Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

INNERVORTEXTA: έκθεση του Griffin στο Art Professionals-In-Athens Residency

INNERVORTEXTA: έκθεση του Griffin στο Art Professionals-In-Athens Residency

Το Art Professionals-In-Athens Residency και ο Γεράσιμος Καππάτος μας προσκαλούν στα εγκαίνια του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην πρώτη ατομική έκθεση του Αμερικάνου καλλιτέχνη Griffin “INNERVORTEXTA.”


Η νέα ενότητα έργων του καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Art Professionals-In-Athens Residency και που θα παρουσιαστεί απο τις 6 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, σε επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα, βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του καλλιτέχνη και επιχειρεί να ανιχνεύσει τα κριτήρια και τη δομή της "υποκειμενικής αλήθειας" με βάση την αισθητηριακή αντίληψη.


Το “INNERVORTEXTA” μαγεύεται απο τη γνωσιολογία του Επίκουρου ακολουθώντας ένα οδοιπορικό στο "σενσουαλισμό" που φαίνεται να δέχεται ως αλήθεια μόνο ό,τι βασίζεται στις αισθήσεις και τα συναισθήματα και στο γεγονός ότι τίποτε δεν μπορεί να ανασκευάσει τις αισθήσεις. Η ετεροσυνθετική λέξη διασταυρώνει της έννοιες Inner (έσω, εαυτός) και Vortex (δίνη) και επιχειρεί να εκφράσει τη διττή πραγματικότητα της ύπαρξης και την ένταση μεταξύ της εσωτερικής (αισθητηριακής) και της υλικής εμπειρίας του σύγχρονου ανθρώπου. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται απο την αμφισημία της σωματικότητας επιχειρώντας να ανακινήσει νέες σχέσεις μεταξύ των αισθήσεων και της πραγματικότητας και νέες μορφές πρόσβασης στη γνώση.


Η έκθεση ενσωματώνει διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα (φιλμ, φωτογραφία, κατασκευές) και στοιχεία όπως μεταφυσικές κάρτες και βοτανολογία σε μια αινιγματική εμπειρία αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης μέσα απο ήχους, φώτα και εικόνες. Οι φωτογραφίες και τα τρισδιάστατα στοιχεία που παρουσιάζονται προκύπτουν σε σχέση με τον πυρήνα της έκθεσης που είναι η ταινία INNERVORTEXTA, η οποία γυρίστηκε στο Βερολίνο το 2011. Η ταινία αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ του γερμανού κινηματογραφιστή Julian Landweer και του Griffin, η Κλεοπάτρα Δημητρίου επιμελήθηκε το ιδιαίτερο μοντάζ της ταινίας τονίζοντας τη θηλυκή ευαισθησία και αντίληψη μέσα απο την εκτυφλωτική παρουσία της πρωταγωνίστριας Masha Rudenko.


Ο καλλιτέχνης παρακολουθεί τους θεατές καθώς οδηγούνται στην «αλήθεια των αισθήσεων» και καθώς προσλαμβάνουν τα υλικά ερεθίσματα της έκθεσης μέσω της όρασης, της ακοής, της όσφρησης και της αφής αλλά και των εσωτερικών αισθήσεων όπως της ισορροπίας, της διέγερσης και του πόνου. Οι αισθήσεις άλλωστε, κατα τον Επίκουρο, δεν μας απατούν ποτέ: δεν υπόκεινται στο λόγο, δεν χρησιμοποιούν τη λογική, άρα δεν υπόκεινται σε διάψευση. Σε διάψευση υπόκεινται οι κρίσεις και οι γνώμες που σχηματίζει η νόηση με τον τρόπο που επεξεργάζεται τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθήσεις. Το “INNERVORTEXTA” αμφισβητεί τη σχέση των αισθήσεων με τη μνήμη και τη λογική όπως αμφισβητεί την ορθή γνώμη αφού οι αισθήσεις δεν μπορούν να την στοιχειοθετήσουν, εστιάζει όμως στην φαντασία, στο αισθητηριακό αποτύπωμα στην συνείδηση, των αντικειμένων και φαινομένων της υλικής πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται απο τον Επίκουρο ως «επαίσθημα» δηλαδή αίσθηση της αίσθησης. Η έκθεση απευθύνεται στη φαντασία και στο επαίσθημα του θεατή με στόχο την υπέρβαση πραγματισμού.


Συντελεστές:
Παραγωγός Ταινίας και Σκηνοθέτης GRIFFIN / PRESENT FUTURE FILMS, Περφόρμερ: Masha Rudenko, Σύμβουλος έκθεσης: NICHOLOS FAHEY / VICTORIA PROJECTS, Συνεργάτης Παραγωγής: NAOKO TOKAGE, Μοντάζ & Συνεργάτης Παραγωγής: CLEOPATRA DIMITRIOU, Συνεργάτης Παραγωγής στην Αθήνα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΑΒΑΣ, Εκτέλεση Παραγωγής: ROBERT S. MARCUS TRUST

Συνεργάτης προγράμματος: Φωτεινή Βεργίδου

Σχετικές ειδήσεις
Breaking News - Athens, έκθεση του Michael Landy στη Διπλάρειο Σχολή
15.02.2017 11:35
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για το 2017 με μια πρωτοποριακή έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Michael Landy, που εμπεριέχει ως βασικό στοιχείο την ενεργή συμμετοχή του κοινού.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Energy Athens 2017: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
27.12.2016 17:12
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσουν για 7η συνεχή χρονιά την καλλιτεχνική έκθεση Energy Athens.
Lost In Translation: Ομαδική έκθεση στο Snehta residency
20.07.2016 17:00
Το Snehta residency σας προσκαλεί από τις 21 Ιουλίου 2016 στην έκθεση Lost In Translation των Joey Chin (Σιγκαπούρη), Maëlle Gross (Ελβετία) και Kevin Hunt (Μ.Βρετανία) που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα από το πρόγραμμά μας.
Things are left to become concrete: Ομαδική έκθεση στο Snehta residency
24.05.2016 11:06
Το Snehta residency σας προσκαλεί στην έκθεση με τίτλο ‘Things are left to become concrete' από τους νεότερους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες: Angharad Davies, Anastasia Pusch and Emma Sandström.