Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι Plus’ n’ Minus Collective Orchestra και Gianni Lenoci & Gianni Mimmo στα 49α Δημήτρια

Οι Plus’ n’ Minus Collective Orchestra και Gianni Lenoci & Gianni Mimmo στα 49α Δημήτρια

Κάτω από τον γενικό τίτλο «Η τζαζ σήμερα» προγραμματίστηκε σειρά συναυλιών, κατά τις οποίες Έλληνες συνθέτες, ενορχηστρωτές και αυτοσχεδιαστές συμπράττουν με ξένους ομολόγους τους και παρουσιάζουν το έργο τους, όπως διαμορφώνεται με το ομαδικό πνεύμα της τζαζ και τη χαρά του αυτοσχεδιασμού. Με μία πρώτη ελληνοϊταλική σύμπραξη αρχίζει ο κύκλος των συναυλιών, στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων στις 7 Οκτωβρίου 2014.


Οι Plus’ n’ Minus Collective Orchestra (PMCO), μια μπάντα 15 μουσικών θα ξεκινήσει τη βραδιά, για να δώσουν στη συνέχεια τη σκυτάλη στους Gianni Lenoci & Gianni Mimmo. Με το πέρας των δύο live η κολεκτίβα θα συμπράξει με το ιταλικό ντούο δίνοντας την πραγματική διάσταση της σύγχρονης τζαζ.


Gianni Lenoci – Gianni Mimmo

Ο Gianni Lenoci και ο Gianni Mimmo είναι δύο διεθνούς φήμης μουσικοί, με τεράστιο δισκογραφικό έργο. Φανατικοί οπαδοί του αυτοσχεδιασμού και οι δυο τους, αποτελούν το ακουστικό duo «Reciprocal Uncles», μέσω του οποίου διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ ρυθμού, ηχοχρώματος, μελωδίας και αρμονίας και την τεχνική παραγωγής «φυσικού ήχου». Σημαντικά ζητήματα στην έρευνά τους είναι οι συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες της ακρόασης ενός έργου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ένα κοντσέρτο, μια συναυλία μπορεί να αποτελέσει δημιουργία σε «πραγματικό χρόνο». Οι δύο εξαίρετοι Ιταλοί μουσικοί δεν έπαψαν ποτέ να ενδιαφέρονται για τη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό. Τόσο μέσω των εργασιών τους, όσο και μέσω των master classes που παραδίδουν, ενθαρρύνουν την προσωπική δημιουργία, δουλεύουν πάνω στην ευαισθητοποίηση στον ήχο και διερευνούν διάφορα επίπεδα και μεθόδους της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού.


Plus’ n’ Minus Collective Orchestra

Οι PMCO εκπροσωπούν μια νέα δύναμη και άποψη από τον ελληνικό χώρο στη σύγχρονη μουσική σκηνή . Σχηματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2011 και η ιδέα για τη συγκρότηση αυτής της κολεκτίβας ανήκει στονσυνθέτη, ενορχηστρωτή και σαξοφωνίστα Ξενοφώντα Αβράμογλου. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το περιοδικό και τις εκδόσεις «συν και πλην» (1980-1984). Ερμηνεύουν avant garde μουσική, ενώ ο πυρήνας της κολεκτίβας αυτής στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί της Θεσσαλονίκης, είναι 17 άτομα. Το πλήρες σχήμα της φτάνει τα 29 μέλη.  Έχουν εμφανιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τζαζ του Συλλόγου Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2011, στο 3ο Κ.Ο.Θ. Underground και σε διάφορες μουσικές σκηνές της πόλης. Οι PMCO θα ερμηνεύσουν την «Ouverture George and George» του Ξενοφώντα Αβράμογλου, το «Slipping» του Γρηγόρη Τσάτσου, το «The ‘No Blues’ Groove» του Βασίλη Μπακόπουλου , καθώς και τη σύνθεση «Παρασκήνια» του Σάκη Παπαδημητρίου σε ενορχήστρωση του Ξενοφώντα Αβράμογλου.

Σχετικές ειδήσεις
Έργα για βιόλα και πιάνο από την ΚΟΑ στο Μουσείο Μπενάκη
06.02.2017 12:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Black Earth: Η Κ.Ο.Α. στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
05.01.2017 15:56
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν και το 2017 την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Χριστούγεννα με την Underground Youth Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη!
16.12.2016 17:15
Οι φετινές γιορτές γεμίζουν χρώμα, ρυθμό και μαγεία σε μια ιδιαίτερη μουσική γιορτή, συντροφιά με την Underground Youth Orchestra.
Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του: συναυλία της ΚΟΑ στον Κήπο του Μεγάρου
13.09.2016 14:48
Ο επίλογος των φετινών συναυλιών κλασικής μουσικής στον Κήπο ανήκει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), ετοίμασε για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 20:30) το αφιέρωμα «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» που επικεντρώνεται στον Κουρτ Βάιλ (1900-1950) και στον Χανς Άισλερ (1898-1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».