Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μία σουίτα η οποία, συνδυάζοντας δύο βασικά, πασίγνωστα μουσικά θέματα του Τζέρι Γκόλντσμιθ για την διάσημη ταινία του 1979 «Σταρ Τρεκ», δημιουργήθηκε ειδικά από το European Filmphilarmonic Institute του Βερολίνου για να ερμηνευτεί σε παγκόσμια πρώτη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας « Μουσική από Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας». Πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 19.00 υπό την μουσική διεύθυνση του νέου Διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή που αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή.


Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο «Συναυλίες για νέους από 8 έως 108 ετών» που διοργανώνονται φέτος απογεύματα Κυριακής, με εναλλακτικό μουσικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο της  πιλοτικής εφαρμογής μίας σειράς την οποία η Ορχήστρα ευελπιστεί ότι θα αγκαλιάσει το κοινό.


Εξίσου δημοφιλή είναι και τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας της 12ης Οκτωβρίου. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις συνθέσεις του Τζον Γουίλιαμς για τις ταινίες «Στενές επαφές τρίτου τύπου» και «Ο πόλεμος των άστρων», του Τζέιμς Χόρνερ για την ταινία «Άλιενς, η επιστροφή»,  σουίτες από τη μουσική του Μάικλ Τζακίνο για την ταινία «Star Trek into Darkness» (2013)  και του Ντον Ντέιβις για το «Matrix», ενώ από την εργογραφία του Γκόλντσμιθ εκτός από τη μουσική του για το «Σταρ Τρεκ»-η οποία έχει προσφάτως αποκατασταθεί από το European Philharmonic Institute-επιλέγεται ένα βασικό θέμα από το σάουντρακ του «Άλιεν» κι ένα ακόμα από τη μουσική του για το «Capricorn One».


Το πρόγραμμα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική από τις ταινίες του «Σταρ Τρεκ» και κυρίως στη Σουίτα  που συνδυάζει τα δύο μουσικά θέματα του Γκόλντσμιθ «March of the Klingons» και «Ilia's Theme». Κατά τα άλλα επιδιώκει να δώσει και μουσικά μία γεύση από το μεγάλο εύρος της θεματολογίας (φουτουριστική επιστήμη και τεχνολογία, ταξίδια στο χρόνο ή σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, εξωγήινη ζωή κ.ά) των διάσημων ταινιών επιστημονικής φαντασίας που εκπροσωπούνται. Αντιστοίχως δίνει μία γεύση και της ποικιλομορφίας των μουσικών ιδεών των συνθετών που έχουν γράψει μουσική γι αυτές τις ταινίες.  Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού του European Filmphilarmonic Institute Ούλριχ Βύνσελ, «ο Τζον Γουίλιαμς για παράδειγμα, διαπνέεται από έναν ρομαντισμό κοντινό στο ύφος του τέλους του 19ου αιώνα, ενώ συνθέτες όπως οι Ντον Ντέιβις και Τζέιμς Χόρνερ χρησιμοποιούν πιο avant-garde τεχνικές, δημιουργώντας ένα μουσικό τοπίο που το κοινό μπορεί να μην έχει ξανασυναντήσει». 


Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΤΖΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ (γεν. 1932)
Αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας «Στενές επαφές τρίτου τύπου»

ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΙΝΟ (γεν. 1967)
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Star Trek into Darkness»

ΤΖΕΪΜΣ ΧΟΡΝΕΡ (1953)
Μουσική από την ταινία «Άλιενς, η επιστροφή»

ΤΖΕΡΙ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ (1929–2004)
Θέμα από τη μουσική της ταινίας «Άλιεν»

ΝΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΣ (γεν. 1954)
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «The Matrix»

ΤΖΕΡΙ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ
Θέμα από τη μουσική της ταινίας «Capricorn One»
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Star Trek»

ΤΖΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ
Αποσπάσματα από τη μουσική της σειράς ταινιών «Ο πόλεμος των άστρων»


Μουσική διεύθυνση και αφήγηση: Στέφανος Τσιαλής

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Η (διπλή) Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Α.
08.12.2016 11:48
Δύο από τα απαραίτητα «συστατικά» της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας συνδυάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη (διπλή) Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της που γίνεται, με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα παραμύθια και τις ιστορίες. Και φυσικά τη μουσική.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
23.05.2016 13:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V, επισκέπτεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, για μία συναυλία.