Κάτω από τον γενικό τίτλο «Η τζαζ σήμερα» προγραμματίστηκε σειρά συναυλιών, κατά τις οποίες Έλληνες συνθέτες, ενορχηστρωτές και αυτοσχεδιαστές συμπράττουν με ξένους ομολόγους τους και παρουσιάζουν το έργο τους, όπως διαμορφώνεται με το ομαδικό πνεύμα της τζαζ και τη χαρά του αυτοσχεδιασμού. Με μία πρώτη ελληνοϊταλική σύμπραξη αρχίζει ο κύκλος των συναυλιών, στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων στις 7 Οκτωβρίου 2014.

Οι Plus’ n’ Minus Collective Orchestra (PMCO), μια μπάντα 15 μουσικών θα ξεκινήσει τη βραδιά, για να δώσουν στη συνέχεια τη σκυτάλη στους Gianni Lenoci & Gianni Mimmo. Με το πέρας των δύο live η κολεκτίβα θα συμπράξει με το ιταλικό ντούο δίνοντας την πραγματική διάσταση της σύγχρονης τζαζ.

Gianni Lenoci – Gianni Mimmo

Ο Gianni Lenoci και ο Gianni Mimmo είναι δύο διεθνούς φήμης μουσικοί, με τεράστιο δισκογραφικό έργο. Φανατικοί οπαδοί του αυτοσχεδιασμού και οι δυο τους, αποτελούν το ακουστικό duo «Reciprocal Uncles», μέσω του οποίου διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ ρυθμού, ηχοχρώματος, μελωδίας και αρμονίας και την τεχνική παραγωγής «φυσικού ήχου». Σημαντικά ζητήματα στην έρευνά τους είναι οι συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες της ακρόασης ενός έργου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ένα κοντσέρτο, μια συναυλία μπορεί να αποτελέσει δημιουργία σε «πραγματικό χρόνο». Οι δύο εξαίρετοι Ιταλοί μουσικοί δεν έπαψαν ποτέ να ενδιαφέρονται για τη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό. Τόσο μέσω των εργασιών τους, όσο και μέσω των master classes που παραδίδουν, ενθαρρύνουν την προσωπική δημιουργία, δουλεύουν πάνω στην ευαισθητοποίηση στον ήχο και διερευνούν διάφορα επίπεδα και μεθόδους της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού.

Plus’ n’ Minus Collective Orchestra

Οι PMCO εκπροσωπούν μια νέα δύναμη και άποψη από τον ελληνικό χώρο στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Σχηματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2011 και η ιδέα για τη συγκρότηση αυτής της κολεκτίβας ανήκει στονσυνθέτη, ενορχηστρωτή και σαξοφωνίστα Ξενοφώντα Αβράμογλου. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το περιοδικό και τις εκδόσεις «συν και πλην» (1980-1984). Ερμηνεύουν avant garde μουσική, ενώ ο πυρήνας της κολεκτίβας αυτής στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί της Θεσσαλονίκης, είναι 17 άτομα. Το πλήρες σχήμα της φτάνει τα 29 μέλη.  Έχουν εμφανιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τζαζ του Συλλόγου Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2011, στο 3ο Κ.Ο.Θ. Underground και σε διάφορες μουσικές σκηνές της πόλης. Οι PMCO θα ερμηνεύσουν την «Ouverture George and George» του Ξενοφώντα Αβράμογλου, το «Slipping» του Γρηγόρη Τσάτσου, το «The ‘No Blues’ Groove» του Βασίλη Μπακόπουλου, καθώς και τη σύνθεση «Παρασκήνια» του Σάκη Παπαδημητρίου σε ενορχήστρωση του Ξενοφώντα Αβράμογλου.