Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, η Αίθουσα Τέχνης NITRA, παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Μίλτου Παντελιά με τίτλο «Παλίμψηστες Πτυχώσεις» που αποτελεί την εικοστή έκτη (26η) ατομική του έκθεση.

Παλίμψηστος:
για αρχαίο χειρόγραφο (πάπυρο, περγαμηνή), του οποίου το αρχικό κείμενο ξύστηκε για να γραφτεί πάνω σε αυτό άλλο κείμενο. (Λεξικό κοινής νεοελληνικής)

Ο ορισμός αυτός αποτελεί το πλαίσιο πειραματισμών του Μ. Παντελιά. Εμπνέεται και μελετά τους μηχανισμούς της μνήμης, το παρελθόν, την ανάκλησή του και τη μετατροπή του σε κάτι νέο, σε ένα νέο χρόνο.

«Τα παλίμψηστα μας παραπέμπουν σε παλιά χειρόγραφα που έχουν σβηστεί για να γραφτούν πάνω τους καινούρια, η διπλογραμμένη αυτή ανάγνωση ορίζει έναν νέο τόπο και γίνεται φορέας  νέας ερμηνείας.

Συλλέγω τα στοιχεία που τραβούν την προσοχή μου, μέσα από σημειώσεις, στη συνέχεια τα αναδομώ στο εργαστήριο, κατασκευάζοντας με αυτά  μία νέα εικόνα, η οποία έχει πλέον αυτονομηθεί σε μια νέα πραγματικότητα».

Μίτλος Παντελιάς

Ο Παντελιάς, ανατρέχει σε εικόνες, τις επεξεργάζεται και στη συνέχεια η διαδικασία του παλίμψηστου ολοκληρώνεται με την επανεγγραφή της νέας εικόνας και αίσθησης. Από τη γυναικεία μορφή στη θάλασσα και πίσω, έννοιες που συμμετέχουν η καθεμιά στην στη εμπειρία της άλλης.

Τα έργα αυτής της ενότητας λειτουργούν σαν μνημειακά ενσταντανέ που εκπέμπουν μία αύρα με έντονα τα στοιχεία της νοσταλγίας αλλά και του πόθου, αύρα που ενδυναμώνεται μέσα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Μ.Παντελιά, από την εμμονή στη λεπτομέρεια και την ήσυχη χρήση χρώματος. Σε αυτό το ήρεμο κάδρο, η λεπτομέρεια στις πτύχωσεις συμβάλλει συγχρόνως σε μία αέρινη κίνηση.

Η έννοια του Παλίμψηστου στη μνήμη όπως αποδίδεται μέσα από το έργο του Παντελιά επηρεάζει και την ίδια του την πρακτική και τελικά αποτυπώνεται και μέσα από αυτήν. Πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας που όμως δεν είναι πάντα ορατά, το ύφασμα, το σχέδιο, συχνά προσθήκη χαρτιού, που σχηματίζουν πτυχώσεις, γραφές, κυματισμούς.

Ο Μίλτος Παντελιάς γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια όπου σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην συνέχεια  Art Plastiques στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.

Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει είκοσι επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα σε συνεργασία με εξέχοντες επιμελητές εκθέσεων της ελληνικής εικαστικής σκηνής, αλλά και στο εξωτερικό στην Γαλλία, Αγγλία και Βέλγιο.

Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές Κρατικών και Ιδιωτικών Μουσείων, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και  Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.