην Αίθουσα Τέχνης NITRA

Παλίμψηστες πτυχώσεις: έκθεση του Μίλτου Παντελιά στην Αίθουσα Τέχνης NITRA

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, η Αίθουσα Τέχνης NITRA, παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Μίλτου Παντελιά με τίτλο «Παλίμψηστες Πτυχώσεις» που αποτελεί την εικοστή έκτη (26η) ατομική του έκθεση.


Παλίμψηστος:
για αρχαίο χειρόγραφο (πάπυρο, περγαμηνή), του οποίου το αρχικό κείμενο ξύστηκε για να γραφτεί πάνω σε αυτό άλλο κείμενο. (Λεξικό κοινής νεοελληνικής)

Ο ορισμός αυτός αποτελεί το πλαίσιο πειραματισμών του Μ. Παντελιά. Εμπνέεται και μελετά τους μηχανισμούς της μνήμης, το παρελθόν, την ανάκλησή του και τη μετατροπή του σε κάτι νέο, σε ένα νέο χρόνο.


«Τα παλίμψηστα μας παραπέμπουν σε παλιά χειρόγραφα που έχουν σβηστεί για να γραφτούν πάνω τους καινούρια, η διπλογραμμένη αυτή ανάγνωση ορίζει έναν νέο τόπο και γίνεται φορέας  νέας ερμηνείας.

Συλλέγω τα στοιχεία που τραβούν την προσοχή μου, μέσα από σημειώσεις, στη συνέχεια τα αναδομώ στο εργαστήριο , κατασκευάζοντας με αυτά  μία νέα εικόνα, η οποία έχει πλέον αυτονομηθεί σε μια νέα πραγματικότητα».

Μίτλος Παντελιάς


Ο Παντελιάς, ανατρέχει σε εικόνες, τις επεξεργάζεται και στη συνέχεια η διαδικασία του παλίμψηστου ολοκληρώνεται με την επανεγγραφή της νέας εικόνας και αίσθησης. Από τη γυναικεία μορφή στη θάλασσα και πίσω, έννοιες που συμμετέχουν η καθεμιά στην στη εμπειρία της άλλης.


Τα έργα αυτής της ενότητας λειτουργούν σαν μνημειακά ενσταντανέ που εκπέμπουν μία αύρα με έντονα τα στοιχεία της νοσταλγίας αλλά και του πόθου, αύρα που ενδυναμώνεται μέσα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Μ.Παντελιά, από την εμμονή στη λεπτομέρεια και την ήσυχη χρήση χρώματος. Σε αυτό το ήρεμο κάδρο, η λεπτομέρεια στις πτύχωσεις συμβάλλει συγχρόνως σε μία αέρινη κίνηση.


Η έννοια του Παλίμψηστου στη μνήμη όπως αποδίδεται μέσα από το έργο του Παντελιά επηρεάζει και την ίδια του την πρακτική και τελικά αποτυπώνεται και μέσα από αυτήν. Πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας που όμως δεν είναι πάντα ορατά, το ύφασμα, το σχέδιο, συχνά προσθήκη χαρτιού, που σχηματίζουν πτυχώσεις, γραφές, κυματισμούς.


Ο Μίλτος Παντελιάς γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια όπου σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην συνέχεια  Art Plastiques στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.

Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει είκοσι επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα σε συνεργασία με εξέχοντες επιμελητές εκθέσεων της ελληνικής εικαστικής σκηνής, αλλά και στο εξωτερικό στην Γαλλία, Αγγλία και Βέλγιο.

Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές Κρατικών και Ιδιωτικών Μουσείων, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και  Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Ένα Ελληνικό καλοκαίρι, έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
10.02.2017 16:26
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσιάζει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την καινούργια δουλειά του Μίλτου Μιχαηλίδη με τον τίτλο “Ένα Ελληνικό καλοκαίρι“.
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu στη Nitra Gallery στην Αθήνα
20.01.2017 11:22
Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.
Μορφές και Φόρμα: έκθεση του Μίλτου Παπαστεργίου στην ΠΕΡΙΤΕΧΩΝ Καρτέρης
26.10.2016 14:41
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Μίλτου Παπαστεργίου.
Έκθεση της Angela Occhipinti στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
29.02.2016 11:49

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί την πολύ σημαντική Ιταλίδα καλλιτέχνιδα, Angela Occhipinti, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο “L’ Arte dell’ Incisione e la poetica dell’ imagine” («Η τέχνη της χάραξης και η ποίηση της εικόνας»).