Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μία σουίτα η οποία, συνδυάζοντας δύο βασικά, πασίγνωστα μουσικά θέματα του Τζέρι Γκόλντσμιθ για την διάσημη ταινία του 1979 «Σταρ Τρεκ», δημιουργήθηκε ειδικά από το European Filmphilarmonic Institute του Βερολίνου για να ερμηνευτεί σε παγκόσμια πρώτη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας « Μουσική από Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας». Πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 19.00 υπό την μουσική διεύθυνση του νέου Διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή που αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή.


Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο «Συναυλίες για νέους από 8 έως 108 ετών» που διοργανώνονται φέτος απογεύματα Κυριακής, με εναλλακτικό μουσικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο της  πιλοτικής εφαρμογής μίας σειράς την οποία η Ορχήστρα ευελπιστεί ότι θα αγκαλιάσει το κοινό.


Εξίσου δημοφιλή είναι και τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας της 12ης Οκτωβρίου. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις συνθέσεις του Τζον Γουίλιαμς για τις ταινίες «Στενές επαφές τρίτου τύπου» και «Ο πόλεμος των άστρων», του Τζέιμς Χόρνερ για την ταινία «Άλιενς, η επιστροφή»,  σουίτες από τη μουσική του Μάικλ Τζακίνο για την ταινία «Star Trek into Darkness» (2013)  και του Ντον Ντέιβις για το «Matrix», ενώ από την εργογραφία του Γκόλντσμιθ εκτός από τη μουσική του για το «Σταρ Τρεκ»-η οποία έχει προσφάτως αποκατασταθεί από το European Philharmonic Institute-επιλέγεται ένα βασικό θέμα από το σάουντρακ του «Άλιεν» κι ένα ακόμα από τη μουσική του για το «Capricorn One».


Το πρόγραμμα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική από τις ταινίες του «Σταρ Τρεκ» και κυρίως στη Σουίτα  που συνδυάζει τα δύο μουσικά θέματα του Γκόλντσμιθ «March of the Klingons» και «Ilia's Theme». Κατά τα άλλα επιδιώκει να δώσει και μουσικά μία γεύση από το μεγάλο εύρος της θεματολογίας (φουτουριστική επιστήμη και τεχνολογία, ταξίδια στο χρόνο ή σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, εξωγήινη ζωή κ.ά) των διάσημων ταινιών επιστημονικής φαντασίας που εκπροσωπούνται. Αντιστοίχως δίνει μία γεύση και της ποικιλομορφίας των μουσικών ιδεών των συνθετών που έχουν γράψει μουσική γι αυτές τις ταινίες.  Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού του European Filmphilarmonic Institute Ούλριχ Βύνσελ, «ο Τζον Γουίλιαμς για παράδειγμα, διαπνέεται από έναν ρομαντισμό κοντινό στο ύφος του τέλους του 19ου αιώνα, ενώ συνθέτες όπως οι Ντον Ντέιβις και Τζέιμς Χόρνερ χρησιμοποιούν πιο avant-garde τεχνικές, δημιουργώντας ένα μουσικό τοπίο που το κοινό μπορεί να μην έχει ξανασυναντήσει». 


Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΤΖΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ (γεν. 1932)
Αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας «Στενές επαφές τρίτου τύπου»

ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΙΝΟ (γεν. 1967)
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Star Trek into Darkness»

ΤΖΕΪΜΣ ΧΟΡΝΕΡ (1953)
Μουσική από την ταινία «Άλιενς, η επιστροφή»

ΤΖΕΡΙ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ (1929–2004)
Θέμα από τη μουσική της ταινίας «Άλιεν»

ΝΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΣ (γεν. 1954)
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «The Matrix»

ΤΖΕΡΙ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ
Θέμα από τη μουσική της ταινίας «Capricorn One»
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Star Trek»

ΤΖΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ
Αποσπάσματα από τη μουσική της σειράς ταινιών «Ο πόλεμος των άστρων»


Μουσική διεύθυνση και αφήγηση: Στέφανος Τσιαλής

Σχετικές ειδήσεις
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
23.05.2016 13:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V, επισκέπτεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, για μία συναυλία.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο… Μετρό!
25.02.2016 10:28
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει με μεγάλη χαρά στο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνει κατά καιρούς η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.) μετατρέποντας κεντρικούς σταθμούς του δικτύου Σταθερών Συγκοινωνιών σε «σκηνές» τέχνης και πολιτισμού.
Γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί Ι: Η Ενάτη του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.12.2015 15:37
Tη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία που θα δώσει υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για έναν μουσικό
01.12.2015 15:59
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη συναυλία μουσικής δωματίου της δράσης Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία. Η δράση αυτή που ξεκινά από το πρώτο Μουσείο της χώρας, φιλοδοξεί να συνδέσει αρμονικά τη μουσική με την αριστουργηματική τέχνη της αρχαιότητας.
Μουσική Παντού: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε Μουσικά Σχολεία της Β. Ελλάδας
02.11.2015 10:47
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πλούσιο εκπαιδευτικό της έργο με μία σειρά τριήμερων μουσικών εργαστηρίων σε οχτώ (8) Μουσικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Μουσική Παντού’ που πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.