Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν, από το Κ.Θ.Β.Ε στα 49α Δημήτρια

Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν, από το Κ.Θ.Β.Ε στα 49α Δημήτρια

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη.


Πρόκειται για παραγωγή που αποτελεί Διπλωματική Εργασία Αποφοίτων Δραματικής Σχολής 2014 και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 & την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, στις 21.00.


«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» είναι μια παράσταση που χρησιμοποιεί μόνο  ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς το σκηνικό έχει φτιαχτεί από τους ίδιους τους ηθοποιούς, μέσα από χάρτινες συσκευασίες.


Οι ηθοποιοί δημιουργούν και τα ηχητικά εφέ της παράστασης, μεταμορφώνοντας καθημερινά χάρτινα αντικείμενα σε αυτοσχέδια μουσικά όργανα .


Σημείωμα σκηνοθέτη

Τον Σεπτέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του μαθήματος της υποκριτικής, στο τρίτο έτος σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, ξεκίνησε το ταξίδι για την ανεύρεση ενός «καλού ανθρώπου» στο μακρινό Σε Τσουάν.

Μαζί με τους σημερινούς ηθοποιούς της παράστασης και μέχρι χθες φοιτητές της Σχολής, δουλέψαμε με πάθος και ενθουσιασμό πάνω στην ιστορία αυτής της «παραβολής» όπως την αποκαλούσε ο ίδιος ο Μπρεχτ. Πώς μπορεί να είναι κανείς καλός, όταν τα πάντα είναι τόσο ακριβά  Μήπως ο διχασμός της προσωπικότητας αποτελεί λύση στον παραλογισμό της κοινωνίας.

Για ποια ηθική και ποιες αρχές και αξίες συζητάμε, όταν ορδές εξαθλιωμένων κατακλύζουν τις πόλεις. Απλά ερωτήματα που θέτει ο Μπρεχτ και που καθιστούν  το έργο του,  δραματικά επίκαιρο.

Γιάννης Μαργαρίτης


Συντελεστές

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου
Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά και κοστούμια: Ηθοποιοί της παράστασης – Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Kurt Weill – Elvis Presley
Βαλς γάμου: Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Κούκλες: Ηθοποιοί της παράστασης – Παρέσσα Ιωαννίδου

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Ελευθερία Αγγελίτσα, Αχιλλέας Αναγνώστου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Στέλιος Καλλιστράτης, Πρόδρομος Κιρκινεζιάδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.

Πιάνο: Αντώνης Μιχαλόπουλος, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ελευθερία Αγγελίτσα, Στεφανία Ζώρα.
Σαξόφωνο: Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Κρουστά: Αχιλλέας Αναγνώστου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Στέλιος Καλλιστράτης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα
Ηχητικά εφέ: Ηθοποιοί της παράστασης.
Video art: Γιάννης Πειραλής.

Σχετικές ειδήσεις
Η Τριλογία της ΑΓΑΠΗΣ, από τον Ηλία Κουνέλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
17.11.2016 16:50
Τρεις μεταμεσονύχτιες παρεμβάσεις με θέμα την ΑΓΑΠΗ και δημιουργό τον Ηλία Κουνέλα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η «τριλογία της ΑΓΑΠΗΣ» θα αναζητήσει ως κεντρικό της άξονα το κατά πόσο είναι εφικτό να μιλήσει ένας άνθρωπος καλά για έναν άλλον, συνάνθρωπο του και σε ποιο βαθμό ο άνθρωπος, το μόνο αφηγηματικό ζώον στον πλανήτη, αφηγείται το είδος του από την καλή του πλευρά.
Compassion. The History of the Machine Gun στα 51α Δημήτρια
28.09.2016 15:33
Η παράσταση «Compassion. The History of the Machine Gun» σε σκηνοθεσία Milo Rau με το Schaubühne Berlin Theatre, θα παρουσιαστεί στα 51α Δημήτρια, στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης…, με τον Παναγιώτη Κούδα στο Θέατρο Άβατον
29.08.2016 15:51
Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης; Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας… Ο καθημερινός ήρωας που όλοι κρύβουμε μέσα μας… Είναι ο Μάκης που όλοι γνωρίζουμε και συναντάμε σχεδόν σε κάθε βήμα μας.
Του Κουτρούλη ο γάμος στην Ηλιούπολη
18.08.2016 13:10
Του Κουτρούλη ο γάμος, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της παράστασης, στην Ηλιούπολη.
Τελευταία Στοιχήματα!: από τους τελειόφοιτους της δραματικής σχολής «δήλος»
04.07.2016 16:32
Με το έργο «Τελευταία Στοιχήματα!» ξεκινά την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων των τελειοφοίτων της δραματικής σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη στο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος».