Το Θέατρο Βικτώρια παρουσιάζει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γέρμα, από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014.

Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή.

Ο πόθος για  το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική, που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα και το μεταμορφώνει σταδιακά από τοπίο ζωής σε τοπίο θανάτου.

Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από τη Γυναίκα- Δημιουργό στη Γυναίκα- Αυτουργό.

Ο ισπανός δραματουργός συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού, όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο -η ζωογόνος δύναμη- εξουσιάζει δια της απουσίας του, και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας,  ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία. Σαν σύγχρονος χορός τραγωδίας, συνομιλούν με το τότε και το τώρα, γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν, και θίγουν ζητήματα φύσης και θέσης.

80 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου, στην ματωμένη και μόνη Ελλάδα του 2014, εννέα νέοι ηθοποιοί, μέσω της ομαδικής σύμπραξης, αναζητούν στο κλασικό κείμενο του κορυφαίου ισπανού ποιητή το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, και επιλέγουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και εν τέλει πράττει.

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία παραστάσεων στον Πολυχώρο Vault τη χειμερινή σαιζόν 2013-14,  και με συμμετοχή σε μεγάλα θεατρικά & καλλιτεχνικά φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, η ΓΕΡΜΑ επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από 6 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00μμ στο θέατρο Βικτώρια.

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος
Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες: Νίκος Λιβαθινός, Νικολέττα Γιαννούλη, Λευτέρης Χαλδαίος, Θωμάς Χατζηγεωργίου Ιωάννα Δρυμωνίτου Τάνια Λαμπροπούλου

Παίζουν: Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή. Το ρόλο της Γέρμας ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.