Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

49α Δημήτρια: Το πρόγραμμα της εβδομάδας

49α Δημήτρια: Το πρόγραμμα της εβδομάδας

Τα 49α Δημήτρια συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα και από τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου 2014, μας προσκαλούν σε ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.


Το πρόγραμμα της εβδομάδας

06.10 (Αίθουσα οκιμών Κ.Ο.Θ., Παλλάς)
GIANNI LENOCI (ΠΙΑΝΟ) & ΜΟΥΣΙΚΗ-MASTERCLASS
GΙΑΝΝΙ ΜΙΜΜΟ (ΣΟΠΡΑΝΟ ΣΑΞΟΦ9ΝΟ)

Σύνθεση και αυτοσχεδιασμός. Απευθύνεται σε μουσικούς και είναι ανοικτό στο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/gianni-lenoci-giannimimmo-masterclass


06-07.10 (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», Μ2)
ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΜΟΥΣΙΚΗ

Λεία Βιτάλη - Θεατρικός Οργανισμός «Νέος λόγος»

Μια γυναικεία πένα γράφει για έναν «αντρικό χορό». Τι είναι τελικά το ζεϊμπέκικο; Ο Γιώργος Νινιός ερμηνεύει έναν καταραμένο ήρωα του λαϊκού τραγουδιού που «βάφει μαύρο το πουκάμισό του» και στο σούρουπο της ζωής του κάνει μια γυροβολιά γύρω από τον εαυτό του αναζητώντας τη λύτρωση του παρόντος στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που θυμίζει… Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/zeimpekiko


07.10 (Αίθουσα οκιμών Κ.Ο.Θ., Παλλάς)
Η ΤΖΑΖ ΣΗΜΕΡΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Plus’ n’ Minus Collective Orchestra – Gianni Lenoci & Gianni Mimmo
Σειρά συναυλιών, όπου Έλληνες συνθέτες, ενορχηστρωτές και αυτοσχεδιαστές συμπράττουν με ξένους ομολόγους τους και παρουσιάζουν το έργο τους, όπως διαμορφώνεται μέσα από το ομαδικό πνεύμα της τζαζ και τη χαρά του αυτοσχεδιασμού. Η αρχή γίνεται από τους Plus ‘n’ Minus Collective Orchestra (PMCO) που με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών της Θεσσαλονίκης, ερμηνεύουν avant garde μουσική , και τους Ιταλούς Gianni Lenoci και Gianni Mimmo, δύο διεθνούς φήμης μουσικούς, που αποτελούν το ακουστικό duo «Reciprocal Uncles».

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/i-jazz-simera-plus-nminus-lenoci-mimmo


07-08.10 (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)
ATOMOS - ΧΟΡΟΣ

Ομάδα χορού Wayne McGrecor – Random Dance

Με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και πρώτη ύλη την ανθρώπινη μονάδα, ο Wayne McGrecor, ερευνά την αλληλεπίδραση των ατόμων ως προϋπόθεση για την ύπαρξη που καθορίζεται από την παρουσία και την απουσία. Γνωστός για την εμμονή του στη σχέση τέχνης και επιστήμης, σώματος και νου, προσθέτει ανάμεσα στους δέκα χορευτές του έναν ακόμα, ένα χορευτή τεχνητής νοημοσύνης, έναν υπολογιστή. Ένας δημιουργός ιδιαίτερα επιδραστικός, που καταφέρνει να προκαλεί δέος με τις παραστάσεις του εδώ και 22 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/atomos


07-08.10 (Κέντρο Μουσικής ήμου Θεσσαλονίκης)
ΓΙ9ΡΓΟΣ ΕΜΕΡΤΖΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σεμινάριο για νέους βιολιστές. Θέμα: Το βιολί ως σολιστικό όργανο και ο ρόλος του στα σύνολα μουσικής δωματίου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/giorgos-demertzis-seminar


08.10 (Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή Χορού της ημοτικής Επιχείρησης Αθλητικών δραστηριοτήτων)
WAYNE McGREGOR – RANDOM DANCE ΧΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Workshop. Τέσσερις χορευτές της διάσημης ομάδας χορού Wayne ΜcGregor – Random Dance οργανώνουν ένα δίωρο εργαστήριο , που απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/gianni-lenoci-giannimimmo-masterclass


08-09.10 (Σφαγεία)
THE NOTEBOOK - ΘΕΑΤΡΟ

Αγκοτα Κριστοφ – Szkéné Theatre & Forte Company

Το Notebook της Άγκοτα Κρίστοφ, μια από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της ομάδας Forte Company, είναι μια άγρια ιστορία ενηλικίωσης μέσα στη φρίκη του πολέμου με ισχυρή δόση μαύρου χιούμορ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Csaba Ηorváth. Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Κρίστοφ έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, ενώ η κριτική συγκρίνει το έργο της με αυτό του Ιονέσκο και του Μπέκετ. Οι Forte είναι μια ανεξάρτητη ομάδα σωματικού θεάτρου που ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη και χορογράφο Csaba Ηorváth το 2005.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/the-notebook


09.10 (Casa Bianca)
Ο ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ" ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μοναδική εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του  Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), που φυλάσσεται στο Πνευματικό Αρτοφόριο του I.N. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμούπολης Σύρου, πλαισιωμένη από τις «χάρτινες Εικόνες» του 18ου-19ου αιώνα που προέρχονται από την Πινακοθήκη της Iεράς Mονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/el-greco


09.10 (Αίθουσα οκιμών Κ.Ο.Θ., Παλλάς)
ΤΡΑΓΟΥΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΕΝΟ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Günter Baby Sommer

Η θηριωδία του Κομμένου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Ο Günter Baby Sommer, συνθέτης από τη ρέσδη, συνεργάζεται με τους Έλληνες μουσικούς Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη , Σπήλιο Καστάνη και Σαβίνα Γιαννάτου και σχηματίζουν το κουιντέτο που θα παρουσιάσει τα «Τραγούδια για το Κομμένο».

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/tragoudia-gia-to-kommeno


10.10 (Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.)
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

Το πρώτο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Σοστακόβιτς, από την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τον διεθνώς αναγνωρισμένο βιρτουόζο Γιώργο εμερτζή και υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζεται η "Σεχραζάτ" από τον Νικολάι Ρίμσκυ- Κόρσακοφ.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/giorgos-demertzis


11-12.10 (Θέατρο Άνετον)
Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡ9ΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝ - ΘΕΑΤΡΟ
ΜΠΕΡΛΟΝΤ ΜΠΡΕΧΤ / ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Κ.Θ.Β.Ε.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης και οι σπουδαστές του τρίτου έτους της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με όχημα το αριστούργημα του γερμανού δραματουργού θέτουν ερωτήματα περί ηθικής και αξιών σ’ έναν κόσμο όπου η κακία και η εκμετάλλευση μοιάζει να κυριαρχούν.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/o-kalos-anthropos-tou-setsouan


12.10 (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)
CARMEN - ΜΟΥΣΙΚΗ
GEORGES BIZET

"Η Κάρμεν μπορεί να είναι μια σύγχρονη, ρεαλιστική ιστορία και μπορεί να είναι ένα παραμύθι, ένα αφήγημα όπερας με ψεύτικα χαμόγελα και μουστάκια σχεδιασμένα με μολύβι», σύμφωνα με τον πολωνό Michal Znaniecki που σκηνοθετεί. Συντελεστές: Luigi Scoglio (σκηνικά-κοστούμια), Diana Theocharidis (χορογραφία), Bogumil Palewicz (φωτισμοί), Zosia Dowjat (Βοηθός σκηνοθέτη-κοστούμια). Συμμετέχει η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου» και η Παιδική χορωδία του Συλλόγου Φίλων μουσικής Θεσσαλονίκης. Τη Συμφωνική ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνουν η Λίζα Ξανθοπούλου (12.10 και 17.10) και ο Χάρης Ηλιάδης (15.10).

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/carmen


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
28.09-24.10 (Γενί Τζαμί)
WOLFGAG STILLER - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ιδιαιτέρως δημοφιλής στο χώρο των εικαστικών, ο Wolfgang Stiller γεννήθηκε το 1961 στο Wiesbaden της Γερμανίας. Πολίτης του κόσμου, έχοντας ζήσει στο Düsseldorf και στην Κωνσταντινούπολη, στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και το Βερολίνο, θα αναδείξει με επίκαιρο βλέμμα το χώρο του Παλαιού Αρχαιολογικού μουσείου και οι εγκαταστάσεις του θα ανοίξουν έναν εικαστικό διάλογο με τις μνήμες του χώρου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://dimitria.thessaloniki.gr/events/wolfgang-stiller

Σχετικές ειδήσεις
Disco party για τη λήξη των 51ων Δημητρίων!
19.10.2016 15:37
Αντίο 51α Δημήτρια και του χρόνου πάλι! Τα φετινά Δημήτρια έφτασαν στο τέλος τους και όπως κάθε χρόνο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, κρατώντας κοντά του το φιλότεχνο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Το Athens Video Dance Project στα 51α Δημήτρια
07.10.2016 17:11
Τα 51α Δημήτρια παρουσιάζουν και φέτος στα Σφαγεία το Athens Video Dance Project σε ένα διήμερο προβολών.
51α Δημήτρια: Προφεστιβαλική Νύχτα Τέχνης στη Θεσσαλονίκη
23.09.2016 15:25
Λίγες μέρες πριν τα 51α Δημήτρια, η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει τη Νύχτα Τέχνης, μια προφεστιβαλική εκδήλωση, με επίκεντρο την εικαστική Θεσσαλονίκη.
51α Δημήτρια – Αστυβάλ:  Όχι πια χθες, μόνο αύριο!
21.09.2016 13:04
Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει με την 51η διοργάνωσή του, από 1η έως 23 Οκτωβρίου, με κωδικό "Αστυβάλ" και σλόγκαν "Όχι πια χθες, μόνο αύριο", παρουσιάζοντας ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
ΨΧ 2016:  φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής στο Ρομάντσο
06.09.2016 16:27
Το ΨΧ, το φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Ρομάντσο! Το φετινό ΨΧ είναι μια ειδική εμπλουτισμένη έκδοση του φεστιβάλ με συμπαραγωγούς την ομάδα του Take Over και ένα έξτρα πρόγραμμα εκδηλώσεων να πλαισιώνει το κεντρικό διήμερο μουσικό event.