Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για παραγωγή που αποτελεί Διπλωματική Εργασία Αποφοίτων Δραματικής Σχολής 2014 και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 & την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, στις 21.00.

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» είναι μια παράσταση που χρησιμοποιεί μόνο  ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς το σκηνικό έχει φτιαχτεί από τους ίδιους τους ηθοποιούς, μέσα από χάρτινες συσκευασίες.

Οι ηθοποιοί δημιουργούν και τα ηχητικά εφέ της παράστασης, μεταμορφώνοντας καθημερινά χάρτινα αντικείμενα σε αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Τον Σεπτέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του μαθήματος της υποκριτικής, στο τρίτο έτος σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, ξεκίνησε το ταξίδι για την ανεύρεση ενός «καλού ανθρώπου» στο μακρινό Σε Τσουάν.

Μαζί με τους σημερινούς ηθοποιούς της παράστασης και μέχρι χθες φοιτητές της Σχολής, δουλέψαμε με πάθος και ενθουσιασμό πάνω στην ιστορία αυτής της «παραβολής» όπως την αποκαλούσε ο ίδιος ο Μπρεχτ. Πώς μπορεί να είναι κανείς καλός, όταν τα πάντα είναι τόσο ακριβά  Μήπως ο διχασμός της προσωπικότητας αποτελεί λύση στον παραλογισμό της κοινωνίας.

Για ποια ηθική και ποιες αρχές και αξίες συζητάμε, όταν ορδές εξαθλιωμένων κατακλύζουν τις πόλεις. Απλά ερωτήματα που θέτει ο Μπρεχτ και που καθιστούν  το έργο του,  δραματικά επίκαιρο.

Γιάννης Μαργαρίτης

Συντελεστές

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου
Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά και κοστούμια: Ηθοποιοί της παράστασης – Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Kurt Weill – Elvis Presley
Βαλς γάμου: Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Κούκλες: Ηθοποιοί της παράστασης – Παρέσσα Ιωαννίδου

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Ελευθερία Αγγελίτσα, Αχιλλέας Αναγνώστου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Στέλιος Καλλιστράτης, Πρόδρομος Κιρκινεζιάδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.

Πιάνο: Αντώνης Μιχαλόπουλος, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ελευθερία Αγγελίτσα, Στεφανία Ζώρα.
Σαξόφωνο: Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Κρουστά: Αχιλλέας Αναγνώστου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Στέλιος Καλλιστράτης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα
Ηχητικά εφέ: Ηθοποιοί της παράστασης.
Video art: Γιάννης Πειραλής.