Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής και δάσκαλος Ιάκωβος Κολανιάν –γνωστός για τις ερμηνείες του που αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στην κλασική μουσική και τις μουσικές του κόσμου– σ’ ένα μοναδικό ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Μπαχ, Τζουλλιάνι, Ρεσπίγκι και Ντ’ Άντζελο.

Συμμετέχει η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας σε διεύθυνση Κωστή Κωνσταντάρα.

Λίγο νωρίτερα, σε μια συναυλία-πρόλογο (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) οι μαθητές του, Ευάγγελος Νικολαΐδης και Μουσικό Σύνολο «Κίθαρις», τον τιμούν ερμηνεύοντας έργα του διεθνούς, κλασικού και σύγχρονου κιθαριστικού ρεπερτορίου (Τζουλλιάνι, Πιατσόλλα, Μπάριος, Καρντόσο κ.ά.) καθώς και έργα ελλήνων συνθετών (Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.ά.).

Παίζει σαν «άνθρωπος ορχήστρα», σαν να έχει στα χέρια του τρεις κιθάρες, με την ποικιλία που δημιουργεί στον ήχο. Μια «καθαρή» και «προσεκτική» κιθάρα, όχημα για ερμηνείες που διαπνέονται από όραμα και πίστη, διαθέτουν εκπληκτικό «πλάτος» και βάθος και συχνά αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στην κλασική μουσική και τις μουσικές του κόσμου. Οι επανειλημμένες εμφανίσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αναδείξει τον Ιάκωβο Κολανιάν σ’ έναν από τους σημαντικότερους κιθαριστές της γενιάς του. Σ’ αυτόν τον διεθνώς διακεκριμένο κιθαριστή και δάσκαλο που εδώ και χρόνια ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης, δημιουργώντας σχολή από νέους διαπρεπείς κιθαριστές, είναι αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση του φετινού κύκλου «Μέρες Κιθάρας» της Σειράς Γέφυρες, που στόχο έχει να τιμήσει σημαντικούς δασκάλους του οργάνου και να προβάλλει νέους δεξιοτέχνες, πρώην μαθητές τους.

Ο λόγος για δύο ξεχωριστές συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος:

Η κεντρική εκδήλωση θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ, με πρωταγωνιστή τον Ιάκωβο Κολανιάν, σ’ ένα ρεσιτάλ κιθάρας με κορυφαία έργα των Γ.Σ. Μπαχ, Μάουρο Τζουλλιάνι, Οτορίνο Ρεσπίγκι αλλά και του σύγχρονου Νούτσιο Ντ’ Άντζελο. Συμμετέχει η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στο οποίο διδάσκει και ο ίδιος ο Ι. Κολανιάν (διδασκαλία ορχήστρας: Ναντέζντα Σαραντίδου) σε διεύθυνση Κωστή Κωνσταντάρα.

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 6:30 το απόγευμα (δωρεάν είσοδος για το κοινό), οι μαθητές θα τιμήσουν τον δάσκαλο ερμηνεύοντας έργα του διεθνούς, κλασικού και σύγχρονου κιθαριστικού ρεπερτορίου καθώς και αντίστοιχα ελλήνων συνθετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Νικολαΐδης θα δώσει ένα ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Αρμάν Κουκ, Μάουρο Τζουλλιάνι, Άστορ Πιατσόλλα, Αγκουστίν Μπάριος, Χόρχε Καρντόσο και Ραούλ Μπόρχες, ενώ το σπουδαίο 12μελές Μουσικό Σύνολο «Κίθαρις», θα ερμηνεύσει έργα Νίκου Σκαλκώτα, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης των νεότερων Κώστα Γρηγορέα (το Δήλος που γράφτηκε ειδικά για το Σύνολο «Κίθαρις») και Γιώργου Δούση.

Με τους προδρόμους της στην αρχαία ελληνική μουσική, η κιθάρα με τη σύγχρονη μορφή της δίνει τα πρώτα ίχνη της στην ισπανική μουσική του 15ου αιώνα, αναπτύσσοντας μέχρι τις μέρες μας πλουσιότατο ρεπερτόριο. Οι Γέφυρες δίνουν φέτος ιδιαίτερο χώρο σε αυτό το όργανο που συνδέει τόσο δημιουργικά την έντεχνη με τη λαϊκή μουσική. Γι’ αυτό το λόγο στον Κύκλο Μέρες Κιθάρας παρουσιάζονται έλληνες κιθαριστές οι οποίοι, εκτός από δεξιοτέχνες ερμηνευτές, είναι και δάσκαλοι με σημαντικό εκπαιδευτικό έργο.

Τη Σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Στη διάρκεια του βραδινού ρεσιτάλ κιθάρας, ο διαπρεπής κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν θα ερμηνεύσει το «Πρελούδιο, Φούγκα και Αλέγκρο, BWV 998» του κορυφαίου συνθέτη του μπαρόκ Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), σύνθεση γραμμένη για λαούτο ή πληκτροφόρο, αλλά και την εξαίσια «Rossiniana αρ.1, έργο 119», την πρώτη από τις έξι εκτενείς συνθέσεις του είδους ποτ-πουρί του Μάουρο Τζουλλιάνι, υπό το γενικό τίτλο «Rossiniana», που βασίστηκαν σε θέματα από δημοφιλείς όπερες του Ροσσίνι. Πριν το δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ θα ακουστεί και η πασίγνωστη σύνθεση του σύγχρονου ιταλού κιθαριστή και συνθέτη Νούτσιο Ντ’Αντζελο (1955-) «Due Canzoni Lidie» (Δύο τραγούδια σε λύδιο τρόπο). Η συναυλία φτάνει στο τέλος της με το έργο «Antiche Danze ed Arie» (Παλαιοί χοροί και Άριες): Italiana, Siciliana,  Aria di corte του Οττορίνο Ρεσπίγκι (1789-1836), πρωταγωνιστή της μουσικής ανανέωσης στην Ιταλία που πραγματοποιήθηκε με την επιστροφή στην παλιά ιταλική μουσική κληρονομιά. Και ένα ακόμη έργο του βιρτουόζου κιθαριστή των αρχών του 19ου αιώνα Μάουρο Τζουλλιάνι, το «Κοντσέρτο για κιθάρα και έγχορδα αρ.1, έργο 30».

Η απογευματινή συναυλία για τον Ιάκωβο Κολανιάν ανοίγει μ’ ένα ρεσιτάλ κιθάρας του Ευάγγελου Νικολαΐδη, που σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κιθάρας στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Ο πολυβραβευμένος νέος μουσικός θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με το κορυφαίο, σύγχρονο κιθαριστικό κομμάτι του Βέλγου Αρμάν Κουκ (1941-), το «Constellations», που παραπέμπει στην νοτιοαμερικάνικη παραδοσιακή κιθαριστική μουσική. Ακολουθούν το καθηλωτικό «Grande Overture» του φημισμένου ιταλού κιθαριστή και συνθέτη Μάουρο Τζουλλιάνι (1781-1829), του επονομαζόμενου «Παγκανίνι της κιθάρας», το περίφημο «Libertango», ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του πιο σημαντικού συνθέτη του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, Αργεντίνου Άστορ Πιατσόλα (1921-1992) αλλά και το τρυφερό «Valse αρ. 3» του «Σοπέν της κιθάρας», παραγουανού κιθαριστή και συνθέτη Αγκουστίν Μπάριος (1885-1944). Παρεμβάλλεται το σύγχρονο «Milonga» του Αργεντίνου Χόρχε Καρντόσο (1949-) ενώ το ρεσιτάλ κλείνει με το «Valse Venezolano» του βενεζουελανού κιθαριστή και δασκάλου, μέντορα πολλών κορυφαίων κιθαριστών από τη Βενεζουέλα, Ραούλ Μπόρχες (1888-1967). Τη σκυτάλη παραλαμβάνει το Μουσικό Σύνολο «Κίθαρις» (Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος, Γιώργος Γεωργάτος, Χάρης Καμπύλης, Ιάκωβος Κολανιάν, Νίκος Μανιταράς, Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, Κωνσταντίνα Ντοκούζη, Δημήτρης Παππάς, Μαρία Πέγκα, Τηλέμαχος Πουλιάσης, Παναγιώτης Σκαβάρας, Γιώργος Τοσικιάν), το οποίο Ι. Κολανιάν ίδρυσε το 2011 και διευθύνει,  με έργα ελλήνων συνθετών, αρχής γενομένης από τους «5 Ελληνικούς Χορούς» (Ηπειρώτικος, Κρητικός, Τσάμικος, Αρκαδικός, Κλέφτικος) του κορυφαίου Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949) με επιρροές από την κλασική αλλά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, το οποίο θα ακουστεί σε διασκευή Τριαντάφυλλου Μπαταργιά. Ακολουθούν δύο έργα σύγχρονα το «Delos» (Ritual, Dance) του Κώστα Γρηγορέα (1957-), έργο ειδικά γραμμένο για το «Κίθαρις» και το «A typical day with my guitar…» για οκτέτο κιθάρας, του Γιώργου Δούση (1975-) που γράφτηκε για το κιθαριστικό σύνολο «Αθηνά» του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Ενδιάμεσα, τέσσερις αριστουργηματικές, ευαίσθητες, αρμονικές και ντελικάτες μελωδίες, γραμμένες από τον Μίκη Θεοδωράκη (1925-): «Όμορφη  πόλη» και «Χάθηκα» (σε στίχους του αδελφού του, Γιάννη Θεοδωράκη, από τον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες»,1952) και τον Μάνο Χατζιδάκι (1925-1994): «Η μπαλάντα του Ούρι (Αχ, ουρανέ!)» και «Η μικρή Ραλλού» (σε στίχους Νίκου Γκάτσου). Σολίστ στα τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη είναι η Αμαλία Τάτση.