Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήρι θεατρικής γραφής

Εργαστήρι θεατρικής γραφής
Δεκατέσσερις νέοι συγγραφείς θα πειραματιστούν πάνω σε ζητήματα θεατρικής γραφής υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση σκηνοθετών, με στόχο την παραγωγή νέων θεατρικών κειμένων.

Το Εργαστήρι Γραφής λειτουργεί καθημερινά στο υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου. Ο πρώτος κύκλος του θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2008.

Στις 12, 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου και στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, οι συγγραφείς Βασίλης Κατσικονούρης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα παραδώσουν σεμινάρια θεατρικής γραφής στους συμμετέχοντες του Εργαστηρίου.

Στόχο του Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής αποτελεί η συστηματοποίηση και η διαμόρφωση κωδίκων προσέγγισης σύγχρονων θεατρικών θεμάτων και του σύγχρονου θεατρικού λόγου.

Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε ύστερα από κρίση πάνω σε δείγματα θεατρικής γραφής των υποψηφίων και η ομάδα εργασίας  που σχηματίστηκε αποτελείται από την Χαρούλα Αποστολίδου, την Μαρία Δεμισόγλου, τον Σωτήρη Ζήκο, την Δώρα Καραθανάση, την Αλεξάνδρα Κορμαρή, την Θεοδώρα Κουγιουμτζή, την Χλόη Κουτσουμπέλη, τον Θανάση Κριτσινιώτη, την Ζωή Λύρα, την Μαρία Μπαρμπατσάλου, την Ξανθούλα Παρλάνη, την Αναστασία Συμεωνίδου, τον Θεόδωρο Υφαντίδη και τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του εργαστηρίου θεατρικής γραφής έχει ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής.

Στο Θεατρικό Εργαστήριο θα διδάξουν ακόμα σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, σκηνοθέτες και θεωρητικοί του θεάτρου μεταξύ των οποίων οι:  Απόστολος Βέττας (σκηνογράφος - καθηγητής Α.Π.Θ.), Χάρης Βλαβιανός (ποιητής – συγγραφέας), Γεράσιμος Βώκος (καθηγητής φιλοσοφίας), Δημήτρης Δημητριάδης (συγγραφέας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (συγγραφέας), Μάριος Ποντίκας (συγγραφέας), Θεόδωρος Στεφανόπουλος (καθηγητής πανεπιστημίου, μεταφραστής) κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις
Νέα πρεμιέρα για την παράσταση «…και Ιουλιέτα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
20.12.2016 16:49
Με νέα ημερομηνία έναρξης τις 30 Δεκεμβρίου 2016 εγκαινιάζει μια νέα προσέγγιση της θεατρικής πράξης και υπόσχεται μια οπτικοακουστική διαδραστική εμπειρία που εντυπωσιάζει και σίγουρα ξαφνιάζει.
Γυναίκα - Βόμβα, της Ιβάνα Ζάικο στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
22.11.2016 16:50
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει το έργο «Γυναίκα-Βόμβα» της Ιβάνα Ζάικο, της σημαντικότερης νέας φωνής της θεατρικής γραφής όχι μόνο στην πατρίδα της την Κροατία αλλά σε όλο τον βαλκανικό χώρο, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β’ σκηνή, από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Ερμηνεύει η Μαρία Στεφανίδου.
01.11.2016 14:55
Ο Πολυχώρος Underground παρουσιάζει τo «Delete- Διαγραφή», δυο μονόπρακτα με κοινό θέμα το bulling. To «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» της Βάνας Πεφάνη, βραβευμένο μονόπρακτο στο Α’ Εργαστήρι θεατρικής γραφής Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Εθνικό σε μορφή αναλογίου και τα «Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη.
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας: 30 χρόνια δημιουργικής πορείας
28.06.2016 09:56
Τον προσεχή Χειμώνα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρίας «Πράξη».
Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2016: Οι υποψηφιότητες
02.03.2016 13:09
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.